Bakan Günay: Turizm için barış şart   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-11-2011 (17:34)   Son Mesaj: 01-11-2011 (17:34)    Cevap: 0    Gösterim: 594  

    01-11-2011

    Bakan Günay: Turizm için barış şart

    Bakan Günay: Turizm için barış şart


    Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye, Suriye, Lübnan ve Ürdün Turizm Bakanları'nın katıldığı Beyrut'ta düzenlenen Dörtlü İşbirliği Konseyi toplantısına katıldı.

    İki gün sürecek toplantının açılışında bir konuşma yapan Günay, katılımcı ülkeler ve halkları için bu toplantının çok önemli olduğunu belirterek, "yaşadığımız coğrafya dünyanın maddi ve manevi anlamda, son derence önemli, son derece eşsiz coğrafyalarından birisidir" dedi.
    Günay, "Geçmişte yaşanan bir çok olay bu coğrafyanın değerini yeteri kadar dünyanın anlamasına ve bizim haklarımızın bu coğrafyanın değerine uygun yaşamasına imkan vermemiştir. Son yıllarda bölgemizde olumlu gelişmeler yaşanmaktadır. Bu gelişmeler hem ülkelerimiz arasındaki ilişkiler, hem de halklarımızın hayat düzeyine olumlu biçimde yansımaktadır" diye konuştu.

    Bakan Günay, "turizm sektörünün doğrudan doğruya barıştan beslenen ve barışı destekleyen bir sektör olduğunu" belirterek, bu yüzden bu alanda yapılacak işbirliğinin bütün sektörlere olumlu etkiler ve katkı sağlayacağını kaydetti. Günay, dünya ticaret örgütünün 2009 yılı verilerine göre, Türkiye'ye 25, Ürdün'e 4 milyona yakın, Suriye'ye 6 milyon ve Lübnan'a 2 milyon turist geldiğini sözlerine ekleyerek, şunları söyledi:

    "Dünya turizminde Ortadoğu ülkelerinin payı 50 milyon turistten biraz fazladır. Bu rakam az olmamakla birlikte kapasitemizin altındadır. Biz bu coğrafyanın tarihinin, kültürünün derinliğini ve bu coğrafyanın emsalsiz güzelliğini ve bereketini biliyoruz. Türkiye son yıllarda dünya turizminde önemli ülkelerden birisi konumuna geldi. Türkiye hem turist sayısı hem de elde edilen gelir itibariyle dünyanın ilk 10 ülkesinden biri haline geldi. Bütün bu birikim ve deneyimi bölge ülkeleriyle paylaşmak istiyoruz."

    Türkiye'de Robinson grubunun Suriye Ürdün ve Lübnan'daki otelcilik sektöründe çalışanlara yönelik olarak 10 ve 6 günlük eğitim desteği vermek istediğini belirten bakan Günay, bunu toplantıda gündeme getireceklerini söyledi.

    Günay, ülkeler arasında işbirliğinin her alanda olması gerektiğini belirterek, dünyada her yıl seçilen 100 en iyi otel arasına Türkiye'den 20 otelin girdiğini sözlerine ekledi. Türkiye'nin turistik yatak sayısının 1 milyona yaklaşmasına rağmen, 25 milyar dolarlık gelirin potansiyelin yarısı olduğunu vurgulayan Günay, "Bundan sonra ortak tanıtım programlarına, vize kolaylıklarına ve bunun bölge düzeyinde geliştirilmesine öncelik vermemiz gerekir" dedi.

    Toplantıda konuşan Lübnan Turizm Bakanı Fadi Abbud, Ürdün Turizm Bakanı Zaid Goussus ve Suriye Turizm Bakanı Saadallah Aga ise 4 ülke arasında turizm alanında işbirliği imkanlarının artırılması için çalışmaların daha da yoğun olarak ve farklı turizm alanlarını da kapsayacak biçimde sürdürülmesi gerektiğini belirttiler.

    Dörtlü İşbirliği Konseyi toplantısına katılan heyetler arasında yapılacak görüşmelerden sonra alınacak kararlar, önümüzdeki aylarda İstanbul'da yapılacak olan ve 4 ülkenin Başbakanlarının katılacağı Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantında ele alınacak.

    -BERRİ ZİYARETİ-

    Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri'yi de ziyaret etti.

    Günay, Suriye, Lübnan ve Ürdün Turizm Bakanları ile birlikte, Lübnan Meclis Başkanı Berri'yi bugün Beyrut'taki çalışma ofisinde ziyaret etti.

    Günay ziyaret sırasında, bölge ülkeleri arasındaki vizelerin kaldırılmasının çok önemli bir adım olduğunu ve turizmi çok büyük oranda olumlu olarak etkilediğini belirtti. Günay, bundan sonra atılacak adımların ve işbirliği imkanlarının turizme olumlu olarak yansımasını beklediklerini söyledi.

    Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi İnan Özyıldız'ın da katıldığı yaklaşık 45 dakika süren görüşmenin ardından 4 ülkenin Turizm Bakanı, Dörtlü İşbirliği Konseyi'ne katılan heyetler için verilen öğle yemeğine katıldı.

    Bakan Günay Lübnan'daki temaslarını yarın tamamlayarak, Suriye'ye geçecek ve burada yapılacak Bölgesel İşbirliği Toplantısı'na katılacak.




    Bakan Günay: Turizm için barış şart Yorumları