Bakan Ergün'ün 2023 hedefi   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-09-2011 (11:22)   Son Mesaj: 01-09-2011 (11:22)    Cevap: 0    Gösterim: 576  

    01-09-2011

    Bakan Ergün'ün 2023 hedefi

    Bakan Ergün'ün 2023 hedefi


    Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, hazırladıkları Makine Sektörü Strateji Belgesini şubat ayında Yüksek Planlama Kurulu kararıyla hükümet belgesi haline getireceklerini bildirdi.

    Bakan Ergün, makine sektör temsilcileriyle Abant'ta bir araya geldi. Toplantıya Makine Ve Aksamlar İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran, TUSKON Başkanı Rızanur Meral, TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kibar, akademisyenler ve makine sektörü temsilcileri katıldı.
    Toplantıda sektörün sorunları, ileriye dönük yol haritası, sektörde rekabetçi olmanın yolları ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Makine Strateji Belgesi ele alındı.

    Toplantıya ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulunan Bakan Ergün, Makine Sektörü Strateji Belgesi'ni geçtiğimiz günlerde Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda ele aldıklarını, Şubat ayı içerisinde gerekli gözden geçirmeleri yaparak, Yüksek Planlama Kurulu'na sunmuş olacaklarını söyledi.

    Makine sektörünün tüm sektörler için kilit öneme sahip olduğunu ifade eden Ergün, bu sektördeki gelişmenin ve teknolojik ilerlemenin tüm sektörlere yansıdığını, bu nedenle makine sektörünü çok stratejik bir sanayi kolu olarak gördüklerini kaydetti.

    Türkiye'de makine sektörünün kalitesiyle, yaptığı ihracatla ve dünya piyasalarına açılmasıyla kendini ispat etmiş bir sektör olduğunu ifade eden Ergün, Türk makine sektörünün aynı zamanda gelişmeye çok açık bir sektör olduğunu belirtti. Makineciliğin bir kültür olduğunu ve 3-5 yıl içinde kurulup, geliştirilecek bir sektör olmadığını belirten Ergün, ''Biz bu kültüre sahibiz. Şimdi önümüze çok önemli bir hedef koyduk. 2023 yılında makine sektöründe 100 milyar dolar ihracat hedefliyoruz. Bakanlık olarak hazırladığımız Makine Strateji Belgesi de bu hedefe ulaşmamızda önemli bir zemin olacaktır'' dedi.

    -ANA HEDEF TÜRKİYE'Yİ TEKNOLOJİ ÜSSÜ HALİNE GETİRMEK-

    Hazırladıkları Makine Strateji Belgesi'nin ana hedefinin de makine sanayinde Türkiye'yi teknoloji üssü haline getirmek olduğunu anlatan Bakan Ergün, ''İleri teknolojili ürünlerin imal edilmesini sağlamak ve sektörü daha ileri noktalara taşımak için, 2010-;2013 yılları arasında atacağımız adımları eylem planına dönüştürdük. Geçtiğimiz günlerde Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda sektör temsilcileriyle birlikte Makine Sektörü Strateji Belgesi"ni de ele aldık. Şubat ayı içinde YPK kararıyla hükümet belgesi haline getirmeyi planlıyoruz'' diye konuştu.

    Bakan Ergün, belgede, 'Hukuki Düzenlemeler ve Yapısal Tedbirler, Finansal Araçların Geliştirilmesi, AR-GE ve İnovasyon, İnsan Kaynakları ve Pazarlama, Dış Ticaret ve Tanıtım' başlıkları altında 41 eylem belirlediklerini söyledi.

    Küresel rekabet sürecinde, dünya ticaretinden daha fazla pay almak için, daha kaliteli ürünlerin daha ucuza üretilmesi gerektiğine işaret eden Ergün, bu nedenle, makine sektörünün başarısının, diğer sektörlerin başarısında da kilit bir rol oynadığını belirtti.

    -KAMU, YERLİ MAKİNELERİ TERCİH ETMELİ-

    Türkiye'de üretilen makinelerin Türk sanayisinde kullanılmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Bakan Ergün, Kamunun yerli makineleri tercih etmesinin önemine işaret etti.

    Bakan Ergün, 15 Avrupa Birliği (AB) ülkesinde makine imalat sanayinde 21 bin civarında firma faaliyet gösterirken, Türkiye'de 10 bin civarında firmanın bulunduğunu, bu durumun, Türkiye'deki işletmelerin çok sayıda ve dağınık yapıda olduklarının, büyüme ve ölçek sorunu yaşadıklarının açık bir göstergesi olduğunu söyledi.

    İşletme sayısının çokluğuna rağmen, Türkiye'deki toplam makine imalatının Avrupa ülkelerinin sadece yüzde 5'i kadar olduğunu ifade eden Ergün, şunları kaydetti:

    ''Yüzde 5 aslında önemli bir oran, ancak işletme sayılarını oranladığımızda yüzde 5 üretim payının yetersiz olduğunu gösteriyor. Bu nedenle, esnek ve hızlı üretim yapısını koruyarak, firmaların işbirliği ve ortaklık süreçlerini geliştirmeli, böylece bilgi, beceri ve sermaye gibi kıt kaynakların daha etkin bir şekilde kullanılmasını sağlamalıyız.

    Türkiye, kendi bilgisini üreterek, bu bilgiyi teknolojik ürüne dönüştürerek ürettiği ürünleri tüm dünyaya pazarlayarak ekonomik ilerlemesine hız kazandıracaktır. Makine Sanayi Strateji Belgesi'ndeki eylemleri hayata geçirerek, makine sanayinin imkan ve kabiliyetlerini arttıracak, yurt dışı bağımlılığını azaltacak, kendi kendine yeten ve uluslararası pazarda rekabet gücüne sahip bir makine sanayini oluşturacağız. Sektör temsilcilerine ayrıca şunu da ifade ettim. Makine ihracatında olumlu imajımızın bozulmasına izin vermeyelim, kaliteden ödün vermeyelim.''




    Bakan Ergün'ün 2023 hedefi Yorumları