Merkez: Enflasyon düşmeye devam edecek   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-04-2011 (12:22)   Son Mesaj: 01-04-2011 (12:22)    Cevap: 0    Gösterim: 452  

    01-04-2011

    Merkez: Enflasyon düşmeye devam edecek

    Merkez: Enflasyon düşmeye devam edecek


    Merkez Bankası, önümüzdeki aylarda enflasyonun düşmeye devam etmesinin, temel fiyat göstergelerinin yıllık artış oranının ise sınırlı artışlar göstermesinin beklendiğini vurguladı.

    Merkez Bankası, Aralık ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0.30 oranında azalması ve yıllık enflasyonun yüzde 6.40"a gerilemesinde işlenmemiş gıda fiyatlarındaki düşün belirli olduğunu kaydetti.
    Temel mal ve hizmet gruplarının yıllık fiyat artış oranının ise, sınırlı oranda yükselmesine rağmen, orta vadeli hedeflerle uyumlu seyrini sürdürdüğüne dikkat çeken Merkez Bankası, önümüzdeki aylarda enflasyonun düşmeye devam etmesini, temel fiyat göstergelerinin yıllık artış oranının ise sınırlı artışlar göstermesinin beklendiğini bildirdi.

    Merkez Bankası Aralık fiyat gelişmelerini açıkladı. Buna göre, Aralık ayında tüketici fiyatları yüzde 0.30 oranında azaldı. Söz konusu dönemde yıllık enflasyon 0.89 puan azalarak yüzde 6.40"a geriledi.

    Böylelikle, yıllık tüketici enflasyonu yüzde 6.5 olan 2010 yılı hedefine oldukça yakın bir düzeyde gerçekleşti. İşlenmemiş gıda, alkollü içecekler ve tütün ürünlerini dışlayan endeksin yıllık artış oranı ise 0.68 puan yükselerek yüzde 4.88 oldu.

    Bu dönemde, enerji, işlenmemiş gıda, alkollü içecekler ve tütün ürünleri ile altını dışlayan ÖKTG-H endeksinin yıllık artış oranı yüzde 3.49"a; bu endeksten işlenmiş gıda ürünleri çıkarılarak elde edilen ÖKTG-H göstergesinin yıllık artış oranı ise yüzde 2.99"a yükseldi.

    HİZMET GRUBU FİYATLARI YÜZDE 0.65 ARTTI

    Hizmet fiyatları Aralık ayında yüzde 0.65 oranında artarken, grup yıllık enflasyonu yüzde 4.24"e yükseldi. Grup fiyatlarının bu seyrinde cep telefonu görüşme ücretlerindeki artışa bağlı olarak yükselen haberleşme hizmetleri fiyatları (yüzde 2.73) belirleyici oldu.

    Diğer taraftan, bu dönemde kira, lokanta-otel ve ulaştırma hizmetleri fiyatlarının yıllık artış oranlarında azalışlar gözlendi. Bununla birlikte, son dönemde akaryakıt fiyatlarında görülen artışlar ulaştırma hizmetleri fiyatları üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturdu.

    TEMEL MAL FİYATLARI YÜZDE 0.66"YA GERİLEDİ

    Temel mal (gıda, enerji, alkollü içecekler, tütün ve altın dışında kalan mallar) fiyatları Aralık ayında yüzde 0.66 oranında gerilerken, grup yıllık enflasyonu yüzde 1.70"e yükseldi.

    Bu yükselişte temelde Aralık ayında giyim ve ayakkabı grubunda sezon indirimlerinin mevsimsel ortalamaların altında gerçekleşmesi etkili oldu.

    Bu dönemde dayanıklı mal (altın hariç) grubunda fiyatlar aylık bazda yüzde 0.56 oranında azalırken, yıllık enflasyonda önemli bir değişim gözlenmedi.

    ENERJİ FİYATLARI YÜZDE 2.73"E YÜKSELDİ

    Aralık ayında enerji fiyatları yüzde 2.73 oranında yükseldi. Bu gelişmede, uluslararası petrol fiyatları ile döviz kuru gelişmeleri paralelinde yükselen akaryakıt ve tüpgaz fiyatları etkili oldu.

    Ayrıca, anılan dönemde çeşitli illerde su tarifelerinde artışlar gözlendi. Böylelikle, grup yıllık enflasyonu 2.23 puan artarak yüzde 9.96 oranında gerçekleşti.

    KIRMIZI ET FİYATLARINDAKİ AZALIŞ DİKKAT ÇEKİCİ

    Bu dönemde işlenmemiş gıda fiyatları yüzde 5.79 oranında azalırken, yıllık artış oranı keskin bir şekilde gerileyerek yüzde 8.52 oldu. Bu gelişmede taze meyve ve sebze fiyatlarındaki (sebzelerde daha belirgin olmak üzere) belirgin düşüş etkili oldu, Ayrıca, kırmızı et fiyatlarındaki azalış da dikkat çekti.

    Bu durumun yansımalarıyla işlenmiş et ürünleri fiyatları Aralık ayında yüzde 1.28 oranında düştü. Ekmek ve tahıl ürünlerinde aylık fiyat artış oranı son üç aya kıyasla yavaşlarken, katı ve sıvı yağ fiyatları geçen ayın ardından bu ay da yüksek bir oranda, yüzde 2.75 arttı.

    GIDA VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER GRUBU YILLIK ENFLASYONU YÜZDE 7

    Bu gelişmeler çerçevesinde, gıda ve alkolsüz içecekler grubu yıllık enflasyonu 5.4 puan azalarak yılı yüzde 7 oranı ile tamamlandı. Böylelikle, yıl içinde 4.67 puana kadar yükselen gıda grubunun yıllık enflasyona olan katkısı 2010 yılı sonu itibarıyla 1.94 puana geriledi.

    CANLI HAYVAN FİYATLARININ ARTIŞ HIZI YAVAŞLADI

    Aralık ayında üretici fiyatları yüzde 1.31 oranında artarak yıllık enflasyon yüzde 8.87"ye yükseldi. Tarım fiyatları tüketici fiyatlarına da yansıyan meyve sebze fiyatlarındaki gerilemeyle yüzde 1.76 oranında azaldı. Bu dönemde, canlı hayvan fiyatlarının artış hızı yavaşlarken, imalat sanayine girdi teşkil eden buğday, ayçiçeği ve pamuk fiyatlarındaki artışlar sürdü.

    TL"NİN DEĞER KAYBETMESİYLE İMALAT SANAYİ FİYATLARI BELİRGİN BİR ŞEKİLDE ARTTI

    Aralık ayında uluslararası emtia fiyatlarındaki belirgin yükselişler ve Türk Lirasındaki değer kaybının etkisiyle, imalat sanayi fiyatları yüzde 1.96 ile yüksek bir oranda arttı. Özellikle ana metal sanayi fiyatları anılan dönemde yüzde 6.42 oranında artarken, petrol ve ana metal hariç imalat sanayi fiyatları artışı yüzde 0.91 oldu.

    ARA MALLARI FİYATLARINDA ANA METAL İMALATI FİYAT ARTIŞLARINA BAĞLI YÜKSELİŞ DİKKAT ÇEKTİ

    Üretici fiyatları gelişmeleri MIGS sınıflamasına göre incelendiğinde, ara malları fiyatlarında ana metal imalatı fiyat artışlarına bağlı yükseliş dikkat çekti.

    Bununla birlikte, sermaye malları fiyatları bir önceki yıl seviyesinin altında seyretmeye devam etti.

    Bu dönemde, dayanıksız tüketim malları fiyatları giyim eşyası imalatı fiyatlarındaki artışlarla yükselirken, dayanıklı mallarda fiyatlar mobilya imalatı fiyatlarındaki azalmayla birlikte geriledi.

    (ANKA)




    Merkez: Enflasyon düşmeye devam edecek Yorumları