ASKON: Ekonomide 2008'i yakalayamadık   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-08-2011 (17:23)   Son Mesaj: 01-08-2011 (17:23)    Cevap: 0    Gösterim: 442  

    01-08-2011

    ASKON: Ekonomide 2008'i yakalayamadık

    ASKON: Ekonomide 2008'i yakalayamadık


    Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, 2010 yılının sonuna bakıldığında ekonomide hala 2008 yılının rakamlarının yakalanmadığını gördüklerini bildirdi.

    Koca, ASKON Konya Şube binasında düzenlediği basın toplantısında, Türkiye ekonomisinin 2010 yılı değerlendirmesini yaptı.
    Ekonomik krizin en belirgin sonucunun Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH) rakamlarında kendini gösterdiğini belirten Koca, ''Eğer kriz olmamış olsaydı, yapılan projeksiyonlara göre bu tarihte 1 trilyon doların epey üzerinde bir seviyeye ulaşmış olacaktık. Oysa şimdi 2010 yılı sonunda üç çeyrek itibariyle 730 milyar dolar seviyesindeyiz'' dedi.

    Bu rakamın bütçelere, dış ticaret rakamlarına, tasarruflara, istihdam rakamlarına kamu açıklarına yansıdığını ifade eden Koca, şunları kaydetti:

    ''2010 yılının sonu itibariyle baktığımızda hala 2008 rakamlarını yakalayamadığımızı görüyoruz. Övündüğümüz ihracat rakamı 132 milyar dolarken, iki yıl sonra şimdi 113 milyar dolar oldu ve seviniyoruz.

    İşsizlik oranları yüzde 9'lara inmişti. Şimdi yüzde 11,5 rakamları memnun ediyor. Geleneksel olarak ihracatımızın yüzde 55'lik kısmını AB ülkelerine yapmak gibi bir alışkanlığımız vardı.

    Batıda çıkan kriz bize en azından bir şey öğretmiş oldu; pazar bağımlılığı çok risklidir. O yüzden de artık Afrika pazarından tutun Güney Amerika'ya kadar önemli bir pazar çeşitlemesi yapmaya başladık.''

    ANADOLU'YA KAMU YATIRIMLARINDA POZİTİF AYRIMCILIK YAPILMALI

    Ekonomide yaşanan olumlu ya da olumsuz gelişmelerin ülkenin tamamını etkilediğini dile getiren Koca, ''Hiç şüphesiz Anadolu'nun imkanları genel olarak büyük kentlere göre daha kısıtlıdır.

    Konya diğer Anadolu kentlerine oranla daha kendi ayakları üzerinde durma becerisi olan bir ilimiz olmasına rağmen, kamu katkısı olmadan bazı handikapları aşması mümkün değildir. Bu açıdan Anadolu'ya gerçek bir pozitif ayrımcılık yapılmalıdır'' diye konuştu.

    Toplantının ardından, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, AK Parti Konya İl Başkanı Ahmet Sorgun, Konya Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Üzülmez, ASKON Konya Şube Başkanı Yakup Yıldırım ve protokol üyelerinin katılımıyla ASKON Konya Şubesi yeni binasının açılışı yapıldı.

    Vali Doğan, Konyalı işadamlarına imkan verilmesi halinde güzel işler yapacağını belirterek, işadamlarının biraraya gelmesi gerektiğini ifade etti. Doğan, yeni binanın hayırlı olmasını diledi.

    ASKON Genel Başkanı Koca ve Vali Doğan daha sonra yeni hizmet binasını gezdi.




    ASKON: Ekonomide 2008'i yakalayamadık Yorumları