Sultanahmet'in 'yaya' bırakan itibarı!   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-04-2011 (11:26)   Son Mesaj: 01-04-2011 (11:26)    Cevap: 0    Gösterim: 566  

    01-04-2011

    Sultanahmet'in 'yaya' bırakan itibarı!

    Sultanahmet'in 'yaya' bırakan itibarı!


    İstanbul’un uzun ve görkemli tarihine en yakından tanıklık eden “Tarihi yarımada” 1 Ocak 2011 tarihininden itibaren tarihi bir karar ile trafiğe kapatıldı. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir detayları Haber 7'ye anlattı.

    Kenan Biter'in haberi

    Mısır"dan Roma"ya, Bizans"tan Osmanlı"ya kadar birçok uygarlığa şahitlik yapmış ve her uygarlıktan birtakım öğeleri günümüze kadar taşımayı başarmış, İstanbul"a gelen yerli yabancı çoğu turistin uğrak yeri olan ve binlerce yıllık tarihede çok net tanıklık eden "" Tarihi Yarımada""da değişim rüzgarları esmeye başlıyor.

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından alınan karar ve 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı"nın desteği ile Sultanahmet, Sirkeci ve Beyazıt'ı da içine alan alanda 90 cadde ve sokak 1 Ocak 2011 tarihi itibariyle trafiğe kapatılarak yayalaştırıldı. Sabah 10.00'dan akşam 18.00'e kadar araç trafiğine kapatılacak olan bölgede turistler Sultanahmet Camii, Ayasofya Müzesi, Yerebatan Sarnıcı, Kapalıçarşı, Mısır Çarşısı, Gülhane Parkı ve Beyazıt Camii gibi bir çok tarihi mekânı daha rahat gezebilecek.
    Haber 7, ""Tarihi Yarımada""da yapılmış olan bu değişimi Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir"e sordu. Başkan, bölgede yapılacak olan yayalaştırma projesinin detaylarını ve olacak yenilikleri anlattı.



    GÜNDÜZ 2 MİLYON KİŞİ AKŞAM 20 BİN KİŞİYE DÜŞÜYOR!

    Dünyanın her yerinde Fatih gibi eski ve gözde yerlerde bu tarz uygulamaların yapılmaya başladığını kaydeden Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Tarihi Yarımada"nın Eminönü kısmına gündüz iki milyon insan geldiğini bu sayının ise akşama doğru 20 bin civarına kadar düştüğünü belirterek, bölgedeki yolların, park alanlarının ve fiziki yapının bu yoğunluğu kaldıramadığını, bundan dolayı da yaklaşık 1 yıldır bu projenin kararının alındığını söyledi. Demir; Projeyi yavaş yavaş uygulamaya koyduklarını ve yayalaştırma yapılan bölgelerden geri gelen dönüşlere göre temkinli bir şekilde hareket ettiklerini belirtti.



    ESNAF YAYALAŞTIRMAYA ILIMLI BAKIYOR

    Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Yayalaştırma projesini uygulamadan önce bölgedeki esnaf ve oda temsilcileri ile görüşüldüğünü ve onların taleplerinin de dinlendiğini belirtti. Yapılan anketlerden alınan geri dönüşlerin son derece olumlu olduğunu ve bölge esnafının yüzde 75"inin yayalaştırma projesine destek verdiğini söyleyen Demir; Bölgedeki esnafa dernek kurmaları ve seslerini daha resmi yoldan duyurmaları içinde her türlü desteğin sonuna kadar sağlandığını belirtti.




    10:00 -; 18:00 SAATLERİ ARASI GEÇİŞLER KONTROL ALTINDA

    Bölgedeki esnafın mağdur olmaması için her türlü önlemin alındığını söyleyen Demir,''Burayı yayalaştırdık artık buraya araç girmeyecek diyerek bu işin içinden sıyrılmayacağız. Bölgedeki esnafın mal sevkiyatı için gerekli olan alt yapıyı oluşturduk. Ama kesinlikle herkesin elini kolunu sallayarak girip çıkacağı bir yer olmayacak, kontrol altında tutulacak. Fakat para taşıyan banka araçları, itfaiye, ambulans, zabıta, konsolosluk vb. özel kurum araçları kapalı tutulan 10:00 ile 18:00 saatleri arasındada buradan geçişler yapabilecek"" dedi.




    GÜNDÜZ MAL SEVKİYATI YAPACAK ESNAFA TRANSFER MERKEZİ

    Tahtakale"de yayalaştırma yapılmadan önce sokaktan araba geçmeye kalktığında insanların kendini dükkana attğını söyleyen Demir, ''Ya insanı tercih edeceksiniz yada aracı. Tamam aracı tercih ediyoruz ama 10:00"a kadar, 10:00"dan sonra asıl orayı hareketlendirecek ve bölge ekonomisine katkıda bulunacak insandır. O yüzden 18:00"e kadar alanı insanlara bırakıyoruz. Toptancı esnafı için Yeşildirek"te ve Mahmutpaşa"da transfer merkezlerimiz olacak. Gündüz mal sevkiyatı yapmak zorunda olan esnaf bu istasyonlardan yararlanabilecek"" dedi.



    SULTANAHMET MEYDANI'NA TRAMVAY!
    Bölgeye gelecek olan turistlerin ve Curise yolcularının rahatlıkla güven içinde gezebilmeleri ve alışveriş yapabilmeleri için gerekli çalışma ve görüşmelerin yapıldığını söyleyen Demir, ""Sultanahmet"te yazın turistlerin bölgeye taşınması için 15 dakikada olsa mecburen otobüslere izin verdik .Ama şimdi Karaköy rıhtıma bir istasyon yapacağız. O istasyon mevcut Kabataş tramvay hattını kullanarak Sultanahmet"e giriş yapacak, Sultanahmet tramvay istasyonun arkasınada bir istasyon daha yapılacak. Yapılacak olan bu tramvay ile turistleri otobüs baskısı olmadan Sultanahmet Meydanı"na rahatlıkla taşıyabileceğiz ve buda inşallah bu döneme yetişecek"" dedi. Demir, Kapalıçarşı"ya ulaşım konusunda da bir çalışmanın yapıldığını belirtti.





    İLK KEZ TARİHİ ESERLERİN RÖLEVELERİ ÇIKARILDI

    Sadece AK Parti döneminde tarihi eserlerin Rölevelerinin çıkartıldığını söyleyen Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, ""Röleve bir eserin kimliğidir. Onu çıkardıktan sonra isterse yıkılsın, yeniden inşa edebilirsiniz. Sultanahmet ve Fatih camii ile Kapalıçarşı"nın Röleveleri yoktu şimdi ise restorasyonu yapılıyor. Süleymaniye, Mihriban Sultan,Yavuz Sultan Selim"in ise restorasyonu bitti. Vakıflar Genel Müdürlüğü"nün 3 bin 600 civarında restorasyon çalışması var bizim ise projeler dahil 450 adet restorasyon çalışmamız bulunuyor"" dedi.


    BABIALİ İÇİN GAZETECİLERDEN TALEP GELİRSE ÇALIŞMA YAPARIZ

    Bir zamanlar medya mensupları ve gazetecilerin uğrak yeri olan Babıali için herhangi bir çalışma yapılacak mı?, Bölge eski ruhuna kavuşacak mı? sorusuna, Fatih Belediyesi olarak gazetecilerin bölgeye gelmeleri için gelecek taleplere göre gerekli alt yapıyı oluşturabileceklerini ve sonuna kadar destek olacaklarını söyleyen Demir, medya mensuplarına ve gazetecilere Babıali Caddesi"nde birer ofis kiralaması tavsiyesinde bulundu.

    FENER- BALAT İÇİN YENİLEME PROJESİ

    Fener - Balat ile ilgilide bir yenileme çalışmasının olduğunu söyleyen Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, '' 2007 yılında bu projenin ihalesini yaptık. Proje Anıtlar Kurulu tarafından da onaylandı. Bölgedeki yaklaşık 900 binayı ilgilendiren geniş kapsamlı bir proje. Yüklenici firma ile bütün detayları konuştuk. Tahmin ediyorum ki önümüzdeki günlerde bölgedeki mülk sahipleri ile de oturup detayları konuşacağız ve ondan sonra yolumuza devam edeceğiz. Orayıda şehire yakışan bir şekle kavuşturacağız"" dedi.



    Karar uyarınca, 1 Ocak 2011 tarihinde uygulamaya giren yayalaştırma projesi kapsamında trafiğe kapatılan 90 cadde ve sokak isimleri şunlar:



    ''Ağa, Alacahamam, Arifpaşa, Aynacılar, Balkapanı, Bestekar Basri, Bezciler, Büyükbaş, Büyükpostane, Cağaloğlu Hamam, Celal Ferdi Gökçay, Cemal Nadir (bir kısmı), Cömert Türk, Çakmakçılar Yokuşu, Çarkçılar, Çarşıkapı Nuru, Ceridehane, Çökelik, Çuhacıhanı, Çeşnici, Deveoğlu Yokuşu, Direkli Hanı, Fındıkçılar, Fincancılar, Gümüş Haneli, Hanımeli, Hacı Küçük, Hakkı Tarık Us, Yavaşça Şahin, İmameci, Kadıoğlu, Kalçın, Kaputçular, Katırcıoğlu, Kefeli Han Sokak, Kılıççılar, Kızılhan, Köprücü, Kutlucu, Küçük Yıldızhan, Limoncu, Lütfullah, Macuncu, Mimar Vedat, Mahmutpaşa Hamamı, Mangalcı, Han Arkası Çıkmazı, Molla Fenari, Mühürdar Emin Paşa, Nargileci, Narlı Bahçe, Necip Efendi, Örücüler Kapısı, Paçacı, Paşa Camii, Rastıkçı, Sabuncu Hanı, Saka Mehmet, Sandalyeciler, Selvili Mescit, Sultan Mektebi, Şeker Ahmet Paşa, Şeyh Davut Hanı, Tahmis, Tarakçılar Hanı, Tasvir, Taşsavaklar, Tesbihci, Teskereci, Tığcılar, Tomruk, Adem Yavuz, Yeşil Dibekli ve Nasuhiye Sokakları, Mercan Camii Çıkmazı, Mengene Çıkmazı, Muhmutpaşa Yokuşu, Sultan Mek. Çıkmazı ile Arpacılar, Asmaaltı, Çadırcılar, Hasırcılar, Kutucular, Marpuccular, Tarakçılar, Tahtakale, Uzunçarşı, Yorgancılar, Yalıköşkü ve Hamidiye Caddeleri.''




    Bölgedeki sektör temsilcileri Tarihi Yarımada"nın yayalaştırması ile ilgili ne düşünüyor?





    ESİAD ( Eminönü Sanayici ve iş Adamları Derneği ) Başkanı Cemal Çoban


    Tarihi yarım adanın trafiğe kapatılması ile alakalı ESİAD ( Eminönü Sanayici ve iş Adamları Derneği ) Başkanı Cemal Çoban, dernek olarak yayalaştırmadan yana olduklarını belirterek, bölgede bulunan depoların, kargo firmalarının ve toptancıların da bu bölgeden taşınmasını talep ettiklerini dile getirdi. Çoban, bölgenin görüntüsünü düzeltmek için kent konseyleri ile beraber çalıştıklarını dile getirerek, Tarihi Yarım Ada"nın trafiğe kapatılarak insanların rahatça gece gündüz güvenli bir şekilde gezebilmelerini istediklerini belirtti.


    Kapalı arşı Esnaflar Derneği Başkanı Hasan Fırat


    Bölgenin en gözde mekânlarından biri olan Kapalı Çarşı"da ise esnafın aklı biraz karışık. Konuyla ilgili Kapalı Çarşı Esnaflar Derneği Başkanı Hasan Fırat, yapılacak uygulamanın getirisi ve götürüsünün iyi hesaplanması gerektiğini belirterek, ulaşımın sadece tramvay ile sağlanması ve otobüslerin bölgeye girmemesi halinde tur aracılığı ile gelen yaşlı turistlerin Kapalı Çarşı"ya yürümeyeceğini ve dolayısıyla Kapalı Çarşı"nın iş yapamayacağını dile getirdi. Fırat, bundan dolayı uygulamanın fayda mı, yarar mı getireceğini sezon açıldıktan sonra göreceğiz dedi.


    TUREB ( Türkiye Rehberler Birliği ) Başkanı Şerif Yenen


    Birçok tarihi ve kültürel zenginliğin bir arada toplandığı Tarihi Yarımada'nın trafiğe kapatılarak, araç yoğunluğundan, egzoz dumanından ve gürültüden arındırılmasının son derece sevindirici bir karar olduğunu söyleyen TUREB ( Türkiye Rehberler Birliği ) Başkanı Şerif Yenen, Bölgenin özgün yapısının korunması açısından geç kalmış bile sayılan bu kararı turist rehberleri olarak desteklediklerini dile getirdi. Yenen, turistlerin ulaşımının sağlanması için 'shuttle' hizmetine benzer kolaylıklar sağlanmasını da ümit ettiklerini belirtti.


    LASİAD ( Laleli Sanayici ve İş Adamları Derneği ) Başkan yardımcısı Gıyasettin Eyyüp Koca


    Tarihi yarım adanın trafiğe kapatılmasının bölgeye rahat bir nefes aldıracağını söyleyen LASİAD Başkan Vekili Gıyasettin Eyyüp Koca, bu proje ile bölgenin daha düzenli bir yapıya kavuşacağını dolayısıyla bölgeye gelen turistin de rahatça güvenli bir ortamda gezebileceğini ve alışverişini yapabileceğini belirtti. Koca, turistlerin taşınma sorununa ilişki ise, her sokağın başında pnömatiklerin olacağını belirterek, bu pnömatiklerin de esnafın inisiyatifinde olacağını bu yüzden de ulaşım ile alakalı sorun yaşanmayacağını dile getirdi.


    TURSAB (Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği ) Genel Müdürü Hakan İmmetoğlu


    Bölgenin trafiğe kapatılmasının ve yayalara açılacak olmasının son derece doğru bir uygulama olduğunu belirten TURSAB Genel Müdürü Hakan İmmetoğlu ulaşım konusunda ise; ""Uygulama kapsamında acenteler tarafından gruplar halinde bölgeye getirilen turistlerin rahatlıkla alışveriş yapması ve gezmesi temin edilmiştir"" dedi. İmmetoğlu, tur araçlarının tek bir güzergah üzerinden meydana çıkmasının çok güzel bir uygulama olduğunu belirterek, UKOME toplantısında bunun bir kez daha teyit edildiğini söyledi.

    Haber7
    kenan.biter@haber7.com





















    Sultanahmet'in 'yaya' bırakan itibarı! Yorumları