Yıldız: Türkiye, çok ciddi kabuk değiştiriyor   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-04-2011 (11:26)   Son Mesaj: 01-04-2011 (11:26)    Cevap: 0    Gösterim: 458  

    01-04-2011

    Yıldız: Türkiye, çok ciddi kabuk değiştiriyor

    Yıldız: Türkiye, çok ciddi kabuk değiştiriyor


    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, çok ciddi kabuk değiştiren Türkiye’nin, sahip olduğu kaynakların dürüstçe ortaya çıkartılmasıyla atılımların yapıldığını söyledi.

    Bakan Yıldız, dünya genelinde yaşanan ekonomik kriz sürecinde şirketler, firmalar batarken, ülkelerin bile krizden çıkamadığı bir dönemde, Türkiye"nin, ne yaparak başarılı olduğuna yönelik sorularla sürekli karşı karşıya kaldıklarını açıkladı.
    Bakan Taner Yıldız, Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından Hörmetçi Köyü'nde yaptırılan Dokuzpınarlar İçme Suyu Tesisi'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada; Türkiye'nin kabuk, muhteva değiştirdiğini söyledi.

    3 Kasım seçimlerinden önceki vaatlerinde biraz daha ihtiyatlı olsak diye birbirlerini uyardıklarına dikkat çeken Yıldız, şöyle devam etti: "Ancak, gördüğümüz şu ki Türkiye, kaynakları itibariyle son derece zengin bir ülke. Önemli olan can-ı gönülden, başka hesap yapmadan, dürüstçe, hem kendi sorumluluğumuz gereği, hem ülkemize duyduğumuz sorumluluk gereği bunları ortaya çıkartabilmek. Ne oldu, Türkiye'de yeni altın rezervleri mi bulundu, yeni petrol kaynakları mı bulundu, Türkiye öz kaynakları itibariyle bu sıçramayı yapabilecek ne buldu? İnsanını buldu, yöneticisini buldu. Bu, son derece önemli bir konu.

    Her gittiğimiz ülkede, çok fazla itibar görüyoruz. 'Ne yapıyorsunuz ki bu global krizin olduğu, bırakın firmaları, şirketlerin, ülkelerin iflas ettiği bur durumda nasıl bu atılımı yaptınız, nasıl bu büyümeyi yakaladınız?' diye bize soruyorlar. İnanın gittiğimiz ülkelerde, benim yaşım kadar devlet tecrübesi olan insanlarla bu meseleleri konuşuyoruz. İnsana mübalağa gibi geliyor ama biz bunlarla karşılaşıyoruz. Özellikle Sayın Başbakanımızı bu ülkenin idare edilmesine koyduğu iradenin altında yatan sebepler araştırılıyor. Bunlar artık siyaset bilimi itibariyle üniversitelerde araştırılıyor. Öyle ülkeler görüyoruz ki 1.5 yıl önce yüzde 70 kamuoyu desteği ve oy oranı ile iktidara gelmiş olanların şu an yüzde 20'lere indiğini görüyoruz. Böyle ülkeler var. 1.5 yılda halkın yarısının desteğini kaybedenler var. Bizim vatandaşımız hangi eğitim seviyesinde olursa olsun sezer, bilir. Basiretiyle, sağ duyusu ile bunları sezer. Kimse kimsenin hatırı için gel kardeşim 4 yıl daha devam et demez."

    Yıldız; gerek Kayseri olarak gerek ülke olarak önümüzdeki seçimlerin yine ülkenin sağduyusuna, ülkenin yönetimine konulacak katkıdır diye düşündüğünü ifade etti.

    Bakan Yıldız, yapılan içme suyu tesisi ile ilgili olarak da şu bilgileri verdi: "Buraya 45-50 milyon lira para harcanıyor. Babalarımızın, dedelerimizin zamanında değil, bundan 11 yıl önce bu ülkede 3 katlı bir binanın asansörünün açılışı için bakan çağırdılar. Biz şu anda açılışlara yetişemiyoruz. Sayın Başbakan toplu açılışlar yapıyor. Temel atmalara ise hemen hemen hiç gidemiyoruz. Bu seyri, bu değişimi, dönüşümü, bu gelişmeyi hep beraber dikkatle izlememiz lazım. Yiğidin hakkını da yiğide vermemiz lazım. Her türlü iftiralara, her türlü gammazlıklara ve her türlü kötü niyete rağmen bizim bunu yapabiliyor olmamamız lazım. İşte Kayseri'nin başından böyle bir sıkıntı geçiyor ama bir kısım insanların tehditlerinin bizler için fırsata dönüşebileceğini hep beraber göreceğiz."

    Bakan Yıldız, Kayseri"nin, sulanabilir alanları itibarıyla Türkiye ortalamasının altında olduğuna işaret ederek, "Kayseri bu ortalamaya göre yüzde 13"lerin altındadır. Bizim hedefimiz bunu yüzde 23"ler seviyesine çıkartmaktır. Böylece halkımızın sulanabilen tarım alanları sayesinde daha geniş kapsamlı tarım yapmalarına fırsat verilecektir." diye konuştu.

    Şehir merkezlerinde yer altı su seviyelerinin 180 metreye kadar düştüğünü anımsatan Bakan Yıldız, "Kayseri"de 40-50 metreye kadar düşmüş ama kaliteli suya kavuşulmuş. Bu su, kullanma suyu olarak daha ilerdeki illere gidecek ve fayda sağlanamayacaktır. Önümüzdeki 50 yıl adına şehrin içme suyu sorununa çözüm üretmek çok önemlidir. Dünya, nüfus olarak her yıl Türkiye kadar büyüyor. 76 milyon her yıl artış var. İstanbul, her yıl Eskişehir nüfusu kadar büyüyor. Nüfusun artış süresi ise geç değil. Bir insan hayatı boyunca nüfus artışını görmesi mümkündür. Kayseri de yanaşabilir şehir olması nedeniyle cazip merkez olmuştur." dedi.

    Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki de dünya genelinde yaşanan iklim değişikliği ve buna bağlı çıkan kuraklık endişesinin kendilerini farklı bir çalışma ortamına ittiğini söyledi. Özhaseki, özellikle şehrin içme suyunu temin amaçlı 10 yıllık yaptıkları çalışmanın bugün mutlu bir şekilde sonuçlandığını ifade etti.

    Bilim adamlarının katkısıyla yapılan çalışma sonrasında Dokuzpınar içme suyunu temin ettiklerini anlatan Özhaseki, "Yapılan çalışmada, bulunduğumuz yerden Ankara"ya doğru yeraltından bir denizin aktığı ifade edildi. Biz buradan şehrimizin içme suyunu temin ettik. 2070 yılına kadar nüfus artışını da hesap ederek şehrin içme suyunu karşılamış olduk." diye konuştu. Özhaseki, bu çalışmanın 40 milyon liraya mal olduğunu ifade ederek, hiç kimsenin bu yatırımı görmeyeceğini ve anlatılanların da birkaç gün sonra unutulacağını belirtti.

    Başkan, amaçlarının, şehrin sorunlarını çözmek olduğunu anlatarak, "Biz bu para ile şehri güzelleştirir, makyaj yapar ve herkesin tebriklerini alırdık. Ama hizmet için buradayız ve şehir halkımızın sorun yaşamaması adına çalışmalar yaparak yatırımları o yöne doğru yönlendiriyoruz." diye konuştu.

    Konuşmaların ardından, Bakan Yıldız tesisin açılışını yaptı. Bakan, düğmeye basarak su pompalarının çalışmasını sağladı. Kuyulardan yılda 85 milyon metreküp içme suyu elde edilecek.




    Yıldız: Türkiye, çok ciddi kabuk değiştiriyor Yorumları