Antalya ihracatta 1 milyar doları aştı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-04-2011 (17:22)   Son Mesaj: 01-04-2011 (17:22)    Cevap: 0    Gösterim: 497  

    01-04-2011

    Antalya ihracatta 1 milyar doları aştı

    Antalya ihracatta 1 milyar doları aştı


    Antalya, 2010 yılında ihracatını 1 milyar doların üzerine çıkaran 14 ilden birisi oldu.

    2010 yılı Ocak-Aralık döneminde Antalya'dan yapılan toplam ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 83 oranında artarak 1 milyar 4 milyon 493 bin 355 dolara ulaştı. Aralık ayında yapılan ihracat ise yüzde 39 oranında artış göstererek 96 milyon 528 bin 290 dolar olarak gerçekleşti.
    Antalya'dan yapılan toplam ihracatın yarısını yaş meyve sebze sektörü gerçekleştirdi. Yaş meyve sebze, tekstil ve süs bitkileri sektörü dışındaki ihracat kalemlerinin de kayıt altına alınmasıyla kombine ihracatında patlama yaşandı. Ağırlıklı mermer ve çimentonun oluşturduğu kombine ihracatı, yüzde 654 oranında artarak 344 milyon doları aştı. Antalya ihracatının lokomotifi olan yaş meyve sebze, 2010 yılında 500 milyon doları geçti.

    Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, Antalya Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu ve Antalya Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Azize Kalkavan, ayrı ayrı düzenlediği basın toplantısında 2010 yılı ihracat rakamlarını değerlendirdi.

    Mustafa Satıcı, 2010 yılında yaş meyve sebze ihracatının toplamda 512 milyon 86 bin 688 dolar olarak gerçekleştiğini belirterek, "2010 yılında 2009 yılına oranla miktar bazında yüzde 22 dolar bazında ise yüzde 35 artış sağlayarak 500 milyon dolarlık hedefi aştık." dedi. 2011 yılı yaş meyve sebze ihracat hedefini de 600 milyon dolar olarak açıklayan Satıcı, "Gıda güvenliğinin sağlanması, zirai ilaç kalıntı sorunun çözülmesi, istikrarlı bir döviz kurunun sağlanması, iklim koşullarının bizden yana olması ithalatçı ülkelerde olumsuz hava koşulları ve ekonomik koşulların düzeltilmesi ile cesur ve atılımcı projeler uygulayarak bu hedefe ulaşacağımıza inancımız tamdır." diye konuştu.

    Satıcı'nın verdiği bilgilere göre, yaş meyve sebze ihracatında ilk sırayı domates aldı. Domates ihracatı geçen yıla oranla yüzde 24 artış gösterdi. Türkiye genelinde ise 575 bin ton domates ihracatına karşılık 482 milyon 490 bin 564 dolar gelir elde edildi. Türkiye geneli domates ihracatının hemen hemen yarısı Antalya'dan gerçekleştirildi. Domatesi; üzüm, biber, kiraz ve vişne izledi. Ülkeler bazında en fazla ihracat ise sırasıyla; Rusya Federasyonu, Almanya, Bulgaristan, Romanya ve Ukrayna'ya yapıldı. Türkiye'nin toplam yaş meyve sebze ihracatının miktar bazında yüzde 38'i değer bazında ise yüzde 41'i Rusya'ya gerçekleştirildi.

    Mustafa Satıcı, değerlendirmesinde Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Bulgaristan gibi alıcı ülkelerle yaşanan sıkıntıların devam ettiğine de dikkat çekti. Rusya'ya ürün gönderen ihracatçıların sıkı kontrole maruz kaldığını dile getiren Satıcı, kontrollerin parti bazında değil, palet bazında yapıldığını ve her paletin tek tek mühürlendiğini kaydetti. Satıcı, özellikle Bulgaristan gümrüklerinde yaşanan sıkıntının Türkiye'nin Avrupa Birliği'nden et ithalatına uyguladığı tedbirlere misilleme olduğunu ileri sürerek şöyle devam etti: "Ukrayna'ya ihracatta ise yasak kalkıyor. Resmi olarak bu hafta içerisinde Ukrayna'dan ülkemize gelecek inspektörler ile Tarım Bakanlığı'na bağlı inspektörler ortak denetim yaparak Ukrayna'ya ihracat izni verecekler."

    SÜS BİTKİLERİ, İHRACATINI EN FAZLA ARTIRAN İKİ SEKTÖRDEN BİRİ

    Türkiye süs bitkileri ve mamulleri sektörünün 2010 yılı toplam ihracatı da bir önceki yıla göre yüzde 15 artış göstererek 56 milyon 255 bin 801 dolara yükseldi. Bu artış ile sektör, 2010 yılı hedefini yakaladı.


    Antalya Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, "2010 yılında, yaşanan ekonomik kriz sonrası dünya genelinde çiçek tüketimi azalırken, Türkiye süs bitkileri sektörünün ihracatta sağladığı artış çok büyük bir başarıdır." dedi. Bağdatlıoğlu, değerlendirmesinde, süs bitkilerinin 2010 yılında bitkisel ürünler içinde fındıktan sonra Türkiye genelinde en büyük artış gösteren ikinci sektör olduğunu kaydetti. Süs bitkileri sektörünün 2008'den beri istikrarlı artış gösteren iki sektörden biri olduğuna işaret eden Bağdatlıoğlu, "İthalat girdisi olmadan, ülke ekonomisine doğrudan döviz katkısı sağlayan sektörümüzdeki artış oranlarının döviz kurlarının düşük olmasına rağmen devam etmesi, sektörün dinamizmini ortaya koymaktadır." şeklinde konuştu.


    Alt sektörler bazında en önemli ihracat artışının yüzde 33 ile canlı bitkilerde görüldüğü bilgisini veren Birlik Başkanı, kesme çiçekler ihracatında yüzde 10, yosun ve ağaç dallarında ise yüzde 2 artış kaydedildiğini aktardı. Bağdatlıoğlu'nun verdiği bilgilere göre, 2010 yılında mevcut pazarlar genişletilerek toplam 57 ülkeye süs bitkileri ihracatı yapıldı. En fazla ihracat yapılan ülkeler İngiltere, Hollanda, Almanya, Türkmenistan ve Rusya olarak sıralandı.


    Bağdatlıoğlu, 2011 yılında da ihracatı geliştirmek için alternatif pazarlarda aktif olmaya devam edeceklerini vurgulayarak şunları söyledi: "Bu kapsamda hedef pazar olarak belirlenen Orta Avrupa'ya (Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Avusturya, Macaristan, Almanya, Fransa, İsviçre) yönelik bir proje hazırladık. Bu kapsamda yapılacak yurtdışı tanıtım faaliyetleri ile sektörel ihracatımızı daha da arttırmayı hedefliyoruz. 2010 yılı sektörümüz açısından bereketli bir yıl oldu, 2011 yılında da bu başarının devamını diliyor."

    TEKSTİLDE 2011 HEDEFİ 130 MİLYON DOLAR

    Tekstil ve hammadde sektörü ise 2010 yılı Ocak-Aralık döneminde 110 milyon 368 bin 525 dolar ihracat gerçekleştirdi. Sektör, 2009 yılının aynı dönemine göre yüzde 43 artış kaydetti. En fazla tekstil ürünü ihracatı yapılan ilk beş ülke Almanya, İngiltere, Rusya Federasyonu, Fransa ve İtalya oldu.

    Sektörün ihracatını değerlendiren Antalya Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Azize Kalkavan, tekstil sektörünün hala önemli bir istihdam ve ihracat kapısı olmaya devam ettiğini söyledi. 'Modası geçmiş, miadı dolmuş' gözüyle bakılan tekstilin ihracatta birçok sektörü geride bıraktığını ifade eden Kalkavan, "2010 yılının büyük bir bölümünü kurlara rağmen satış yapmaya çalışarak geçirdik. Kurlar en amansız rakibimiz oldu.

    Pazar paylarımızı yükselttik ama karlarımızı erittik. Tüm bu olumsuzluklara rağmen yakaladığımız ihracat performansı ise gayet çarpıcı. Yılın son günlerinde hükümetimizin kısa vadeli para hareketlerine karşı aldığı bazı önlemlerle kurların yukarı gelmesi bizi bir miktar ümitlendirdi. Sağlam üretim altyapısını ve modellerini destekler politikalara pirim verilmesi en büyük dileğimiz.

    Sıcak para girişine dayalı büyüme ve cari açık finansman politikalarının orta ve uzun dönemde ülkemiz yerli sanayine ve diğer tüm üretim sektörlerine vereceği büyük tahribat gün gibi açıktır." değerlendirmesinde bulundu. Kalkavan, tekstil sektörünün 2011 yılı ihracat hedefini ise 130 milyon dolar olarak açıkladı.




    Antalya ihracatta 1 milyar doları aştı Yorumları