Öğrenciler ilk kürtçe sınavında zorlandılar   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-08-2011 (15:51)   Son Mesaj: 01-08-2011 (15:51)    Cevap: 0    Gösterim: 450  

    01-08-2011

    Öğrenciler ilk kürtçe sınavında zorlandılar

    Öğrenciler ilk kürtçe sınavında zorlandılar


    Mardin Artuklu Üniversitesi'nde seçmeli ders olarak okutulan Kürtçeyi tercih eden öğrencilerin ilk sınavı zor geçti.

    Daha önce 'nasıl olsa Kürtçe biliyoruz' şeklinde düşündüklerini belirten öğrenciler, ancak derslere girdiklerinde bunun kolay olmadığını fark ettiklerini söyledi.
    Artuklu Üniversitesi'nde eğitim gören her öğrenci, zorunlu yabancı dil olan İngilizcenin yanı sıra Arapça veya Kürtçeyi de öğrenmek zorunda. Kürtçe eğitim hakkında bilgi veren Rektör Yardımcısı ve Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadri Yıldırım, "Kürtçe biliyorum diyen birçok öğrencimizin, Kürt alfabesinden Kürtçe imla kurallarından, Kürtçe dilbilgisinden haberi yoktu. İlk dönemde biraz zorlandılar. Hatta hocalarının konuştuğunu anlamakta zorluk çekiyorlardı. Ama sıkıntılar bir bir aşıldı. Öğrencilerimiz şimdi yavaş yavaş hem yazmaya hem de okumaya başladılar." dedi.

    Kürtçe dersinin ilk sınavında düşük not alan öğrenciler olduğunu kaydeden Yıldırım, aile içinde ve sokakta konuşulan Kürtçe ile edebi Kürtçenin farklı olduğunu vurguladı. Yıldırım, "Bizim gördüğümüz problem gramer. Bu dilin gramerini bilmiyorlar. Bu dilin imla kaidelerini bilmiyorlar. Gördüğümüz en büyük eksiklik budur. İkinci dönem bu konuyu çok daha ciddi bir şekilde ele alacağız. Ev ödevleri mahiyetinde ödevler vereceğiz ve bu dersi hoca merkezli olmaktan çıkarıp öğrenci merkezli bir konuma çıkaracağız ta ki hem edebi bir şekilde hem de imla ve gramer kaidelerine uygun bir şekilde öğrenene kadar." şeklinde konuştu.

    Kürtçeyi seçmeli ders olarak seçen öğrencilerden Mustafa Turan, konuşmadan ziyade yazmada zorlandığını anlattı. Turan, "Çünkü konuşma ile yazma aynı değil. Normalde ailem Kürtçeyi nasıl konuştuysa ben de aynısını onlardan öğrendim. Buraya geldiğimde hocanın konuştuklarının ancak yüzde 20"sini anlayabiliyordum. Bu anlama oranımızı şimdi yüzde 70"e çıkardık." dedi.

    Kürtçeyi bilmesine rağmen sınavdan düşük not aldığını söyleyen öğrencilerden Meral Bingül ise "Daha önce gramerini, imla kurallarını bilmiyordum. Akademik olarak da bilmiyordum. Ama bu derslerden sonra gerçekten bir şeyler değişti. Bir şeyler oturmaya başladı. Artık yazmaya bile başladım. Eskiden okuyamazdım ama şimdi yazı bile yazmaya başladım." ifadelerini kullandı.

    Kürtçe dilini öğrenmek için okuduğu üniversiteyi yarıda bırakıp Mardin Artuklu Üniversitesi'ne kayıt yaptıran Erdal Korkmaz de, "Burada önce Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü açılacak dediler. O açılmayınca ben de bu sefer seçmeli ders imkânı olan bu bölüme kaydımı yaptırdım. Artuklu benim ikinci üniversitem. Daha önce Niğde"de Radyo Televizyon Bölümü'nde okudum. Artuklu"da Kürtçenin açılmasından dolayı üniversitemi yarıda bırakıp tekrardan YGS"ye girip bu bölüme kayıt oldum." diye konuştu.

    Fen Edebiyat Fakültesi öğrencilerinden Selma Baran ve Abdullah Yıldız ise Kürtçeyi daha önce bilmelerine rağmen Kürtçe gramer ve yazma konularında sıkıntı çektiklerini ancak bunun da üstesinden geldiklerini söyledi.

    Bu arada, üniversite yönetimi, Kürtçe ders verilen sınıflara Kürt edebiyatçı ve bilim adamlarının isimlerini verdi. Öğrenciler, 'Melleyi Cizirî' sınıfında eğitim görüyor.




    Öğrenciler ilk kürtçe sınavında zorlandılar Yorumları