Ürdün ile gümrük vergisi sıfırlanıyor   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-11-2011 (14:23)   Son Mesaj: 01-11-2011 (14:23)    Cevap: 0    Gösterim: 897  

    01-11-2011

    Ürdün ile gümrük vergisi sıfırlanıyor

    Ürdün ile gümrük vergisi sıfırlanıyor


    Türkiye ile Ürdün arasında bir Serbest Ticaret Alanı Tesis Eden Ortaklık Anlaşmasıyla sanayi ürünlerine uygulanan gümrük vergileri ve eş etkili vergilerin 1 Ocak 2011 tarihinden başlamak üzere en geç 1 Ocak 2018 tarihinde sıfırlanması öngörülüyor

    Dış Ticaret Müsteşarlığı"ndan yapılan yazılı açıklamada, Müzakereleri Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından yürütülerek tamamlanan Türkiye ile Ürdün arasında bir Serbest Ticaret Alanı Tesis Eden Ortaklık Anlaşmasının, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül"ün 1-3 Aralık 2009 tarihlerinde Amman"a gerçekleştirdiği çalışma ziyareti vesilesi ile 1 Aralık 2009 tarihinde Amman"da imzalandığı belirtildi. Açıklamada, Anlaşma"nın yürürlüğe giriş maddesi uyarınca, Anlaşma"nın metninin 10 Ocak 2011 tarihli Mükerrer sayılı Resmi Gazete"de yayımlanması çerçevesinde, 1 Mart 2011 tarihinde yürürlüğe girmesi beklendiği kaydedildi. Söz konusu Anlaşma kapsamında sanayi ürünlerinde Türkiye"nin Ürdün"e ihracatında uygulanan gümrük vergilerinin dört ayrı takvim kapsamında sıfırlanmasının düzenlenmiş olup; sanayi ürünlerine uygulanan gümrük vergileri ve eş etkili vergilerin 1 Ocak 2011 tarihinden başlamak üzere en geç 1 Ocak 2018 tarihinde sıfırlanmasının öngörüldüğünün bilgisi verilen açıklamada, bu kapsamda, geçmiş dönem verileri dikkate alındığında Ürdün"e ihracatın yüzde 80"inin, Anlaşma"nın yürürlüğe girdiği tarih itibarı ile herhangi bir gümrük vergisi veya eş etkili vergi uygulanmaksızın Ürdün pazarına girebileceği tahmin edildiği kaydedildi.
    -ANLAŞMA EKONOMİK, TEKNİK VE SINAİ İŞBİRLİĞİNİN ARTTIRILMASI VE GÜÇLENDİRİLMESİ HEDEFLİYOR-

    Açıklamada, "Anılan Anlaşma, taraflar arasındaki ekonomik, teknik ve sınai işbirliğinin arttırılması ve güçlendirilmesi, mal ticaretindeki kısıtlamaların kaldırılması, uygun rekabet koşullarının yaratılması, karşılıklı yatırımların teşvik edilmesi ve tarafların üçüncü ülke piyasalarındaki ticaret ve işbirliğinin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Bu çerçevede, taraflar arasında mal ticaretinde tarife ve tarife dışı engellerin kaldırılmasından, hayvan ve bitki sağlığı önlemlerine, fikri, sınai ve ticari mülkiyet haklarından menşe kurallarına kadar birçok başlığa ilişkin düzenlemeler yer almaktadır" ifadeleri kullanıldı. Söz konusu Anlaşmanın ayrıca, iç vergilendirme, yapısal uyum, anti-damping, korunma önlemleri, ödemeler dengesi gibi alanlarda da uluslararası kuralları esas alan düzenlemeler de içerdiği belirtilen açıklamada, bu bakımdan, Türkiye-Ürdün Ortaklık Anlaşması diğer STA"lardan farklı olarak ekonomik ve teknik işbirliği konularını da içerdiği kaydedildi. Açıklamada, "Ayrıca, taraflar, Ortaklık Anlaşması kapsamında bahsedilen konuların yanı sıra, Anlaşma"nın imzalanmasıyla kurulacak olan Ortaklık Konseyi ve Ortaklık Komitesi vasıtasıyla Anlaşma"nın doğru uygulanması, geliştirilmesi ve muhtemel ikili ekonomik, teknik ve sınai sorunların çözülmesi hususunda da çalışma imkânı bulacaktır" denildi.

    -BAZI ÜRÜNLERDE SINIRSIZ VERGİ MUAFİYETİ-

    Açıklamada, tarafların ayrıca, tarım sektörünün hassasiyetleri, üretim miktarları ve ihracat potansiyellerini dikkate alarak ve dengeli pazar açılımı gayesiyle karşılıklı olarak bazı tarım ürünlerinde tarife kontenjanları çerçevesinde vergi indirimi veya muafiyeti şeklinde, bazı ürünlerde ise sınırsız vergi muafiyeti şeklinde tavizler sağladığı belirtildi. Açıklamada, "Taviz alınan ürünlerin belirlenmesinde ihracat potansiyelimizin yüksek olduğu ürünlere öncelik verilmiştir. Ürdün"e taviz sağlanan ürünlerin belirlenmesinde ise anılan ülkeden taviz kapsamında yapılabilecek ithalatın Türkiye iç piyasa dengesini olumsuz etkilememesini teminen, mümkün olduğunca düşük miktarda ve ürünlerin hasat zamanları göz önünde bulundurularak en uygun takvim çerçevesinde taviz sağlanması konusunda hassasiyet gösterilmiştir. Pazara tercihli giriş fırsatı sağlayan Türkiye-Ürdün Ortaklık Anlaşması, ihracatımızın sektörel çeşitlendirilmesine imkan vererek, rekabet gücümüzün arttırılması ve karşılıklı yatırımların teşvikine önemli katkıda bulunacaktır. 1995 yılında başlatılan Barselona Süreci kapsamında Euromed ülkeleri ile imzalanan anlaşmalardan birisi olan Türkiye-Ürdün Ortaklık Anlaşması ile Euromed"e taraf ülkelerden Cezayir dışında kalan tüm ülkeler ile Türkiye arasında STA ağı tamamlanmış bulunmaktadır" ifadeleri kullanıldı.

    -ÜRDÜN"E İHRACAT 513 MİLYON DOLAR SEVİYESİNE ULAŞTI-

    Türkiye"nin Ürdün"e gerçekleştirdiği ihracatı ve Türkiye lehine seyreden dış ticaret dengesini yıllar içinde düzenli bir şekilde arttırdığı kaydedilen açıklamada, "Küresel krize rağmen 2009 yılında bu ülkeye ihracatın bir önceki seneye göre sadece yüzde 1 azalarak 455 milyon dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. Ürdün"den gerçekleştirdiğimiz ithalat ise 2009 yılında yüzde 20 azalarak 20 milyon dolar seviyesine gerilemiştir. 2010 yılı Kasım ayı itibariyle, Ürdün"e ihracatımız bir önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 28 artarak 513 milyon dolar seviyesine ulaşmış ve aynı dönem itibariyle Ürdün"den ithalatımız yüzde 100 artış göstererek 36 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir" denildi. Açıklamada, halihazırda iki ülke arasında ticarete konu mallar arasında en yüksek paya sahip ürünler ihracat açısından demir-çelik yarı mamuller, petrol ürünleri, tütün ve tütün mamülleri, ağaç ürünleri, kuru baklagiller, klimalar, demir-çelik inşaat aksamı, kağıtlar ve demir-çelik mamüllerinden; ithalatımız açısından ise kimyasal ürünler, demir-çelik ve tekstil-konfeksiyon ürünlerinden oluştuğunun bilgisi verildi. Açıklamada, "Serbest Ticaret Anlaşması"nın Türkiye ile Ürdün arasındaki ticaret hacminin arttırılması ve her iki ülke işadamlarına güvenli ve istikrarlı iş ortamı sağlanabilmesi bakımdan son derece olumlu etkilerinin olacağı beklenmektedir" denildi.




    Ürdün ile gümrük vergisi sıfırlanıyor Yorumları