Aleviler büyük kurultaya hazırlanıyor   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-04-2011 (23:54)   Son Mesaj: 01-04-2011 (23:54)    Cevap: 0    Gösterim: 472  

    01-04-2011

    Aleviler büyük kurultaya hazırlanıyor

    Aleviler büyük kurultaya hazırlanıyor


    İstanbul Alevi Kültür Merkezi ile Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı'nın (HBVAK) düzenlediği toplantıda, 16 Ocak'ta Ankara'da gerçekleşecek kurultayda ele alınacak temel konular masaya yatırıldı.

    Aleviler, 16 Ocak'ta Ankara'da siyasal, inançsal ve güncel sorunların ele alınacağı büyük kurultaya hazırlanıyor. Türkiye'nin değişik kentlerinden akşam saatlerinde İstanbul'a gelen Aleviler, 16 Ocak'ta Ankara'da düzenlenecek büyük kurultay öncesi çalışmalarını gözden geçirdi.
    HBVAK Genel Başkanı Ercan Geçmez'in de katıldığı Okmeydanı Cemevi'ndeki toplantıda, hükümetin Alevilere yönelik sürdürdüğü politikalar eleştirildi. Toplantı öncesi gazetecilere açılamalarda bulunan Geçmez, devletin her zaman Alevi sorunu olduğunu, ancak bu sorunun Aleviliğin kendisinden kaynaklanan bir sorun olmadığını vurguladı. Var olan

    sorunun devletin kendi uygulamalarından ve siyasilerden kaynaklandığına dikkat çeken HBVAK Başkanı Ercan Geçmez, "Sorun, devletin bizzati kendi uygulamalarından ve bizzati siyasilerden kaynaklanan bir sorundur. Biz zaten bu topraklardaydık; vardık, olacağız ve yaşamaya devam edeceğiz. Katliamlara uğrarken de Aleviydik, uğramadan önce de Aleviydik. Sorun bizden kaynaklanan bir sorun değil" dedi.

    Türkiye Alevi hareketinin geldiği noktaya da işaret eden Geçmez, kendi haklarını demokratik olarak savunan Alevilerin, aynı hakları demokratik olarak diğer yurttaşlara bilinçli olarak aktarmak zorunda olduğunu vurguladı. Geçmez, amaçlarının Türkiye'de yapılan haksızlıkları, ötekileştiren bütün grupları yeniden eşit yurttaşlık kavramı altında birleştirmek olduğunu kaydetti.

    AK Parti iktidarının önceki yıllarda düzenlediği Alevi Çalıştayları'nı da eleştiren Geçmez, iktidarın Alevilere yönelik politikalarını yetersiz bulduklarını ifade etti. Geçmez, "Bu hükümet tarafından 2009 yılından beri yürütülen Alevi Çalıştayları vardır. Cumhuriyet tarihinde bir ilktir. Bu çalıştaylara katılanlardan birisiyim. Bu çalıştayların Türkiye'ye ufuk açacağını düşünenlerden biriydim. Türkiye'deki Alevi örgütlerinin çoğu bu çalıştaylara katıldı. Çalıştaylar sonucunda büyük bir hayal kırıklığına

    uğradık. Çalıştayların niyeti belli oldu. Sanki sorun Aleviler ve Alevilermişçesine hükümet üyesi bir bakanın, 'Buyurun Aleviliği tarif edelim' demesi, olaya böyle yaklaşması bizim için işin bittiği nokta olmuştur. O noktadan sonrası bizi ilgilendirmemektedir. Öyle bir noktaya geldi ki; tarih içerisinde Alevilere zulmetmiş kişiler de bu toplantılara çağrıldı" diye konuştu.

    Hükümetin Alevi sorununu ilahiyat kökenli kesimlere bırakmasını da eleştiren Geçmez, "İslam'ın sanki biricik temsilcileri kendileriymişçesine, 'bizim gibi inanıyorsanız sizi kabul ediyoruz, bizim gibi inanmıyorsanız siz bilirsiniz' deyip ötekileştirdi. Bu hükümet Alevilere yönelik anayasada değişiklik yapacağını söyledi, ancak yapmadı" diyerek sözlerini noktaladı.

    16 Ocak'ta Ankara'da gerçekleştirilecek Alevi Kurultayı'na Avrupa ülkelerindeki Aleviler başta olmak üzere Kanada, Lübnan, İran, Irak gibi değişik ülkelerde yaşayan Alevilerin temsilcileri katılacak. Kurultaya, Türkiye'de yaşayan Emeni, Rum, Süryani gibi dini azınlıklar da davet edildi. Alevilerin siyasal, inançsal ve güncel sorunlarının konuşulacağı kurultayda, Alevilerin kendi gündemlerini oluşturması temel hedef olarak öne çıkıyor.




    Aleviler büyük kurultaya hazırlanıyor Yorumları