Kılıçdaroğlu AKP ve sendikacılara çattı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-04-2011 (14:37)   Son Mesaj: 01-04-2011 (14:37)    Cevap: 0    Gösterim: 509  

    01-04-2011

    Kılıçdaroğlu AKP ve sendikacılara çattı

    Kılıçdaroğlu AKP ve sendikacılara çattı


    CHP Lideri Kılıçdaroğlu grupta madencilerin sorunlarına değindi. Romen vatandaşların sorunlarını dinlemek için kendileri ayaklarına giderken AK Parti'yi ayaklarına çağırmakla suçladı. Kılıçdaroğlu sendikalara da kızdı.

    Sayın Başkan değerli milletvekilleri tv başında bizleri izleyenler herkesin 2011 yılını kutluyorum. Umarım 2011'de Türkiye 2010 yaşadıklarını yaşamamış olur. 2010'un son günlerini Manisa Soma'da geçirdik. Bir karar aldık dedik ki en zor çalışma koşullarının olduğu yere gidelim. Onların dertlerini dinleyelim dedik. Zonguldak için düşündük Bakanlar oraya gidince Soma'ya gittik.
    Soma en az oy çıkan yerlerden. Orada dinledim. Onların hangi zor koşullarda çalıştığını biliyorum. BU kez zor koşulları onlarla yaşadım. Somada yaklaşık 20 bin maden işçisi var. Bunların yarısı kamuda çalışıyor. 14 bin özel şirkette çalışıyor. Büyük kısmı asgari ücretle çalışıyor. Orada çalışanların koşullarını gördüğümüzde zor şartları gördük.

    Onlara sordum yaşamınızdan memnun musunuz diye onlar başka hangi iş var ki diye cevap verdiler. Biz o işçilerin yaşam koşullarını biliyoruz. İyileştirilmesi yönünde elimizden geleni yapacağız. Bakanları da kutluyorum. Onlar da madende geçirdi. Geçen yıl gelen göçükte Başbakan Bakan arkadaşlarımız bu iş bitene kadar buradan ayrılmayacak demişti. Ama buruk bir durum Bakan arkadaşlar oraya gittiler ama maden şehitleri oradaydı. Öve öve yere göğe sığdıramadığımız Türkiye göçük altında iki yurttaşımızı hala çıkaramadı. Bugün 232. gün. Bir Şili'yi düşünün bir de Zonguldak'ı düşünün. Onlar taşeron işçisi idi. İyi eğitimli değillerdi. Asgari ücretli ve güvenlerini yitirmemişlerdi. Onların sahibi halk partisidir. Biz gideceğiz deyince onlar da gittiler. Haftasonu Kuşadasına Roman vatandaşlara gitcez dedik onlar da grubu çağırdılar. Biz onların ayağına gidiyoruz. Onlar çağırıyorlar...

    Soma'da en büyük nakliyeci sitesi var. Ama durumları o kadar kötü ki kamyoncular esnaf üretici hepsi dertli. Biz kalkınma yolunda sosyal devlet yolunda herkesi büyük yürüyüşümüze bekliyoruz. Yeni yıla herkesin mutlu şekilde girmesini istedik. Toplumun mutlu olmasını istedik. Acılarla da karşılaştık. İstanbul'da Fatih'te bir adam donarak öldü. 1 kişi donarak öldü ne var bunda diyeceksiniz? Biz öyle demeyiz. Bir kişi bir kişidir. Biz diyoruz ki kimse donarak ölmesin. Çocuklar kağıt toplamasın teker altında ezilmesin. Çocuklar yatağa aç girmesin diyoruz. Sosyal devleti bunun için istiyoruz. Biz sosyal devlet dedikçe birileri bunu duymuyor. Elinde sopa ile sosyal devleti yok etmek istiyorlar. Sosyal devleti elbette kuracağız.

    Buradan taksicilere gelmek isterim. Taksicileri her yurttaş bilir. Aracına bindiğimizde sohbet ettiğimiz kişidir. Ondan aldığımız yanıt toplumun yanıtıdır. Biliriz ki taksici ekmek teknesinde çalışmaktadır. Taksicilerin de bir derdi var. 100'den fazla taksici hayatını kaybetti. Araştırdım neden bu sorun çözülmüyor. Bir taksicinin can güvenliği zor mu? Hayır basit geçmişte ne oy verirseniz verin sizin sorununuzu çözecek parti halk partisi... Korsan taksici ne demektir. halkın elinden ekmeğini alan partidir. Herkesin emeğine saygılıyız. Bendevi Palandöken'e gidip soracağız ne istiyorsunuz?

    İstedikleri arabamıızı yenileyeceğiz çok mu zor talepleri? Hayır sadece onların oylarını çantada keklik sanıyorlar...

    Soma'da partiye uğrayacaktır. Giderken baktık kalabalık çok. Mitinge dönüştü. Kürsüye giderken bir Somalı çiftçi elimden tuttu. Bizim durumumuz iyi değil dedik. Geçen grup toplantısında başbakan tarım sektörü çökmüş denmiş. Haciz kıskacında adeta kıvranıyorlar.... Başbakan kurtarmış deniyor. Başbakan çiftçinin durumunu nasıl bilmez. Gözünü sevdiğimin Recep Bey'i narenciye üreticisine baksana. Bir icra dairelerine uğrasana. Çiftçi kardeşlerim de unutmasın! Kendileri köşeyi dönüyor. Kim borçsuz iktidardakiler. Bu dönemde hiçbir ürün yüzde yüz artmadı. Ama taangübre fiyatı yüzde 272 şeker gübre yüzde 200 küsür, diğer gübreler ilaçlar yüzde 200 arttı. Bu fiyatları Başbakan bilmiyor mu? Bunların iyi bilinmesi gerekiyor. Çiftçi kardeşlerimizin sorunlarını da biliyoruz. ÖTV almayacağız mazottan dedik. Mazot yarı fiyatına dedik bize kaynak sordular. Kimse endişe etmesin bunun kaynağı toplumda vardır. Akıllı mantıklı kaynak kullanılırsa her yerde vardır. Siyasette de ortak dil geliştireceğiz. Böylece toplumun ortak ses çıkarmasına katkı vereceğiz.

    Geçtiğimiz günlerde AKP'nin yargıç fişlemesi ve sınavda kamera kaldırılması ile başladı. Fişleme 12 Eylül'de başladı. AKP iktidarında sürüyor. Bunlar demokrasiyi getireceğiz demedikler mi? Ama AKP ne diyorsa bunun tersini yapacağız. Bunlar toplumu bölen anlayışa sahip. Bunu da ters yüz etmek bizim görevimiz. Sözlüye kamera koyma uygulaması yasa ile kaldırıyor. Yargıyı ikinci sınıf yapacaklar. Anayasa hiç önemli değil. Parlementoda bizim gücümüz var elimizden geleni yapacağız. Belki yargılanmayacaksınız hapsanede unutulacaksınız bunun adı ileri demokrasi olacak. Bir tutuklu itiraz ediyor. Ben bu yargıçlara güvenmiyorum diye. Hangi etik ve ahlaki kural yargıda adaleti ve sağduuyu sağlamaz. Eğer bir yargı bir davada adil karar verememişse o yargı bu davaya bakamaz...

    Sorumluluğunuzu bilin. yargının kokması tuzun kokması demektir. Toplum kendi içinde sağlıklı iç dinamiklerini kazanmış olur. Parlementoda Torba Yasa var. Soruyoruz. Kriz yaşandı birçok vatandaş vergiyi ödeyemedi. Şimdi af güzel. O vergi kanunu 20-21 maddeyi hemen çıkaralım getirin diyoruz ama hayır diyorlar 216 maddeyi beraber çıkaralım deniyor. Toplum bekliyor. Ama onlar 216 maddeyi bir arada çıkaralım diyor. Bu yasa tekniğine aykırı, Milli Eğitimle Ormanla ilgili bölümler var bunlar tekniğe aykırı. Komisyonda görüşüldü mü hayır. Bu kendi çıkardıkları iç tüzüğe aykırı. Komisyonlarda görüşme bütün yasakları toparla. Buna biz itirazımızı yaptık. 21 maddenin eksiklikleri var. Dürüst mükellefler için en ufak bir ödüllendirme yok. Bunlara avantaj getirmiyorlar. Kümesteki kazlar grubu aynen devam ediyor. Gemi inşaacıların KDVlerini tümüyle siliyorlar. Niçin kimin borçları açıklayın diyoruz. Ama vermiyorlar neden vergi sırrı imiş. Böyle bir sır yok.

    Bir başka nokta Köy Hizmetleri kapatıldı. Oradaki işçileri dağıttılar. Bütün işyerlerinde işçiye ihtiyaç var. Neden dağıtıyorlar çünkü sendikasız kalsınlar diye. Bu da onların kulağına küpe olsun diye. Bir başka düzenleme var. Stajyerlik ücreti yasa tasarısında düşüyor. Tasarrufa bunları mı buldunuz. Asgari ücrette tasarruf yapacak bunları mı buldunuz. Özürlülere sesleniyorum. İşte sizin haklarınızı sizi çalıştırması gereken işyerlerine bu zorunluluğu kaldırarak cevap veriyorlar. Peki bu konularda sendikalardan görüş alındı mı? Hayır bunlara gerek yok. AKP'nin ileri demokrasi anlayışı yok.

    İşsizlik fonu kurdular bu fonu delmek için elinden geleni yapıyorlar. Şunun için söylüyorum. SGK yasası ile işçi hastanelerini aldılar. Bedeli ödendi mi hayır. Sendikalar itiraz etti mi ben duymadım. Demokratik yollardanhakkınızı arayın siteden yazmakla bu iş olmaz.

    Bugün tüm gazetelerde tam sayfa ilan var. K Maraşlılar vermişler. Diyorlar ki sağduyu sahibi hiçbir Maraşlının onaylamadığı Maraş olaylarının acısı 32 yıldır yüreğimizdedik. Hayatını kaybedenleri rahmetle anıyoruz. Herhalde Maraşı kahraman yapan bu ortak duygudur. Birbirlerinin inançlarını ve etnik kimliklerini sorgulamadılar. Kimse acı olayları ne destekler ne de destekler görünür. Bütün Maraşlıları bütün yüreğimle kutluyorum. 2011 yılı sorunlu bir yıl olacak ne kadar dileklerimiz iyiden yana olsa da sorunlu olacak. Bir iktidar düşünün sadece tablonun iyi taraflarını gösteriyor. İşsizlik aldı başını gidiyor. Gazetelerin üçüncü sayfa olayları sosyal tranmvayı gösteriyor. 2011'i güzel yapmak elimizde. Türkiye'yi iyi günlere çıkaracağız. Her zamankinden fazla üretip çalışacağız. Herkese gideceğiz. Hep birlikte güzel ülkemizi inşa edeceğiz.

    ayrıntılar gelecek




    Kılıçdaroğlu AKP ve sendikacılara çattı Yorumları