Pelikanlar Karşıyaka sahilini tercih etti   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-10-2011 (15:56)   Son Mesaj: 01-10-2011 (15:56)    Cevap: 0    Gösterim: 562  

    01-10-2011

    Pelikanlar Karşıyaka sahilini tercih etti

    Pelikanlar Karşıyaka sahilini tercih etti


    Dünyada nesli koruma altına alınan tepeli pelikanların, barınma ve beslenme için tercih ettiği İzmir Kuş Cenneti ve Karşıyaka ilçesi sahillerinde sergilediği güzellikler hayran bırakıyor.

    Önemli bir kısmı Türkiye'de doğmasına rağmen Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya'dan da gelen çok sayıda pelikan olduğu belirlendi.
    Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nden alınan izinle yeni yavruların ayaklarına plastik halka takan Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıkı, "İzmir Kuş Cenneti, tepeli pelikanların üremesi için uygun bir ortam sağlıyor.

    Her yıl üç dört haftalık yavruların ayağına, Dr. Ortaç Onmuş ile birlikte, üzerlerinde özel seri numaraları bulunan plastik halkalar takıyoruz ve merkezi Fransa'da bulunan bir kurumla işbirliği yaparak, tüm dünyadaki pelikanları takip etmeye çalışıyoruz.

    Geçen 23 yılda 522 yavrunun ayağına halka taktık. Ülkemizde mavi renkli, üzerinde T ve P harfleriyle değişik sayılar bulunan halkalar takılmaktadır." dedi.

    Bir pelikanın fotoğrafında, ayağındaki sarı renkli halkada yazan "M 335" kodunu okuyup Fransa'ya bildirdiklerini anlatan Prof. Dr. Sıkı, "Pelikanın, 1 Temmuz 2009 tarihinde Yunanistan'ın Kerkini Gölü'nde dünyaya geldiğini öğrendik.

    Dünyamız için çevrenin ne kadar önemli olduğunun bir göstergesi de doğal yaşamın bu uyumunun devamının sağlanmasıdır. Çevrenin korunması, hepimiz için gereklidir." şeklinde konuştu.




    Pelikanlar Karşıyaka sahilini tercih etti Yorumları