'POSbank' tefecileri de faiz indirdi!   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-09-2011 (16:22)   Son Mesaj: 01-09-2011 (16:22)    Cevap: 0    Gösterim: 401  

    01-09-2011

    'POSbank' tefecileri de faiz indirdi!

    'POSbank' tefecileri de faiz indirdi!


    Kredi kartı borçlularına nakit yaratma cambazlığı yapan ‘Posbank tefecileri’ işi abarttı. Tefeciler faizi yüzde 12’ye çekerken bankaların kullandığı ‘mola sistemini’ de getirdi.

    Hüseyin Özay'ın haberi
    Bankalar arasındaki "faiz yarışı" tefecilere de sıçradı. Kamuoyunda bir dönem "Kontörbank" olarak bilinen ancak daha sonra kontör satışı bitince adı "Posbank"a dönüşen tefeciler, kredi faizlerini yüzde 16"dan yüzde 12"ye düşürdü. Ayrıca bankaların uyguladığı "mola sistemi", "4 ay öteleme" imkanları da tefecilerin kredi kartı borçlularına sunduğu yeni imkanlar haline geldi.

    Türkiye"de gündemden düşmeyen kredi kartı borçları, yeni bir sektörün doğmasına yol açtı. Kredi kartı borçlarını peşin para ile kapatan bazı şirketler, borcu kapatılan tüketiciyi 12 ay taksitle borçlandırıyor. Örneğin bankalara toplam 10 bin liralık kredi kartı borcu bulunan bir vatandaş şirkete gidiyor. Şirket peşin para ile tüketicinin tüm borcunu kapatıyor.

    AYLIK CİROLARI 10 MİLYON DOLAR

    Borcu kapanan kredi kartı ile şirket, 11 bin 600 liralık mal satmış gibi işlem yapıyor. Tüketici de yüzde 16 faizle borç bulmuş oluyor. Kredi kartı ödemesi de genelde 12 taksit halinde yapılıyor. Maliye Bakanlığı"nın yaptığı araştırmalara göre, aylık 10 milyon dolarlık ciro yapan kredi kartı borcu kapatma şirketleri bulunuyor. Söz konusu şirketler arasında son dönemde faiz yarışı başladı. Önceki yıllarda, yıllık yüzde 16 olan faiz, yüzde 12"ye geriledi. Ayrıca posbank şirketleri vatandaşları kendilerine çekmek için yeni kampanyalar düzenliyor. Kampanyalar kapsamında, kredi kartı borcu bulunan vatandaşlara 12 ay taksitin üzerine, 4 ay borcu öteleme imkanı da sunuluyor. Yine 2 ay mola hakkı veren şirketler de bulunuyor. Yapılan araştırmalarda, bazı posbank şirketlerinin, kredi kartı borcunun kapatılması karşılığında altın ve beyaz eşya hediye ettiği de belirlendi.

    BDDK"nın takibinde

    BDDK"nın takibinde Maliye Bakanlığı ve BDDK, geçtiğimiz yıl posbankları mercek altına almıştı. Yapılan incelemelerde, emlakçı, galerici ve beyaz eşya ticareti ile uğraşan bir çok kişinin, kredi kartı borcunu kapatma işlemi ile dolaylı tefecilik yaptığı tespit edilmişti. Yine aynı incelemelerde, bir çok bankanın, posbankları bildikleri halde göz yumduğu belirlenmişti.

    STAR GAZETESİ




    'POSbank' tefecileri de faiz indirdi! Yorumları