Diyarbakır'da avukatlarla polis arasında gerginlik   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-11-2011 (15:56)   Son Mesaj: 01-11-2011 (15:56)    Cevap: 0    Gösterim: 560  

    01-11-2011

    Diyarbakır'da avukatlarla polis arasında gerginlik

    Diyarbakır'da avukatlarla polis arasında gerginlik


    Diyarbakır Barosu'na üye kamu avukatları yaptıkları açıklama ile Kamu Avukatları Kanunu Tasarısı taslağının yasallaşmasını istedi. Polis ile avukat arasında yer tartışması yaşandı.

    Diyarbakır Adliyesi önünde Baro Başkanı Emin Aktar ve bir grup kamu avukatı Kamu Avukatları Kanunu Tasarısı taslağı konusunda açıklama yapmak istedi. Ancak, adliyede görevli polisler, açıklamanın yapılacağı yerin araç ve yaya trafiği nedeniyle uygun olmadığını belirterek, açıklamanın başka yerde yapılmasını istedi. Avukatlar ise adliye mensubu oldukları için istedikleri yerde açıklama yapabileceklerini belirtti.
    Daha sonra kamu avukatları adına açıklamayı okuyan Mesut Çavdar, vekalet ücretinde limit, ek gösterge, özel hizmet tazminatı, derece yükselmesi ve baroya üyelik ile aidat sorunlarının bulunduğunu belirterek, ''Ankara Barosu Kamu Avukatları Kurulu'' tarafından hazırlanan ''Kamu Avukatları Kanunu Tasarısı Taslağı''nın kamudaki avukatların, sorunlarını giderecek nitelikte olduğunu, bunun yasallaşmasını istediklerini söyledi.

    Daha sonra konuşan Baro Başkanı Emin Aktar da 1982 Anayasası ile avukatların memurlaştırıldığını, baroya üyelik zorunluluklarının kaldırıldığını aktararak, savunma mesleğini yürüten avukatların, yargının bir unsurunu ve bir ayağını oluşturuyorsa kamu avukatlarının yargı mensubu işlevini gördüğünü bildirdi.

    Cumhuriyet savcısının, bir hakimin ve bir kamu avukatının birbirinden farkının olmaması gerektiğini anlatan Aktar, ''Eğer böyle bir farklılık gözetiliyorsa o zaman özlük işlerinden disiplin işlerine kadar avukatlık statüleri göz önünde bulundurularak düzenlemeye gidilmesi gerekiyor'' dedi.

    Aktar'ın konuşması sırasında bir servis aracının adliye önüne gelmesi nedeniyle polis ile avukatlar arasında tekrar bir tartışma yaşandı. Aktar, açıklama yaptığı yerden çekilmeyeceğini ifade ederek, şöyle dedi:

    ''Araç bana çarpsın. Ben çekilmeyeceğim. 2 dakika araba bekleyebilir. Ben açıklama yaparken beni engelliyorsunuz. Suç işliyorsunuz. Açıklamama engel oluyorsunuz. Ben yargı mensubuyum. Siz karışamazsınız buna.''

    Polisler ise görevlerini yaptıklarını belirterek, aracın çıkmasına müsaade edilmesini istedi.

    Grubun, çekilmesiyle servis aracı geçti. Daha sonra da grup, dağıldı.




    Diyarbakır'da avukatlarla polis arasında gerginlik Yorumları