DSP'li Türker: Gazeteciler özgür değil   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-09-2011 (11:36)   Son Mesaj: 01-09-2011 (11:36)    Cevap: 0    Gösterim: 410  

    01-09-2011

    DSP'li Türker: Gazeteciler özgür değil

    DSP'li Türker: Gazeteciler özgür değil


    DSP Genel Başkanı Masum Türker, basının baskı altında tutulduğu bir ülkede demokrasiden de özgürlüklerden de söz edilemeyeceğini belirtti.

    Türker, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, 10 Ocak 1961'de yürürlüğe giren 212 sayılı yasa ile gazetecilerle ilgili çalışma mevzuatına iyileştirmeler getirildiğini ve 10 Ocak gününün, ''Çalışan Gazeteciler Bayramı'' ilan edildiğini anımsattı.
    Daha sonra gazetecilere verilen haklarda geriye gidiş yaşanınca, 10 Ocak'ın, bayram olmaktan çıkarılarak, 'Çalışan Gazeteciler Günü' olarak değiştirildiğini belirten Türker, şunları kaydetti:

    ''Günümüzde gazetecilerin sendikal hakları ve örgütlenme konusundaki zorlukları, mesleki yıpranmadan doğan haklarının ortadan kaldırılması, işten çıkartmaların artması, 10 Ocak Gazeteciler Günü kavramının da içinin boşalmasına neden olmuştur.

    'İfade özgürlüğü', 'özgür basın', 'demokrasi' söylemlerini ağzından düşürmeyen iktidarın, öncelikle bu konuya dikkatle eğilmesi gerekmektedir. Bu çerçevede her şeyden önce gazetecilere sendikal haklarını tam anlamıyla kullanabilecekleri bir ortam sağlanmalıdır. Her gazeteci, sendika üyesi olabilmeli, baskılar yüzünden üye olmaktan korkmamalıdır.

    Yandaş medya yaratmak ve diğer basın kuruluşlarıyla buralarda çalışan basın emekçilerini dışlamak, ötekileştirme eyleminin somut bir adımıdır.''

    Ulaşımda, sağlıkta, eğitimde gazetecilere kamu yararı için pozitif ayrımcılık sağlanmasının, onların yaşam kalitelerinin yükseltilmesi için çaba sarf edilmesinin, devletin ve devlet gücünü kullanan hükümetlerin görevi olduğunu belirten Türker, mesajını şöyle tamamladı:

    ''Bağımsız ve tarafsız basın anlayışının zedelenmesine karşı olan DSP, iktidar gücünün basın ve basın emekçileri üzerinde Demokles'in kılıcı gibi sallanmasını doğru bulmamaktadır. Basının baskı altında tutulduğu bir ülkede, özgürlüklerden de demokrasiden de söz edilemez.

    Atatürk'ün dediği gibi, 'Gazeteciler, gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdır', yazabilmelidir.

    Mesleğin zorlukları içerisinde bir de özgürlük mücadelesi veren basın emekçilerinin 'Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyor, toplumun aydınlatılmasında, doğru bilgilendirilmesinde önemli bir misyonları olan gazetecilerin, demokrasinin tam anlamıyla işleyeceği bir ortamda rahatça çalışabilmelerini temenni ediyorum.''




    DSP'li Türker: Gazeteciler özgür değil Yorumları