Mobbing 4 aşamada gerçekleştiriliyor   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-04-2011 (16:54)   Son Mesaj: 01-04-2011 (16:54)    Cevap: 0    Gösterim: 506  

    01-04-2011

    Mobbing 4 aşamada gerçekleştiriliyor

    Mobbing 4 aşamada gerçekleştiriliyor


    Birinci aşamasında tetikleyici unsurun çoğu zaman bir çatışma olduğuna dikkat çekilen duygusal şiddet operasyonlarının dört ayrı aşamada gerçekleştiği belirtildi.

    Uzman Psikolog Ertan Şimşek, işyerlerinde mobbingin (psikolojik şiddet) 4 aşamada gerçekleştiğini belirterek bunları, "damgalama", "psikolojik saldırı", "yönetimin mağdurdan kurtulmak istemesi" ve "işten kovma veya ayrılma" şeklinde sıraladı.
    Ertan Şimşek, "mobbing"in birinci aşamasında tetikleyici unsurun çoğu zaman bir çatışma olduğunu, bu çatışmanın sürmesi halinde de mağdurun, iş arkadaşları veya yönetim tarafından damgalandığını bildirdi.

    İkinci aşamada psikolojik saldırıların başladığını, taciz dinamiklerinin harekete geçtiğini kaydeden Şimşek,, üçüncü aşamada ise yönetimin mobbing sürecinde yıpranan, kendini savunma mekanizması zayıflayan mağdurun hatalı olduğu sonucuna vararak ondan kurtulmayı isteyebileceğini belirtti. Ertan Şimşek, dördüncü aşamanın da işten kovulma veya ayrılmayla sonuçlandığını ifade etti. İş hukukunda psikolojik tacizle ilgili açık ve doğrudan bir düzenleme olmadığını dile getiren Şimşek, işverenin gerekli tedbirleri almak zorunda olduğunu vurguladı.

    Bu sürecin sadece özel sektörde değil, Kamuda ve özellikle yerel yönetimlerde de rastlandığına dikkat çeken Şimşek, çoğu zaman başkan veya başkan yardımcılarının bilgisi olmadan, müdür veya şefin rahatsız olduğu veya kendilerine alternatif olacak yeni personele bu tarz yıldırma faaliyetlerinin yapıldığını ve birçok başarılı projenin bu yüzden başlamadan bittiğini ifade etti...

    Özellikle yerel yöneticilerin başarılı alt personele sahip çıkması gerektiğini ifade eden Şimşek, aksi halde yerel yönetimlerde ciddi bir insan kaynağı israfı söz konusu olacaktır dedi... İşyerlerinde var olan psikolojik taciz davranışlarının bireye vermiş olduğu zararlar kadar, örgüt üzerinde açtığı yaralar ve ödenen bedeller olduğunu ifade eden Şimşek, "uzun süren ve tekrar eden mobbing ve hastalıkların şirketlere katlanarak artan maliyetlere yol açmaktadır" dedi.




    Mobbing 4 aşamada gerçekleştiriliyor Yorumları