İHD'den İran'a ölüm cezası tepkisi   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-06-2011 (14:54)   Son Mesaj: 01-06-2011 (14:54)    Cevap: 0    Gösterim: 458  

    01-06-2011

    İHD'den İran'a ölüm cezası tepkisi

    İHD'den İran'a ölüm cezası tepkisi


    İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, ''İran İslam Cumhuriyeti'ni bir an önce ölüm cezasını yasaklayan insan hakları belgelerini kabul edip uygulamaya ve infazları durdurmaya davet ediyoruz'' dedi.

    Türkdoğan, İran Ankara Büyükelçiliği önünde yaptığı basın açıklamasında, İran'ın Çin'den sonra dünyada en fazla ölüm cezasını uygulayan ülke olduğunu belirterek, bu cezayı uygulayan ülkelerin ölüm cezalarından elde etmeyi umdukları toplumsal faydayı bulamadıklarını söyledi.
    Yaşam hakkının korunması gereken en öncelikli hak olduğunu ifade eden Türkdoğan, yaşam hakkının bizzat devletler tarafından bir ceza olarak ortadan kaldırılmasının insan hakları savunucuları tarafından asla kabul edilemeyeceğini kaydetti. Türkdoğan, İran'ın ciddi demokrasi ve insan hakları sorunları olan bir ülke olduğunu, buna rağmen demokrasi ve insan hakları sorunlarını çözmek yerine ölüm cezası uygulayarak insan hakkı ihlali yaratmaya devam ettiğini belirtti.

    Türkdoğan, insan hakları ihlalleri konusunda İran'da yaşananlara seyirci kalmayacaklarını vurgulayarak, ''İran İslam Cumhuriyeti'nin bir an önce ölüm cezasını yasaklayan insan hakları belgelerini kabul edip uygulamaya ve infazları durdurmaya davet ediyoruz'' dedi.

    Açıklamanın ardından Türkdoğan ve beraberindeki bazı insan hakları derneklerinin yöneticileri, elçilik binasına giderek açıklama metnini vermek istediler ancak elçilik çalışanları kapıları açmadı.




    İHD'den İran'a ölüm cezası tepkisi Yorumları