Kocaeli'de işten çıkarılan işçiler eylem yaptı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-04-2011 (11:24)   Son Mesaj: 01-04-2011 (11:24)    Cevap: 0    Gösterim: 465  

    01-04-2011

    Kocaeli'de işten çıkarılan işçiler eylem yaptı

    Kocaeli'de işten çıkarılan işçiler eylem yaptı


    Kocaeli'nin Kartepe ilçesindeki bir fabrikada işlerine son verilen 13 kişi, fabrika önünde eylem yaptı.

    Suadiye Mahallesi'ndeki Frito Lay Fabrikası'nda ''çalışan sayısının fazla olduğu'' gerekçesiyle işlerine son verilen işçilerden 13'ü, fabrikanın önünde toplanarak basın açıklaması yaptı.
    Grup adına basın açıklamasını okuyan Canan Çelik adlı işçi, Frito Lay Suadiye Fabrikası'nda 19 Aralık 2010 tarihinde, çalışanların gönüllü işten ayrılmaları için bir ilan yayınladığını belirtti.

    İlanda fabrikadan ayrılmak isteyen işçilere birkaç aylık ücret, kıdem ve ihbar tazminatlarının verileceğinin belirtildiğini ifade eden Çelik, ''Gönüllü olan bir kaç arkadaşımızın talepleri toplandıktan sonra, önceden hazırlanmış liste ve bu listedeki isimler tek tek çağrılarak gönüllü olarak işten ayrılmaları için baskı yapılmaya başlandı'' dedi.

    İşten çıkarılan yaklaşık 60 kişi olmasına rağmen 13 kişinin işe tekrar alınabilmek için mahkemeye başvurduğunu bildiren Çelik, ''Bu mücadelemizde amacımız sadece maddi bir hak beklentisi değil, çıkartılmamızın haksızlığını, yüce Türk adaleti önünde tescil ettirip, bizi çıkartanların haksızlığını ispat etmek ve emekçilerin onurunu, gururunu iade ettirmektir. Bizler Türk adaletine güveniyor ve vicdan sahibi hakimlerin olduğuna yürekten inanıyoruz'' diye konuştu.

    Grup basın açıklamasının ardından dağıldı.

    -FABRİKADAN AÇIKLAMA-

    Frito Lay Fabrikası'ndan yapılan yazılı açıklamada ise maliyetlerinin, piyasadaki rekabet koşulları ve rasyonel verimlilik ilkeleriyle bağdaşmayacak seviyelere çıktığı belirtildi.

    Bu kapsamda bazı tedbirler alındığı bildirilen açıklamada, işten çıkarmaların gerekçeleri hakkında şu bilgilere yer verildi:

    ''Fabrikada iş gücü fazlalığı sabit olduğundan ilk olarak fabrikadaki çalışanlarımıza gönüllü işten ayrılma paketi teklif edilmiş. Bu çerçevede yapılacak başvuruların değerlendirilmesinde öncelik emekliliğe hak kazanan işçilere verilmiştir. İzlenecek bu yöntemler sonucunda başka birimlere kaydırılan ya da sosyal haklarını alarak emekliliğini veya işten ayrılmayı isteyen çalışan sayımızın norm kadro çalışması çerçevesinde belirlenmiş olan kişi sayısının altında kalmıştır. Bu nedenle belirtilen sayıya ulaşacak kadar işçinin insan kaynakları departmanı tarafından hazırlanan seçim kriterleri doğrultusunda söz konusu çalışanlarımıza sosyal haklar paketiyle karşılıklı iş akdi feshi anlaşması önerilmesine karar verilmiştir. Sunduğumuz anlaşmalı iş akdi feshi önerisini kabul etmeyen işçilere yasal hakları ödenerek iş akitlerinin tek taraflı olarak feshine karar verilmiştir.''




    Kocaeli'de işten çıkarılan işçiler eylem yaptı Yorumları