Erdoğan'dan Yunanistan'a çağrı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-07-2011 (18:56)   Son Mesaj: 01-07-2011 (18:56)    Cevap: 0    Gösterim: 493  

    01-07-2011

    Erdoğan'dan Yunanistan'a çağrı

    Erdoğan'dan Yunanistan'a çağrı


    Başbakan Erdoğan, Erzurum'da Büyükelçiler Konferansı'nda konuşuyor. Başbakan Erdoğan, konuşmasında Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin Patrikhane'ye yönelik tavrını açıklarken "Biz de aynısını bekliyoruz" dedi.

    Başbakan Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Papandreu'ya hoşgeldin dedikten sonra, Erzurum'un soğuk olduğu kadar tarihte çok acılar çektiğini, acıları bal eylediğini söyledi.
    Başbakan Erdoğan Erzurum'un Dışpolitika'da abide bir şehirdir. Dışpolitika'da ne olması gerektiğini Erzurum'a bakmaları gerektiğini anlattı.

    Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin Avrupa Birliği için 50'li yıllarda ilk adımını attığını bugüne kadar bu konuda birçok çabası olduğun buna rağmen Avrupa Birliğinin Türkiye'ye yönelik tavrının olumsuzluğuna dikkat çekti. Başbakan Erdoğan, AB'nin Türkiye'ye karşı net olması gerektiğini belirterek "Bizi alacaklarsa alsınlar almayacaklarsa söylesinler dedi.

    Başbakan Erdoğan, geçtiğimiz yıllarda dünyada büyük bir ekonomik krizin yaşandığını Türkiye'nin bu krizden kayıp vermeden çıktığını söyledi. Başbakan Erdoğan, Romanların bir sözünü hatırlatarak Türkiye'nin ticarette çok büyük bir açılım peşinde olduğunu söyledi. Başbakan Erdoğan ihracat ve turizmde elde edilen rakamların Türkiye için çok önemli olduğunu söyledi.

    Başbakan Erdoğan, Türkiye Ürdün Suriye arasında yapılan mutabakatlar, Irak, Rusya İran gibi ülkelerle kurulan yeni köprülere değindi.

    Erdoğan, Tayvan'ın Brezilya'nın Balkan ülkelerinin Avrupa ülkelerinde vizesiz dolaştığını, Türkiye'nin ise hala vize istendiğine dikkat çekti. Başbakan Erdoğan "Türkiye size ne yaptı. Türkiye'den derdiniz ne" diye sordu.

    26 Nisan 200'de Avrupa Birliği'nin Kuzey Kıbrıs'a uygulanan izalasyonun son bulacağına imza atıldığını, bunda Yunanistan'ın da imzasının bulunduğunu belirterek "Peki bu son buldu mu, Ben sorumluluk mevkiindeki bir insan olarak ne yapayım. İmza attıkları halde izalasyon devam ediyor hala da siz verin diyorlar. Kusura bakmayın artık.

    Başbakan Erdoğan, biz artık silahlara değil eğitime, çatışmaya değil sağlığa duvarlara değil kucaklaşmaya yatırım yapacağız. Biz böyle bir dünya kurmak istiyoruz. Komşularımızla başlattığımız dönem eksen kayması değil istikrar istediğimizdir. Gazze konusunda ne kadar samimi isek Nahçıvan için de aynısını istiyoruz. Erivan'a da Kıbrıs Rum kesimine de aynı duygularla yaklaşıyoruz.

    Başbakan Erdoğan, bugüne kadar Erdoğlu ile hangi sıfatla konuşacaklarını sorduklarını bugüne kadar hangi sıfatla konuşuyorlarsa aynı şekilde konuşabileceklerini söyledi.

    Başbakan Erdoğan, Türkiye ile komşuları arasında gerilim ortamını birilerinin kaşıdığını bunu bildiklerini dile getirerek "1952 yılında sayın Menderes'ten bu yana ilk kez benim başbakan yardımcım Arınç Patrikhaneyi ziyaret etmiştir. Yetimhaneyi kendilerine teslim ettik. Sümela'da dini ayine izin verdik. Trabzon'un hassasiyetlerine rağmen bu adımları attık. Bunlar benim ülkemin vatandaşları. Biz Lozan'ın gereği olanı yapıyoruz. Ancak öbür tarafta bizim Batı Trakya'daki seçilmiş müftülerimiz kabullenilmiyor hala atama yapılıyor.

    Başbakan Erdoğan, Kıbrıs'ta çözüm için ellerinden geleni yapacaklarını ancak bunun adil ve kalıcı bir şekilde olmasını istediklerini söyledi. Erdoğan, 2010 yılı Türkiye-Yunanistan arasındaki ilişkilerde en ileri düzeyde ilişkilerin kurulduğu bir dönem olduğunu söyledi. Başbakan Erdoğan seçimler sonrasında Temmuz gibi Türkiye-Yunanistan arasındaki ilişkileri daha da ileri götürmek istediklerini söyledi.





    Erdoğan'dan Yunanistan'a çağrı Yorumları