Konya’lı kobiler dünyaya açılıyor   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-07-2011 (23:21)   Son Mesaj: 01-07-2011 (23:21)    Cevap: 0    Gösterim: 499  

    01-07-2011

    Konya’lı kobiler dünyaya açılıyor

    Konya’lı kobiler dünyaya açılıyor


    Konya'da yapılan toplantıda konuşan TİM Almanya İhracat Koordinatörü Kemal Şahin, Türkiye'nin 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ancak Kobilerle ulaşabileceğini savundu.

    "Konyalı kobiler dünya"ya açılıyor" kapsamında yapılan toplantıya TBMM Başkanı M. Ali Şahin, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Konya Ticaret Odası başkanı Hüseyin üzülmez, TİM başkanı Mehmet Büyükekşi, TİM Almanya İhracat Koordinatörü Kemal Şahin"in katılımıyla Konya Ticaret Odasında gerçekleştirildi.
    Toplantı açılış konuşmasını yapan Kemal Şahin Türkiye"nin ihracatındaki büyümenin hızla geliştiğini belirtti. Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun 100. yılında hedeflerinin 500 milyar dolar olduğuna deyinen Şahin, bu hedeflerine ulaşmalarının kobilere yapılacak desteklerle olabileceğini ve hedeflerine 2023 yılında gerçekleşmiş olarak görmelerini dile getirdi.

    Aynı zamanda TİM Almanya İhracat Koordinatörü olan Şahin, Almanya"nın Türkiye ihracatında payının diğer ülkelere göre daha yüksek olduğunu ve sadece Almanya ile yapılan ihracatın yılda 11 buçuk milyar dolar olduğunu söyledi. Konya"nın Türkiye ortalamasında ki yerine de değinen Şahin kobiler şehri olduğunu, Türkiye"de ki ihracat oranının 50 milyon dolar olduğunu açıkladı. Ancak Türkiye"nin 113.milyar dolarının yanında çok düşük bir rakam olduğunu vurgulayan Şahin, bunu geliştirmek içinde ellerinden geleni yaptıklarını belirtti.

    Kemal Şahinin konuşmasının ardından kürsüye gelen Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, 2002 yılında Türkiye ihracat oranının 36 milyar dolar olduğunu söyledi. 2009 yılında yaşanan küresel krizden dolayı yaşanan daralmanın ardından 2010 yılının 11 ayında ki ihracat ortalamasının 113.7 milyar dolar olduğunu vurgulayan Çağlayan, "Son bir ayın rakamlarının da gelmesiyle 2010 da yapılan ihracatın 140 milyar dolar olarak bekliyoruz. 2002 yılında ekonomik güç olarak 26. sırada bulunan Türkiye"nin geçen 8 yılda büyük bir ilerlemeyle dünyanın 15. büyük ekonomisi haline geldi. 12 yıl sonraki ihracat hedefimiz ise 500 milyar dolar olacak" dedi.

    Almanya il yapılan ihracat konusuna da değinen Çağlayan, "Almanya Türkiye"den ençok mal alan ülke konumunda. Fransa, İtalya, Irak gibi ülkeler Almanya"nın aldığı malın yarısı kadar mal alıyor. Demek ki Almanya bizim için çok önemli" şeklinde konuştu.

    TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ise Konya"ya geldiği için mutlu olduğunu belirtti ve sözlerinin söyle sürdürdü:

    "Kobi merkezi Konya"yı ve değerli ticaret adamlarımıza öncelikle hoş geldiniz diyorum. Türkiye düne göre bugün ekonomisi daha da büyümüş bir ülkedir bunda Konyamızın, Konyalı iş adamlarımızın payının büyük olduğunu düşünüyorum. Konya bir ilim yatağıdır Mevlana otağıdır ve bir hoş görü ocağıdır. Türkiye"nin tahıl ambarı ve kobi merkezidir küçük sanayi sitesi bakımından birincidir. En fazla küçük sanayi sitesine sahip olan sayısal olarak Konya"dır. 933 firma, organize sanayi bölgelerinde, 75 bine yakın üye ve 32bin kobi Türkiye"nin gelişmesine büyük katkı sağlamaktadır. Bir ekonomide kobiler ne kadar güçlüyse ekonomide o denli güçlüdür. Kalkınma yolunda emin adımlarla ilerleyebilmenin yolu kobilerin sorunlarını çözmek, onları daha fazla desteklemekten geçtiğini ifade etmek istiyorum. Kobilerin yatırım imkânlarının artırılması için dayanışma içersinde olduğumuzu belli etmek isterim. Dış ticaretten sorumlu bakanımızın ve çalışma arkadaşlarının çalışmalarını yakından takip ediyorum kendisine arkadaşlarına şükranlarımı sunuyorum. Teşvik ve vergi uygulamaları daha fazla desteklenmeli ki rekabet gücü daha da arttırılabilsin"

    ZEDHABER




    Konya’lı kobiler dünyaya açılıyor Yorumları