ÇGD: Medya sektörü baskı altında!   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-10-2011 (11:14)   Son Mesaj: 01-10-2011 (11:14)    Cevap: 0    Gösterim: 563  

    01-10-2011

    ÇGD: Medya sektörü baskı altında!

    ÇGD: Medya sektörü baskı altında!


    ÇGD Genel Başkanı Ahmet Abakay, Türkiye’de gazetecilerin, yazarların ve medya sektörünün baskı altında olduğunu söyledi.


    Başbakan"a televizyon kapatma yetkisinin verilmesine de karşı çıkan Çağdaş Gazeteciler Derneği(ÇGD) Genel Başkanı Ahmet Abakay, TRT spikerlerinin Silivri"de Ergenekon duruşmasında iddianame okumasını da sert bir dille eleştirdi.
    ÇGD Genel Başkanı Ahmet Abakay 10 Ocak "Çalışan Gazeteciler Günü" nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. Çalışan Gazeteciler Günü"nde Türkiye"de gazetecilerin, yazarların, düşünce ve ifade özgürlüğü ile medya sektörünün baskı altında olduğunu ifade eden Abakay, şunları söyledi:

    "Halkın haber alma hakkı özgür şekilde kullanılamıyor. Ülkemizde halen 50"ye yakın gazeteci, yazar yıllardır cezaevlerindedir, binlerce gazeteci yazar için yargılama ve soruşturma devam etmektedir. Demokratik ülkelerde görülmeyen bu durum devleti yöneten AKP iktidarının hiç gündemine gelmemekte, bu konuda ne başbakan ne de bakanları tek kelime etmiyorlar. Gazeteci Mustafa Balbay, Tuncay Özkan gibi meslektaşlarımızın yıllar süren tutukluluğundan, Azadiya Welat gazetesinden Vedat Kurşun"un 116 yıl, aynı gazeteden geçen hafta 138 yıl hapis cezasına çarptırılan Emine Demir"in bu mahkumiyetinden, ömrünü bilime, bilimsel eserler yazmaya vermiş, 17 yıl cezaevlerine kapatılmış Sosyolog İsmail Beşikçi"nin neden yargılandığından bu iktidar yöneticilerinin ya haberleri yok ya da bu vahim durum umurlarında değildir."

    -BAŞBAKAN"A TELEVİZYON KAPATMA YETKİSİ-

    Abakay, RTÜK yasa tasarısında Başbakan veya görevlendireceği bir bakana televizyonları kapatma hakkı verilmesini de eleştirdi. Abakay, "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü"nden daha üç gün önce, hükümetin getirdiği ve TBMM Genel Kurulu"nda kabul edilen Radyo Televizyonların Kuruluş Kanunu ile ilgili yasa tasarısıyla Başbakan"a (ya da görevlendirdiği bakana) televizyon kapatma, program yasaklama yetkisi verilmiştir. Bu vahim ve demokratik dünyada asla savunulamayacak, utanılacak bir yasal düzenlemedir. Seçimler öncesi muhalif ses çıkartacak olan televizyon kanalları için açık sansür ve tehdit girişimidir" diye konuştu.

    -"TRT SPİKERLERİNE İDDİANAME OKUTULAMAZ"-

    TRT spikerlerinin Silivri"de Ergenekon duruşmasında iddianame okumasını da eleştiren Abakay, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

    "10 Ocak"ta bir başka skandalı TRT yönetimi yaratmıştır. Silivri"deki Ergenekon duruşmalarında TRT spikerlerinin iddianame okutmakla görevlendirilmesi büyük bir skandaldır, TRT yönetimi için bir utançtır. Bugün spikerlerine adliyelerde evrak okutan TRT yönetimi yarın belediye hoparlörlerinden duyuruları okutur. TRT kameramanları protesto eylemlerinde yardımcı polis olarak görevlendirilir, TRT muhabirleri polisin, MİT"in yardımcı elemanları olarak kullanılır. Böylesine yanlış bir uygulamanın sonu yoktur. Bir kamu yayın kuruluşu olan TRT, muhabirlerini, spikerlerini, başka kamu kuruluşlarına kiralayan, onlara eleman veren taşeron şirket haline getirilemez. Bu uygulama, gazeteci ve yayıncılara yapılan hakarettir, aşağılamadır. Bu uygulamaya derhal son verilmelidir."

    -"SANATA VE SANATÇIYA KARŞI BİR BAŞBAKAN"-

    ÇGD Genel Başkanı Abakay, 10 Ocak"ta bir başka ayıbın ve ilkelliğin de kültür sanat alanında yaşandığını ileri sürdü. Abakay, "Başbakan, Kars"ta Mehmet Aksoy"un savaş karşıtlığını simgeleyen, "İnsanlık Heykeli"ni, 'ucube' olarak niteleyerek yok edilmesi talimatını verdi. Heykele, resme, fotoğrafa yasak getirme anlayışı yeni değil. Geçmişte de bu ilkellikler yaşandı. Kitaplar, filmler yakıldı bu ülkede. Bu anlayış, 200 yıl önce de gavur icadı denilerek matbaanın ülkemize gelişine ve varlığına da karşı çıkmıştı. Bu anlayış sanata ve sanatçıya saygısızlıktır. Kültür Bakanı bu konuda önemli biri sınavla karşı karşıya olduğunu unutmamalıdır. Kültür Bakanı sanattan, çağdaş düşünceden ya da bakanlıktan ve başbakana bağlılıktan yana olma seçeneği ile karşı karşıyadır" diye konuştu.




    ÇGD: Medya sektörü baskı altında! Yorumları