Türkiye'de bir ilk, Kürtçe teze yeşil ışık   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-09-2011 (14:53)   Son Mesaj: 01-09-2011 (14:53)    Cevap: 0    Gösterim: 542  

    01-09-2011

    Türkiye'de bir ilk, Kürtçe teze yeşil ışık

    Türkiye'de bir ilk, Kürtçe teze yeşil ışık


    Artuklu Üniversitesi Senatosu, yüksek lisans öğrencilerinin Kürtçe tez yazma talebini kabul etti. Gözlerin çevrildiği YÖK'ün Başkanı Özcan da Kürtçe teze sıcak bakıyor.

    Safüre Cantürk'ün haberi
    Yüksek öğretimde ilk kez "Kürtçe tez" yazılması gündemde. Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı'nda yüksek lisans yapan 30 öğrenci, tezlerini Kürtçe yazmak için üniversite rektörlüğüne başvurdu.

    Rektörlük konuyu üniversite senatosuna havale etti. Üniversite Senatosu da önceki gün yapılan toplantısında, Kürtçe tez için olumlu karar verdi. Rektör Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, Senato kararını yarın YÖK'e gönderecek. YÖK Genel Kurulu kabul ederse Türkiye'de ilk kez, yüksek lisans tezi Kürtçe yazılacak.

    Yaşayan Diller Enstitüsü'nün adının "Kürdoloji Enstitüsü" olarak değiştirilmesi de üniversite senatosu tarafından kabul edildi. İsim değişikliğinde son sözü YÖK Genel Kurulu söyleyecek. YÖK, 2009'da Mardin Artuklu Üniversitesi'nin "Kürdoloji Enstitüsü" adı talebini "Yaşayan Diller Enstitüsü" olarak kabul etmişti.

    'AKADEMİK BİR TALEP'

    Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Omay, "Kürtçe tez" konusunda şunları söyledi: "YÖK, Muş Alplarslan Üniversitesi'ne hiçbir alt yapısı olmadan Kürt Dili ve Edebiyatı Lisans Bülümü açılması için izin verdi. Kürt diline ilişkin Türkiye'de ilk kez yüksek lisans eğitim iznini Artuklu Üniversitesi aldı. Bizim üniversitemizde Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı'nda 30 öğrenci şu an yüksek lisans yapıyor. Bize de Kürtçe tez izni verileceğini düşünüyorum" diye konuştu.

    Artuklu Üniversitesi'nden Yard. Doç. Abdurrahman Adak ise "Türkçe dışındaki dillerde de tez hazırlanabilecek. Bilkent'te de bu böyle. Bunun iki dillilik ya da siyasi tartışmalarla ilgisi yok, tamamen akademik bir talep" dedi. YÖK yetkilileri ise Türkiye'de tezlerin Türkçe yazıldığını sadece YÖK'ün izin verdiği üniversitelerde İngilizce de yazılabildiğini belirtti. Yetkililer, "Olayın şekilsel tarafları çözüldükten sonra gerisi tamamen bilimseldir. Çivi yazısıyla yazılmış tez de olabilir. Bilimsel olması önemli" dedi.

    Sabah




    Türkiye'de bir ilk, Kürtçe teze yeşil ışık Yorumları