Limon diyarında tüccara karşı eylem   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-07-2011 (19:21)   Son Mesaj: 01-07-2011 (19:21)    Cevap: 0    Gösterim: 549  

    01-07-2011

    Limon diyarında tüccara karşı eylem

    Limon diyarında tüccara karşı eylem


    Türkiye'nin limon ihtiyacının yüzde 65'inin karşılandığı Mersin'in Erdemli ilçesinde, tüccarların alım fiyatını aşağı çekmeye çalıştığı gerekçesiyle limon kesimlerini ve satışlarını durdurma kararı alan üreticiler, eylemlerine başladı.

    Erdemli ilçesine bağlı Arpaçbahşiş Belediyesi Kütüphanesi'nde bir araya gelen üreticiler, toplantıda, hükümet ve limon tüccarları ile görüşmelerde bulunmak üzere komiteler kurulmasını kararlaştırdı.
    Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, konuşmasında, limondaki teşvike rağmen kilosunun 30 kuruşa alınmak istenmesini ''görülmemiş bir hadise'' olarak nitelendirdi.

    Teklif edilen fiyatın maliyetin bile altında kaldığına vurgu yapan Tollu, şunları kaydetti:

    ''Limonun ülke ekonomisine sağladığı katma değer ortada. Bu üretimden çiftçi ekmek yemezse, tüccar da ekmek yiyemez. Ülkemiz limon ihracatından büyük ölçüde döviz kazanıyor. Yani üretici kendi ekmeğini kazanırken ülkesine de çok ciddi anlamda girdi sağlıyor. O nedenle limonun 30-40 kuruştan satılması, üreticiye de tüccara da ülke ekonomimize de kayıp. Bu sorun bir an önce çözülmelidir.''

    Bahçesi bulunan Arpaçbahşiş Belediye Başkanı Musa Demir de limonun ilçe ekonomisi yanında Türkiye ihracatında da önemli bir paya sahip olduğunu, Türkiye'de yetiştirilen limonun yüzde 65'lik bölümünün Erdemli'de üretildiğini belirtti.

    Eylül ayında limonun 90 kuruş ile 1 lira arasında fiyatla bahçeden alıcı bulduğunu hatırlatan Demir, ''Ancak bizim bölgemizden alımlar ortalama 40 kuruş olarak başladı. Bu yatak limon fiyatı. Dökme limonda ise alıma 60 kuruştan başlandı. En son fiyat 35 kuruşa kadar geriledi ve 30 kuruşa düşeceği söyleniyor. Bu duruma sessiz kalamazdık'' dedi.

    Bugünden itibaren bir hafta süreyle hasadı durdurduklarını kaydeden Demir, ''Dökme limon alımı yapan yerel esnaf da karara uyarak kepenklerini kapattı. Bu kısa süreli bir çözümdür. Kimse şov peşinde değil. Kanayan yara bizim yaramızdır'' şeklinde konuştu.

    Demir, fiyatlarda yükselme olmaması durumunda sürenin uzatılabileceğini sözlerine ekledi.

    Silifke'den toplantıya katılan Atakent belediyesi Başkanı Hasan Uslu da düşük fiyatlardan dolayı kendilerinin de sıkıntı yaşadığına işaret ederek, sorunun çözülmemesi halinde eyleme destek vereceklerini açıkladı.




    Limon diyarında tüccara karşı eylem Yorumları