Davutoğlu, Bağış ve Ergin aynı oturumda   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-04-2011 (14:38)   Son Mesaj: 01-04-2011 (14:38)    Cevap: 0    Gösterim: 449  

    01-04-2011

    Davutoğlu, Bağış ve Ergin aynı oturumda

    Davutoğlu, Bağış ve Ergin aynı oturumda


    Üçüncü Büyükelçiler Konferansı kapsamında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in katılımıyla "AB üyelik sürecimizin beşinci yılında bir bilanço: Müzakereler ve reform süreci" konulu oturum düzenlendi.

    Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlenen oturumun başında gazetecilerin görüntü almasına izin verildi. Basına kapalı devam eden oturumda Dışişleri Bakanı Davutoğlu, açılış konuşması yaptı.
    Edinilen bilgiye göre, Davutoğlu yaptığı konuşmada, demokrasi ve ekonomik kalkınmanın Türkiye'nin diplomatik prestijinin temelini ve itici gücünü oluşturduğunu söyledi.

    AB'ye tam üyelik stratejik hedefi doğrultusunda AB'den sorumlu Devlet Bakanlığı ve Avrupa Birliği Genel Sekreterliği ile birlikte yakın bir çalışma içinde olduklarını ifade eden Davutoğlu, AB üyelik sürecinde yapılan reformların mevcut durumunu değerlendirmek için böyle bir toplantı düzenlediklerini dile getirdi.

    Davutoğlu'nun ardından Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Ayşe Sezgin, güncel durum hakkında bir sunum yaptı. Sunumda, Türk halkının AB'ye üye olma arzusunun sürdüğü ancak AB'den kaynaklanan siyasi engellemeler nedeniyle halkın, Türkiye'nin AB'ye tam üye olabileceğine ilişkin inancının azaldığı tespiti yapıldı.

    Mevcut sorunlara rağmen AB'ye tam üyelik çalışmalarının süreceği, "İmtiyazlı ortaklık" gibi alternatif önerilerin ise kabul edilmeyeceği belirtildi.

    -AB MÜZAKERE SÜRECİ-

    Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da, yaptığı konuşmada, AB müzakere sürecinde askıya alınmış veya bloke edilmiş diye tüm fasıllarda çalışmaları durdurmak gibi bir düşünceleri olmadığını vurgulayarak, resmen veya gayri resmi olarak elde edilen açılış ve kapanış kriterleri temelinde, bu fasıllar yarın açılabilecekmiş gibi, ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla etkin bir işbirliği içinde çalışmaları sürdürdüklerini kaydetti.

    Yürüttükleri bu çalışmalar sayesinde, Türkiye'nin bugün, kısa ve orta vadede, teknik olarak açılan 13 fasla ek olarak, 16 faslı daha açacak, 12 faslı da kapatacak duruma geldiğini söyleyen Bağış, Türkiye'nin AB İlerleme Raporu'nda da tüm fasıllarda ilerleme kaydettiğinin teslim edildiğini dile getirdi.

    Resmi müzakere sürecinde, 35 faslın 18'inin siyasi olarak bloke edildiğini anımsatan Bağış "Bu durum, yani fasılların yarıdan fazlasının siyasi nedenlerle bloke edilmesi genişleme tarihinde bir ilk. Ancak, bizim temel amacımız, fasıl açıp kapamak veya açılan kapanan fasılların sayısı değil. Yaşam seviyemizin ve standartlarımızın yükselmesi. AB üyelik süreci de, bu amacımıza ulaşmada bizim için ilave bir itici güç, küçümsenmeyecek motive edici bir olgudur" diye konuştu.

    Türkiye'de 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan referandum sonunda kabul edilen "Anayasa Değişiklik Paketi"nin Kopenhag siyasi kriterlerine uyum çerçevesinde önemli değişiklikler getirdiğine değinen Bağış, "Yargı ve Temel Haklar" ile "Adalet, Özgürlük, Güvenlik" fasıllarının 2010 yılında da siyasi blokaja maruz kalmaya devam etmiş olsa da bu başlıklarda da önemli çalışmalar yaptıklarına işaret etti.

    Bağış şunları söyledi:

    "AB ile ülkemiz arasındaki en önemli işbirliği alanlarından birini oluşturabilecek enerji faslının açılmasının, enerjiye en az ihtiyaç duyan AB üyesi ülke tarafından bloke edilmesi trajikomik bir durum yaratmaktadır. Aynı şekilde, Akdenizin güzel adasının bir bölümünde hakimiyet gösteren bu üye ülkenin, KKTC'ye yönelik izolasyonların kalkmasını, dolayısıyla diğer AB üyesi ülkelerin KKTC ile ticaret yapmasını engellerken, KKTC ile ticaret yapan tek üye ülke olması da ayrıca düşündürücüdür. Öte yandan biz AB ülkelerinin terörle mücadelede daha yakın işbirliği göstermelerini, daha somut katkıda bulunmalarını bekliyoruz."

    Türkiye'nin maruz kaldığı bu haksızlıkların önüne geçilmesinde en önemli görevin, değerli büyükelçilere düştüğünü ifade eden Bağış, onların diplomatik çabaları sayesinde Türkiye'nin haklılığını tüm dünyaya duyurduğunu dile getirdi.

    Türkiye'nin müzakere sürecinin Ortadoğu'dan Amerika'ya dünyanın dört bir yanında yakından takip edildiğine işaret eden Bakan Bağış, "Bazı AB ülkelerinin samimiyetsiz ve tutarsız politikası her geçen gün daha fazla kişi tarafından eleştirilmektedir. Değişim cesaret ve özveri istiyor. Bugün AB üyeliğini savunmak cesaret haline gelmiştir. Bu nedenle siz değerli Büyükelçilerimiz ve Dışişleri mensuplarımız başta olmak üzere bu zorlu süreçte bize destek veren bütün "cesur insanlara" teşekkür ediyorum" dedi.

    Toplantıda Adalet Bakanı Sadullah Ergin de, yapılan hukuk reformları hakkında büyükelçilere bilgi verdi.




    Davutoğlu, Bağış ve Ergin aynı oturumda Yorumları