Erzurum, Yorgo ile gurur duydu   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-07-2011 (18:34)   Son Mesaj: 01-07-2011 (18:34)    Cevap: 0    Gösterim: 680  

    01-07-2011

    Erzurum, Yorgo ile gurur duydu

    Erzurum, Yorgo ile gurur duydu


    Erzurum'da kış oyunları tesislerinin açılış törenine katılan Yunanistan Başbakanı, Erzurumluları Türkçe konuşarak selamladı. Erzurumlular ise Papandreou'ya "Erzurum seninle gurur duyuyor" sloganıyla karşılık verdi.



    Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreou Erzurum'da 2011 Dünya Ünivresitelerarası Kış Oyunları kapsamında yapılan tesislerin açılış töreninde konuştu.
    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Palandöken kayak Merkezi'nde ikili görüşmenin ardından Cemal gürsel Stadyumu'nda düzenlenen toplu açılış törenine katılan Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreou, konuşmasının başında ve sonunda Türkçe konuştu.

    Vatandaşların "Erzurum seninle gurur duyuyor" sloganları ile kürsüye gelen konuk Başbakan Papandreou, konuşmasına "Sevgili Erzurumlular" diye başladı.

    Papandreou, "Bugün burada büyük bir organizasyonda olmaktan dolayı mutluyum. Bu şehir çok önemli bir spor faaliyetine ev sahipliği yapacak. Siz bu şehirde üniversite kış oyunlarını düzenleyeceksiniz. Çok sayıda ülkeden binlerce misafir ağırlayacaksınız. Spor centilmenliktir, işbirliğidir. Takım arkadaşlığınız rakiplerine saygı göstermektir. Halkları birleştiren bir etkinliktir. Bu değerlerin daha güçlü olması için hepimizin birlikte çaba sarf etmesi gerekir. Geçmişin önyargılarını ve rekabetlerini bir kenara bırakmalıyız. Yeni nesiller bu değerlere son derece sahip çıkıyorlar. Bizim ülkelerimiz bu işbirliği ve barış değerlerini kucaklamak için büyük çaba sarf etmekteler.

    Mayıs ayında sizin başbakanım dostum Tayyip bey Atina'ya geldi Panatinaykos stadını ziyaret etti. Bu stada 1896 yılında ilk olimpiyat oyunları düzenlenmişti. Biz burada olimpiyat ateşi defterini imzaladık. Buradaki amacımız olimpiyat ateşinin sembol olarak devam etmesini sağlamak Atina'dan bütün dünyaya Yunanistan ve Türkiye'nin dostluk mesajını iletmekti. Bugün artık sıra bende bu güzel şehre mükemmel tesislerin açılışını yapmak için geldim. Önemli spor organizasyonu gerçekleştirilecek. Bugün burada barış dostluğu ve işbirliğine atledilmiş olan çok güzel bir organizasyonda bulunmaktayız. İnanıyorum ki diliyorum ki oyunlar da son derece olumlu sonuçlar vererek insani değerler barış açısından küresel değerler, gezegenimiz son zamanlarda benzersiz tehlikelerle karşı karşıya.

    İşbirliği yaparak mücadele ederek kurtulabiliriz. Biz de Türk ve Yunan halkları olarak bu çaba içindeyiz. Hükümetler olarak barış ve dostluk için çaba harcamaktayız. Ülkelerimizin tarihlerliyle onur ve gurur duyuyoruz Geçmişin önyargılarını bir kenara bırakarak cesur girişimlerde bulunma kararı aldık. Önyargı duvarını yıkmak istiyoruz birlikte.

    Sivil toplum örgütleri düzeyinde temaslar büyük artış gösterdi iki ülkenin siyasi ekonomik alanda gerçekleştirdiği işbirliği büyük ilerleme kaydetmiş durumda. Bu çabalara hizmet eden Erdoğan hükümetinin onuradır bu gelişmeler. Biz kendisiyle birlikte iki ülke arasındaki ilişkileri yeni temellere oturdu. İlişkinin daha da iyileşmesi için çabaları hızlandırdık. Bizim bölgemizdeki potansiyel çok büyük ancak aynı şekilde ilişki potansiyeli de büyük. Bugün burada sizlerle birlikteyim sizlere yunan halkının samimi sıcak dostluk mesajlarını getirdim. Bu vesileyle bir kera daha belirteyim ki Türkiye'nin 2020 olimpiyat oyunlarını desteklemesinde destek olacaktır. Biz konudaki tecrübelerimizi sizlerle paylaşmaya hazırız. Yakın misafirleri için oyunlarda başarı diliyorum" diye konuştu.




    Erzurum, Yorgo ile gurur duydu Yorumları