Yargı hükümet kavgasına Ergin'den yanıt   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-09-2011 (13:37)   Son Mesaj: 01-09-2011 (13:37)    Cevap: 0    Gösterim: 461  

    01-09-2011

    Yargı hükümet kavgasına Ergin'den yanıt

    Yargı hükümet kavgasına Ergin'den yanıt


    Adalet Bakanı Sadullah Ergin tartışmalı tahliyeleri değerlendirdi. Gerçeker'in açıklamalarına yanıt verirken Kılıçdaroğlu'nun 1970'lerin jargonuyla konuştuğunu ve eskide kaldığını savundu.



    Adalet Bakanı Sadullah Ergin Kanal 7"de Başkent Kulisi"nde Mehmet Acet"in konuğu oluyor.

    Ergin'in konuşmasından satır başları şöyle:

    Kim suçlu kim haklı diye tartışmaları konuşmaktansa sorunun çöüzümü için neler yapılması ve sorunun tahlili önemlidir. Bir kere yargı içinde eleman yok.

    Mevzuat dönüşümü nedeniyle Türkiye farklı bir yol almaya başladı.

    Fiziki mekan sorunu yaşanıyor. Kaymakamlık ya da valilik yanında sığıntı gibi binalarda davalara bakmaya çalışıyorlar.

    Yargılamaların sürelerinin kısaltması için internet ortamının sağlanması gerekiyor.

    Yüksek yargıyı yeterince tahlil edemedik. İstinaf mahkemelerini yapılandırılması gecikti.

    Her fezlekenin iddianemeye dönüşmemesi gerekiyor.

    GERÇEKER'İN ELEŞTİRİLERİNE YANIT

    Adalet Bakanlığı'nca sorunlar belirlenmiş ve bunların çözümü takvime bağlanmıştır. Bunlar bilinmeyen şeyler değil.

    İstinaf mahkemeleri neden kurulmadı, hakim ve sacı sayısı neden artırılması soruları iki önemli sorudur.

    Ana muhalefet partisi biz bu istinaf mahkemelerinin kuruluşu için çalışırken bizi Türkiye'yi bölmeye çalışıyorsunuz diyerek tepki gösterdiler. Eyalet sistemi getireceğini belirttiler.

    İstinaf mahkemesi Yargıtay'a dosyalar gelmeden önceki bir süzgeç görevi görecekti.

    Hakim ve savcı alımlarının gerçekleştirilmesi gerektiği belirtildi. Yargıtay başkanları kadroların güçlendirilmesi gerektiği üzerinde duruldu. O gün bunları söylediler, şimdi de bunu neden yapmadınız diyerek eleştiride bulunuyorlar.

    Mahkemelerin yeterli şekilde çalışması için hakim ve savcı alınması gerekiyor. Açık sayımız 3 binin üzerinde.


    HAKİM VE SAVCI ALIMI

    Adalet Bakanlığı hakim ve savcı görevlendirmesi yapmaz HSYK'nın görevi. YARSAV'ın bakanlığın sınav yapamacağı iddiasıyla yapılan başburuları ve bunlar için alınan kararlar mahkemelerce alınmıştır.

    Adalet Bakanlığı daha sonra mülakatla ilgili olarak tanımlamaya gittik. Ancak YARSAV yine sınav usulüyle ilgili yine itiraz etti.

    En sonunda da mülakatlara kameralı sistem getirilmesi istendi. Bizde yürütmenin durudurulması için Danıştay'a başvuru yaptık. Halen bu başvurumuz orada beklemektedir.

    Danıştay bizim mülakatlarımız için kamera şartı getirirken Milli Savunma Bakanlığı'nın mülakatı için kamerasız mülakat yapılabilir kararı verildi.

    MUHALEFETTEN ELEŞTİRİ

    Muhalefet partisi olmanın hafifliğiyle konuşuyorlar. 1970'li yılların jargonuyla 2010'lu yılların arasında fark var. Kılıçdaroğlu bu sözlerle eskide kaldığını söyleyebiliriz.

    CHP 3+1 şekilde tutukluluk süresi öngören bir teklif getirdiler. Ancak şunu görmüyorlar. Getirmek istedikleri bu yasa teklifini hayretle karşılıyorum

    Tedbir bellidir çare aramaya gerek yok. Fiziki mekan elektronik ve teknolojik kullanım en yüksek seviyede. Alt yapı çalışmaları sürüyor.

    Bu yıl 3 sınav açacağız. Avukatlıktan hakimliğe geçmek isteyenlere, hukuk fakültesi mezunlarının alınması ve diğer fakültelerden alımların yapılması için sınavlar olacak. 3 bin kişilik bir kontejan olması bekleniyor.

    Kaynak bulunması yeterli olacaktır.

    SAMİ SELÇUK'UN AÇIKLAMALARI

    Sayın Selçuk'un açıklamalarına katılıyorum ancak öncelikli olarak hakim ve savcının alınması gerekiyor. Ara mahkemeler kurmak yeterli olacaktır. Ancak bunların birlikte eş zamanlı alınması gerekiyor.

    Birçok dava neredeyse zaman aşımına uğramaya başlamak lazım. Yeni alınmış bir hakimin kürsüye çıkması en az iki üç yılı almaktadır.

    YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI

    Her sisyasal parti yeni anayasa için çalışmalar yapacaktır. Seçim kam panyalarında her parti yeni anayasa çalışmalarını halka iletecektir.












    Yargı hükümet kavgasına Ergin'den yanıt Yorumları