10 Anadolu Öğretmen Lisesi'ne özel proje   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-06-2011 (20:52)   Son Mesaj: 01-06-2011 (20:52)    Cevap: 0    Gösterim: 529  

    01-06-2011

    10 Anadolu Öğretmen Lisesi'ne özel proje

    10 Anadolu Öğretmen Lisesi'ne özel proje


    Genç Hayat Vakfı ve Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürlüğü işbirliğiyle hazırlanan ''Renk Çemberi Projesi''nin bilgilendirme toplantısı, Four Seasons Otel'de yapıldı.

    Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Merdan Tufan, günümüzde hızla değişen ve gelişen bilgiyi ezberletmenin anlamı olmadığını belirterek, ''Yeni müfredatımızda öğrenciye bilgiyi yüklemek yerine öğrenmeyi öğretiyoruz'' dedi.
    Toplantıda konuşan Tufan, eğitim konusunda devrim niteliğinde değişiklik ve gelişmeler olduğunu ifade ederek, uzun yıllar değiştirilmemiş öğretim programlarının yenilendiğini ve bu programlara yönelik kitap geliştirildiğini kaydetti.

    Tufan, yıllardır uygulanan müfredatta öğrenciye bilgiyi ezberletmeyi amaçlayan program uygulandığını belirterek, ''Ezberci bir anlayışla eğitim gören, sadece bilgiyi depolamakla yetinen insanların, çağın gelişen şartlarına ayak uydurarak dünya ile yarışması kolay bir iş değildir. Günümüzde hızla değişen, gelişen bilgiyi ezberletmenin anlamı yoktur. Yeni müfredatımızda öğrenciye bilgiyi yüklemek yerine öğrenmeyi öğretiyoruz. Program ve kitap hazırlamanın yanı sıra dünyaya entegre olacak bir kuşağın gelişmesi çabası içerisindeyiz'' diye konuştu.

    Dünyada yapılan bilgi yarışmalarında Türkiye'nin son sıralarda görüldüğe dikkati çeken Tufan, yurt dışındaki sınav uygulamalarının Türkiye'dekilere benzemediğini, bilgiyi ölçmek yerine, verilen bilginin ne kadarının uygulamaya konulduğunun ölçüldüğünü kaydetti.

    Tufan, ''Renk Çemberi Projesi''nde olduğu gibi, sivil toplum kuruluşlarının Milli Eğitim Bakanlığının amaçlarına uygun projeler geliştirmesinden mutluluk duyduklarını söyledi.

    İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız da Marmara Bölgesi'nde yer alan 8 ildeki 10 Anadolu öğretmen lisesinde sosyal etkinlik alanında uygulamaya konulacak ''Renk Çemberi Projesi''nin, Milli Eğitim Bakanlığının program geliştirme sürecinde hayata geçirilmesinin önemli olduğunu söyledi.

    Yıldız, İstanbul'un bu toplantıya ev sahipliği yapmasından dolayı mutluluk duyduğunu kaydetti.

    -GENÇ HAYAT VAKFI BAŞKANI ZAPSU-

    Genç Hayat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Beyza Zapsu da gençlerin doğalarındaki potansiyellerinin açığa çıkmasına izin verildiği takdirde her birinin kendi alanında başarılı ve mutlu olacaklarını, böylelikle kendilerine eş değerde toplumlar oluşturacaklarını ifade etti.

    Zapsu, vakıf olarak 11-18 yaş grubuna yönelik çeşitli projeler üretip uyguladıklarını belirterek, proje sonuçlarının ölçme değerlendirme yöntemleriyle tespit edileceğini anlattı.

    Projelerinin her zaman bireyin gelişmesini, kendini ve ''öteki''ni algılamada farkındalığın artmasını, iletişim becerilerinin, çatışma çözme yöntemlerinin içselleştirilmesini ve yaşama becerisinin geliştirilmesini hedeflediğini vurgulayan Zapsu, şöyle devam etti:

    ''Her şeyi devletten bekleyen anlayış yerine, kamu kurumları ve sivil toplumun el ele vererek, eksiklerini gidererek, birlikte yaşadıkları toplumun kalkınması, daha iyiye ve güzele yol alması, gelecek nesillere iyi örnek olması için çalışması gerektiğine inanıyoruz. Renk Çemberi Projesinde, Anadolu öğretmen liselerinde eğitim gören öğrencilerin kendilerini ve çevrelerini tanıma konusunda farkındalık kazanmaları, temel iletişim becerileriyle bireysel ve sosyal sorumluluk bilinci ve davranışını geliştirmeleri hedeflenmektedir. Bu projeyle öğretmenlere sosyal sorumluluk projeleri oluşturmaları ve uygulama teknikleriyle sınıfla çalışma yöntemlerini geliştirmede katkı sağlanması programlanmıştır.''

    Proje Koordinatörü Emel Seven de Marmara Bölgesi'nde yer alan 8 ildeki 10 Anadolu öğretmen lisesinde uygulanacak projede, öğrencilerin empati kurma, etkin dinleme, kendilerini ifade etme, çözüm üretme ve bireysel bilincinin yanı sıra toplumsal bilincinin de oluşturulmasının hedeflendiğini anlattı.

    Toplantıya, Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürü Ömer Balıbey, projenin uygulamaya konulacağı İstanbul, Sakarya, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, İzmit, Yalova ve Balıkesir il milli eğitim müdürleri, Anadolu öğretmen liselerinin müdürleri ve proje ekipleri katıldı.




    10 Anadolu Öğretmen Lisesi'ne özel proje Yorumları