Yabancılar da yargının ağır işlemesinden rahatsız   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-08-2011 (15:54)   Son Mesaj: 01-08-2011 (15:54)    Cevap: 0    Gösterim: 527  

    01-08-2011

    Yabancılar da yargının ağır işlemesinden rahatsız

    Yabancılar da yargının ağır işlemesinden rahatsız


    Antalya'nın Manavgat ilçesinde yaşayan yerleşik yabancılar da Türk yargısının ağır aksak işlemesinden rahatsız.

    Yerleşik yabancılar, Türkiye'deki yargılama süresinin Avrupa'da olduğu gibi kısa sürede değil, uzun süreli işlediğini belirtiyor. 3 yıldır Antalya'nın Manavgat ilçesinde yaşayan Alman sigorta uzmanı Ulrike Derow Seggewiss, 2 yıl önce Manavgat'ta dolandırıcılıkla ilgili açtığı davada zanlının halen adres tespitinin yapılamamasına bir anlam veremediğini söylüyor.

    Manavgat'ta kendisine bir evrak imzalatarak 32 bin eurosunu alan şahsın emniyet kayıtlarına göre Mersin ve Alanya'da dolandırıcılıktan suç dosyasının bulunduğunu belirten Ultrike Deron Seggewiss, 19 aylık mahkeme süresince adresi tespit edilemediği için yargılamayla ilgili hiç bir mesafe alınamadığını söyledi.
    Seggewiss, "Türkiye'de yerleşik yabancılar en önemli sorunu hukuki süreçte kendilerine yardımcı olacak hiç bir kurum yok. 2 yıl önce sözleşme gereği bir evrağa attığım imza hayatımı kararttı. Hem paramı kaybettim hemde ruh sağlığım bozuldu. Bir gecede işyerini boşaltarak kaçan şahısa 19 aydır ulaşılanıyor. Almanya'da bu tür davalar 3 ay içinde sonuçlanıyor.

    Almanya'da bir şahıs dolandırıcılıktan başka bir ülkeye kaçsada interpol tarafından kısa sürede yakalanarak adete teslim edilir. Başvurduğum dava üzerinde hiç bir mesafe alamadım ama; 5 bin liranın üzerinde avukat parası verdim. " diye konuştu. Seggewiss, dolandırıcının bir an önce yakalanması için Türkiye Cumhuriyet Devleti Adalet Bakanı Sadullah Ergin'den yardım beklediğini belirti.

    Seggewiss, 2 çocuğunun Manavgat'ta okuduğunu, çocuklarının okullarını çok sevmesinden ötürü Türkiye'de yaşadıklarını kaydetti.

    "İNGİLTERE'DE OLSA EN FAZLA 2 AY İÇİNDE SONUÇLANIRDI"

    5 yıldır Antalya'nın Manavgat ilçesi Çolaklı beldesinde yaşayan İngiliz Grant Jonh Maxweel, Side'de kiraya verdiği dairesinde 1 yıl parasını ödemeyen Türk kiracısını 2 yıl önce mahkemeye verdiğini söyledi. Manavgat Adliyesi Sulh Hukuk Mahkesi'ne açtığı davanın 20 ay sürdüğünü belirten Maxweel, mahkemenin Türk kiracısını evini boşaltma kararı vermesine rağmen, borcunu ödemeden bir gecede kaçtığını kaydetti. Maxweel, "İngiltere'de bir emekle biriktirdiğim paramla Side'den daire aldım.

    Daireyi eşyalarıyla birlikte kiraya verdim. Bir yıl hiç kira parasını alamadığım için mecburen mahkemeye vermek zorunda kaldım. Çünkü dairenin elektrik ve su sayaçları benim üzerime olduğu için yetkililer kiracıyı değil, beni buluyor. Bir kiracıyı çıkartma davası 2 yıl sürdü. Onun da parasını alamadan kaçtı. Bu dava İngiltere'de olsa en fazla 2 ay içinde sonuçlanırdı. Parayı da ödemeden kaçma şansı olmazdı. " diye konuştu.

    "TÜRKİYE'Yİ BİLMEDİKLERİ İÇİN ACELECİ DAVRANIYORLAR"

    Yabancı dil bildiği için yerleşik yabancılarla ilgili davaları aldığını belirten avukat Mücahit Gündoğdu, yabancı müvekkillerin Türkiye'de yargı sürecinin nasıl işlediğini bilmediği için genelde aceleci davrandıklarını söyledi. Gündoğdu, yabancı müvekkillerinin aceleci davranmalarındaki en önemli etkenin kendi ülkelerindeki yargılama sistemiyle aynı görmelerinden kaynaklandığını kaydetti.

    Davaların etkin, hızlı olması ve zaman aşımına uğramaması için yargıda köklü reform yapılması gerektiğinin altını çizen Gündoğdu, kısa sürede yeniden yapılandırma olmazsa insanlarda yargıya güvenin azalacağını kaydetti. Gündoğdu, "Geçiken adalet, adelet değildir. Avrupa ülkelerinde davalar kısa sürüyor. Bizde niye olmasın. Avrupa Birliği(AB)'ne girecek bir ülkenin yargısı da etkin olmak zorunda. Bunun yoluda yargının A'dan Z'ye revizyondan geçmesine bağlı." diye konuştu.




    Yabancılar da yargının ağır işlemesinden rahatsız Yorumları