'Karayel' iki yıl sonra semalarda /   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-04-2011 (19:23)   Son Mesaj: 01-04-2011 (19:23)    Cevap: 0    Gösterim: 618  

    01-04-2011

    'Karayel' iki yıl sonra semalarda /

    'Karayel' iki yıl sonra semalarda /


    Zorlu Grubu tamamen Türk mühendislerinin tasarlayıp ürettiği taktik insansız hava aracı Karayel'i TSK için üretmek üzere bugün sözleşme imzaladı. Karayel iki yıl içinde TSK envanterine girecek.



    Vestel Savunma Sanayi ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) arasında Taktik İnsansız Hava Aracı Geliştirme Projesi için sözleşme imzalandı.
    Sözleşme imza töreninde konuşan Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, savunma sanayinin iddialı oldukları alanlardan biri olduğunu belirterek, insan hava aracı (İHA) alanında önemli çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

    "Yerli insan kaynağı ile 20 milyon dolar üzerinde yatırımı özkaynaklarımızdan karşıladık" diyen Zorlu, savunma ve havacılık alanındaki yatırımlarını aynı kararlılıkla sürdüreceklerini söyledi.

    Türkiye'nin 2023'te 500 milyar dolar ihracat hedefini yakalaması için Türk savunma sanayinin de gelişmesi gerektiğini belirten Zorlu, amaçlarının Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarını karşılamak ve yerli savunma sanayine katkı verecek projeler geliştirmek olduğunu söyledi.

    Törende konuşan Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar ise, Taktik İnsansız Hava Aracı için iki yerli şirketin yarıştığını ve sonunda Vestel Savunma ile anlaşma sağlandığını belirterek, "Sadece Vestel'in yatırımı 25 milyon dolar, bu çalışmaları kamudan yardım almadan tamamladılar" dedi.

    Üç farklı İHA üzerinde çalışmaların sürdüğünü belirten Bayar, yerli üretim mini İHA'ların TSK tarafından kullanılmaya başlandığını, Vestel tarafından taktik İHA'lar geliştirileceğini, daha büyük olan ve TAİ'nin üzerinde çalıştığı ANKA adlı İHA'nınsa geçen Perşembe ilk uçuşunu yaptığını duyurdu.

    Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ise taktik İHA'lar için sözleşme imzalanmasının yerli savunma sanayii için tarihi bir gün olduğunu belirtti. "İHA alanındaki dışa bağımlılığımız tamamen sona ermiş durumda. Yerli savunma sanayimizi kutluyorum" diyen Gönül, ilk uçuşunu geçen hafta gerçekleştiren ANKA adlı İHA'nın tam uçuşunu bu yıl içinde tamamlamış olacağını da belirtti.

    Konuşmaların ardından Vestel Savunma Sanayi Grubu ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı arasında taktik İHA'lar için sözleşme imzalandı.

    10 SAAT HAVADA KALACAK
    Sözleşme gereği hazırlanacak sistem, 6 insansız uçak, 3 yer kontrol istasyonu ve bir fırlatma rampasından oluşacak. Taktik İHA'lar 18,000 feet yüksekliğe çıkabilecek, 35 kg. faydalı yük taşıyabilecek ve 10 saat havada kalma kapasitesine sahip olacak.




    'Karayel' iki yıl sonra semalarda / Yorumları