İran'da nükleer bilimci cezaevinde iddiası   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-04-2011 (11:21)   Son Mesaj: 01-04-2011 (11:21)    Cevap: 0    Gösterim: 550  

    01-04-2011

    İran'da nükleer bilimci cezaevinde iddiası

    İran'da nükleer bilimci cezaevinde iddiası


    İran'da muhaliflere ait Iranbriefing.net internet sitesi, ABD'ye kaçırıldığını iddia ettikten sonra geçen yıl ülkesine dönen nükleer bilimci Şahram Emiri'nin başkent Tahran'da bir cezaevine konulduğunu ileri sürdü.

    Site, İran'a döndükten sonra kahramanlar gibi karşılanan Emiri'nin halen Tahran'da bir cezaevinde yattığını belirterek, Emiri'nin çok kötü biçimde dövüldüğünü ve bir hafta hastanede yatmak zorunda kaldığını söylediğini duyurdu.
    Iranbriefing.net sitesi, Emiri'nin Tahran'a döndükten sonra güvenli bir yerde tutulduğunu, hafta sonları Devrim Muhafızları'nın faaliyet gösterdiği Talaie kültür merkezinde akrabalarını ziyaret etmesine izin verildiğini belirtti.

    Emiri'nin daha sonra eski askeri cezaevi Heşmatiye'ye götürüldüğünü kaydeden site, Emiri'nin burada iki taraflı çalıştığı şüphesiyle ağır sorgulardan geçirildiğini ve dövüldüğünü, bir hafta askeri hastanede tedavi edildiğini bildirdi.

    Sitenin, temmuz ayında ülkesine dönen Emiri ile ilgili verdiği haber bağımsız kaynaklar tarafından henüz doğrulanmadı.

    Suudi Arabistan'a yaptığı bir hac ziyareti sırasında, Mayıs 2009'da Amerikan ajanlarınca kaçırıldığını iddia eden Emiri, daha sonra Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) ajanlarının elinden kaçtığını belirterek, Washington'da Pakistan Büyükelçiliğinin İran çıkarlarını takip eden bölümüne sığınmıştı.

    Amerikalı yetkililer, Emiri'nin kendileriyle gönüllü işbirliğini yaptığını, İran'ın nükleer programıyla ilgili sağladığı önemli bilgiler nedeniyle 5 milyon dolar ödendiğini söylemişti.

    İranlı yetkililer ise Emiri'nin CIA ile ilgili kendilerine önemli bilgiler sağladığını öne sürmüştü.




    İran'da nükleer bilimci cezaevinde iddiası Yorumları