Üreticiden okullarda süt dağıtalım önerisi   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-10-2011 (18:21)   Son Mesaj: 01-10-2011 (18:21)    Cevap: 0    Gösterim: 465  

    01-10-2011

    Üreticiden okullarda süt dağıtalım önerisi

    Üreticiden okullarda süt dağıtalım önerisi


    Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği (TDSYMB) Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Velioğlu, Türkiye'nin sağlıklı nesillere kavuşması için okullarda öğrencilere ücretsiz süt dağıtmak istediklerini söyledi.

    Velioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde ilköğretim okullarında öğrenim gören çocukların gelecekte daha sağlıklı ve başarılı olması için süt tüketimlerinin artması gerektiğini belirtti.
    Sağlıklı nesillerin yetişmesi için süt ve süt ürünlerinin önemine işaret eden Velioğlu, ''Bize çocukken Amerika'dan getirilen süt tozunu zorla içeriyorlardı.

    Bunun iki nedeni vardı, birincisi Amerika'nın ürettiği süt tozunun satılması, ikincisi ise sağlıklı nesiller yetişsin diye. Bugün biz çocuklarımıza kendi sütümüzü ücretsiz verebiliriz.

    Türkiye'nin sağlıklı nesillere kavuşması için okullarda öğrencilere ücretsiz süt dağıtmak istiyoruz'' diye konuştu.

    ''77 ÖRGÜTÜMÜZ HAFTADA EN AZ 3 TON ÜCRETSİZ SÜT VERMEYİ KABUL EDİYOR''

    Okullarda, ''okul sütü'', ''anne sütü'' ya da ''çocuk sütü'' adı altında süt tüketimine yönelik kampanyalar başlatılabileceğini ifade eden Velioğlu, 77 ilde örgütleri olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

    ''Her örgütümüz haftada en az 3 ton ücretsiz süt vermeyi kabul ediyor. 5 yıl sonra ülkemizin daha sağlıklı nesillere kavuşmasını arzuluyoruz.

    İspanya'da 5 yıl bir bölgede okul çocuklarına süt içme projesi yürütüldü ve bu süre içinde süt içen çocukların içmeyenlere oranla boylarının 2 santim daha uzadığı ve daha sağlıklı oldukları tespit edildi. Süt içme projesiyle hem ekonomiye hem de sağlıklı nesillere katkı sağlamış olacağız.''

    İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Tire Belediyesi'nin bir uygulaması olduğunu, bu uygulama ile 160 bin çocuğun her gün ayran bardağında pastörize süt içtiğini anlatan Velioğlu, bunun bütün Türkiye'ye yayılmasını istediklerini söyledi.

    Velioğlu, Türkiye'de yıllık 12.5 milyon ton süt tüketildiğine işaret ederek şöyle devam etti:

    ''Türkiye'de 6 tane fabrika süt piyasası ve et piyasasını belirliyorlar. Çiftçinin de, devletin de fabrikası yok. Dolayısı ile tüketimin yoğunlaşması lazım. Kamunun bu işe mutlaka girmesi gerekiyor.

    Bu sene Tarım Bakanlığı bütçede süt üreticileri için 50 milyon TL kaynak ayırdı. Doğru ve yerinde bir karar. Ancak, geçen yıl da para ayrılmıştı ve kullanılamadı.

    Bu sene süt tozu olsun, ihracat desteği olsun ve okul sütü olsun bu paranın hemen çiftçiye aktarılması lazım. Kaynak aktarılsın ki üretici süt üretsin. Biz de birlik olarak bir ay içinde okullarda ücretsiz süt dağıtalım.''

    Türkiye'de, Avrupa'daki ülkelerin 3'te biri kadar süt tüketildiğini vurgulayan Velioğlu, süt tüketimini artırmak için çay yerine süt ve ayran tüketiminin yaygınlaştırılması gerektiğini sözlerine ekledi.




    Üreticiden okullarda süt dağıtalım önerisi Yorumları