Ermeni Patrikhanesi'nde vaftiz töreni   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-06-2011 (18:54)   Son Mesaj: 01-06-2011 (18:54)    Cevap: 0    Gösterim: 565  

    01-06-2011

    Ermeni Patrikhanesi'nde vaftiz töreni

    Ermeni Patrikhanesi'nde vaftiz töreni


    Ermeni Patrikliği Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan, son yıllarda yüzlerinin biraz gülmeye başladığını belirterek, ''Az da olsa evlatlarımız geri geldi ama bu, yüzde 1-2 oranındadır. Sadece Ermeniler olarak değil, azınlıklar olarak halen iadesini istediğimiz emlaklarımız var'' dedi.

    Ermeni Patrikhanesince, Hazreti İsa'nın doğuş ve vaftiz yortusu nedeniyle kutlama töreni düzenlendi. Törende konuşan Başpiskopos Ateşyan, bir yılı daha Patrik Mesrob Mutafyan'ın manevi varlığıyla geçirdiklerini belirterek, bugün birbirlerini kucaklamak ve tebrik etmek için bir araya geldiklerini dile getirdi.
    Patrik Mutafyan'ın sağlığına kavuşması için dua ettiklerini dile getiren Ateşyan, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın kendisini arayarak, Ermeni cemaatine tebriklerini ilettiğini aktardı.

    Bugüne kadar cemaate verdikleri destek dolayısıyla hükümet yetkilileri ve yerel yöneticilere de teşekkür eden Ateşyan, daha çok destek beklediklerini belirtti. Ateşyan, ''Son yıllarda yüzümüz biraz gülmeye başladı. Az da olsa evlatlarımız geri geldi ama bu yüzde 1-2 oranındadır. Sadece Ermeniler olarak değil, azınlıklar olarak halen iadesini istediğimiz emlaklarımız var. Hala çözülmesi gereken sorunlarımız olduğunu, gerek devlet büyüklerimize gerek ilçe yöneticilerimize iletmek isterim'' diye konuştu.

    Fener Rum Patriği Bartholomeos da bir arada bulunmanın kendileri için sevinç vesilesi olduğunu ifade ederek, hafta başında Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın Patrikhaneyi ziyaret ettiğini hatırlattı.

    Bartholomeos, ''Çok güzel gelişmeler oluyor. Daha birçok beklentilerimiz var. Eminiz ki hükümetimizin isteği doğrultusunda ve yerel yöneticiler, azınlıkların problemleriyle yakından ilgilenecekler ve yeni yılda bu problemlerin çözülmesiyle meşgul olacaklar'' dedi.

    Süryani Katolik Episkopos'u Yusuf Sağ da el birliğiyle insanların kardeşçe yaşaması için mücadele etmek gerektiğini dile getirdi.

    -''BİZE AZINLIK DEMEYİN LÜTFEN''-

    Azınlık olarak adlandırılmak istemediklerini vurgulayan Sağ, ''Kendimizi azınlık kabul etmiyoruz. Biz, Müslüman kardeşlerimizden fazla bir şey istemiyoruz. Müslüman kardeşlerimize verilen hakları istiyoruz. Bize azınlık demeyin lütfen. Biz 5 bin 500 yıldır buradayız. Niye azınlık olalım? Biz 'Yaşasın Türkiye' diyoruz, 'Varolsun Türkiye' diyoruz. Biz, bu ülkenin ikinci sınıf vatandaşı değil, birinci sınıf vatandaşıyız. Bize bu hakkı vermeniz lazım'' diye konuştu.

    Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu ve Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen'in de katıldığı kutlama töreni sonunda misafirlere çikolata ve likör ikram edildi.

    Süryani Ortodoks cemaati ruhani lideri Yusuf Çetin de tüm Hristiyan aleminin, Hazreti İsa'nın doğuş bayramını kutlayarak başladığı konuşmasında, yeni yılın Türkiye'de barış, sevgi, kardeşlik yılı olması temennisini dile getirdi.

    -BÜYÜKADA AYA DİMİTRİ KİLİSESİ'NDE AYİN-

    Öte yandan, Hz. İsa'nın doğumu ve vaftiz edilişinin yıl dönümü dolayısıyla Büyükada Aya Dimitri Kilisesi'nde de ayin düzenlendi. Ayini, Adalar Metropoliti Yakovos yönetti.

    Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu'nun da katıldığı ve yaklaşık bir saat süren ayinin ardından kiliseden çıkan cemaat, dualar eşliğinde yürüyerek Belediye İskelesi'ne geldi.

    İskeleden, saflığı, temizliği sembolize eden güvercinlerin uçurulmasının ardından, Metropolit Yakovos tarafından denize haç atıldı. Manoli Minaoğlu, Edi Kevorkyan ve Yanis Koşker suya atladı.

    Edi Kevorkyan, denizden çıkardığı haçı Adalar Metropoliti Yakovos'a teslim eden Kevorkyan'a Yakovos tarafından altın haç ve para ödülü verildi.




    Ermeni Patrikhanesi'nde vaftiz töreni Yorumları