Hızlı okuma kursları, okuma alışkanlığı kazandırıyor   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-08-2011 (13:52)   Son Mesaj: 01-08-2011 (13:52)    Cevap: 0    Gösterim: 1218  

    01-08-2011

    Hızlı okuma kursları, okuma alışkanlığı kazandırıyor

    Hızlı okuma kursları, okuma alışkanlığı kazandırıyor


    Afyonkarahisar Milli Eğitim Müdürü Hidayet Yıldırım, hızlı okuma kurslarının, kitap okuma alışkanlığı kazandırdığını söyledi.

    Türkiye Teknik Elemanlar Vakfı (TÜTEV) Afyonkarahisar Şubesi tarafından düzenlenen 'Hızlı Okuma Teknikleri' kursuna katılan Emniyet Müdürlüğü personeli ile çocuklarına törenle katılım belgeleri ve ödülleri verildi.
    Törende konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Hidayet Yıldırım, kitap okumanın ve kelime haznesini genişletmenin önemli olduğunu söyledi. Yıldırım, kitap okuma ve kelime hazinesinin genişletilmesi için hızlı kitap okuma tekniği kurslarının önemli olduğunu kaydetti.

    Türkiye"de aynı dilin konuşulduğuna, ancak yeterince anlaşılmadığına değinen Yıldırım, "İnsanlar çok anlayacak kadar yeterli kelime bilmiyorlarsa orada kavga çıkıyor. Kastettiğiyle, anlaşılan arasında ciddi anlamda farklılıklar oluşuyor. İnsanlar aslında aynı şeyleri söylüyorlar ama birbirlerini yanlış anlama fazla oluyor. Gerekçesi, daha fazla kelime bilmemekten kaynaklanıyor. Anlama, kavrama kabiliyetlerimiz gittikçe köreliyor. Bu anlamda hızlı okuma, çok okumayı ve çok kelime kazanmayı teşvik ediyor. Sadece öğrenciler değil, her vatandaşın bu kurslara katılması gerektiğine inanıyorum." diye konuştu.

    TÜTEV Afyonkarahisar Şube Başkanı Emin Köse de 1950"li yıllarda Avrupa ve Amerika"da eğitim programlarına konulan hızlı okuma eğitimlerinin, Türkiye"ye çok geç geldiğini ve büyük şehirler dışında fazla bilinmediğini söyledi.

    Hızlı okumanın, seslendirme yapmadan sadece göz hareketleriyle daha çok satır ve kelime gruplarını anlayarak okuma temeline dayandığını aktaran Köse, bu eğitimlerde öğretilen göz eksersizleri ve çalışmaların 3-;4 hafta boyunca günde 15 dakika uygulanmasıyla hızlı okuma ve anlamada büyük gelişmeler olacağını bildirdi. Eğitimden sonra yapılan testlerde dakikada okunan kelime sayısının arttığını ve kişinin okumaktan daha çok zevk almaya başladığını ifade eden Köse, Türkiye"de okumanın sevdirilmesi için bu tür eğitimlerin köylere kadar götürülmesinin faydalı olacağına inandıklarını söyledi.

    Düzenledikleri kursa 29 kişinin katıldığı bilgisini veren Köse, kursiyerlerin okuma hızlarının yüzde 100 arttığını bildirdi.

    Konuşmaların ardından kursa katılanlara, katılım belgeleri verildi.




    Hızlı okuma kursları, okuma alışkanlığı kazandırıyor Yorumları