Dizi oyuncularının RTÜK'e para isyanı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-04-2011 (11:21)   Son Mesaj: 01-04-2011 (11:21)    Cevap: 0    Gösterim: 494  

    01-04-2011

    Dizi oyuncularının RTÜK'e para isyanı

    Dizi oyuncularının RTÜK'e para isyanı


    Oyuncular, dizi sürelerinin uzunluğunun oyuncu ücretlerinden kaynaklandığı iddiasını farklı yorumladı. Kimi “Mağdur biziz” derken kimi de “Az para, az süre”yi makul buldu

    Hakan Sadıç'ın haberi

    Geçen hafta dizi oyuncularının Taksim AKM önündeki eylemi, giderek daha çok tartışılıyor. Geçtiğimiz gün dizi süresinin kısaltılması konusunda göreve davet edilen Radyo ve Televizyon Üst Kurulu"nun (RTÜK) Başkanı Davut Dursun"un dizi yapımcılarıyla görüştükten sonra "Dizilerin kısalması için oyuncuların ücretlerinin indirilmesi gerekiyor" açıklaması, tartışmaları farklı bir boyuta taşıdı. Yapımcıların, yüksek ücret talep eden oyuncularla televizyon kanallarını ile reklam vereni, televizyonların ve oyuncuların ise yapımcıları suçlaması tartışmayı daha da alevlendirdi.
    ÇOK AZ KİŞİ BÜYÜK PARA ALIYOR

    Dizilerden astronomik ücretler alan oyuncular konuyla ilgili suskunluklarını korurken, konu hakkında görüş bildiren isimler ise "Bu işin mağduru biziz. Çok az kişi büyük paralar alıyor. Koca bir sektör üç beş kişiye verdiği parayla bu hale gelmez" diyerek tepkilerini dile getirdi.

    ÇAKIR"IN YORUMU FARKLI: İnsanca çalışalım daha az para alalım

    Kendi adıma konuşayım... Biz dizilerin sürelerine göre ücret almıyoruz. Arada bir bağlantı kurulması çok saçma. Dizi süreleri kısalırsa, daha insani şartlarda çalışırsak, biz daha az ücret almayı kabul ederiz. Kendi adıma ücretlerin düşürülmesinde hiçbir sakınca görmüyorum. Dizilerin 90 dakika olmasının ücretlerle ilgisi yok bence. RTÜK Başkanı"nın topu oyunculara atması çok saçma. Çünkü sürelerin uzun olmasına karşı çıkan zaten biz oyuncularız.

    Söylendiği kadar çok kazanmıyoruz

    - Nebahat Çehre: Ben yıllardır rağbet gören bir oyuncuyum. Ama hâlâ TRT Basın Sitesi"nde bir toplu konutta oturuyorum. Altımda basit bir arabam ve basit bir yaşantım var. Öyle söylendiği gibi lüksümüz yok. Bu, parayla ölçülemez ki. Arz talep meselesidir bu. Türkiye"de 5-6 sene en iyi yapımda yer alabilirlerse oyuncular kendilerini kurtarabilir. Aksi halde bu pek mümkün değil. Hangi sanatçı Avrupalı sanatçılar gibi yaşayabiliyor.

    - Ece Uslu: Bu görüşe kesinlikle katılmıyorum. Dizilerin uzunluğu ücretlerden dolayı değil, reklam pastasıyla alakalı.

    - Ali Sunal: Bu tür polemiklerin içine girmek istemiyorum.

    - Altan Erkekli: Ben mütevazi bütçelerle çalışan bir oyuncuyum. Onu başrol oyuncularına sorun.

    - Halil Ergün: Biz o paraları alıyoruz diye yükselmedi dizilerin süresi. Biz anlaştığımız zaman 90 dakika değildi diziler, onların kendi düzenlemeleri bu. Doğru bir yaklaşım değil bu. Bu sorunun temeli oyuncular mı yani? Böyle bir yoruma katılmam mümkün değil.

    - Oktay Kaynarca: Oyuncuların aldığı ücretler refah seviyesinin yükselmesi anlamına geliyor. Neden futbolcuların aldıkları paralar konuşulmuyor da oyuncuların aldıkları paralar konuşuluyor. Hemen suçluyu bulmuşlar. Dizi içerisinde gizli reklam yasak. Hiçbir Avrupa ülkesinde böyle bir şey yok.

    - Hatice Aslan: Astronomik ücretleri kaç oyuncu alıyor ki? RTÜK Başkanı"nın söylediklerine saygı duyuyorum ama dediği gibi astronomik ücretleri alan çok fazla sayıda oyuncu yok Türkiye"de. Bu işin çözümü, oyuncuların ücretleriyle ilgili bir konu değil.

    Star




    Dizi oyuncularının RTÜK'e para isyanı Yorumları