Tuncel, İ.Ü.'deki polise verilen yetkiyi meclise taşıdı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-30-2010 (12:38)   Son Mesaj: 12-30-2010 (12:38)    Cevap: 0    Gösterim: 534  

    12-30-2010

    Tuncel, İ.Ü.'deki polise verilen yetkiyi meclise taşıdı

    Tuncel, İ.Ü.'deki polise verilen yetkiyi meclise taşıdı


    BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, polise İstanbul Üniversitesi’nde öğrencileri arama yetkisi verilmesini bir soru önergesiyle TBMM gündemine taşıtı.

    BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, polise İstanbul Üniversitesi"nde öğrencileri arama yetkisi veren karara ilişkin "Üniversiteleri polis denetimine açan bu uygulamanın özgürlükleri kısıtlayıcı ve hak ihlallerinin önünü açıcı olduğu, özellikle son günlerde muhalif öğrencilere uygulanan polis şiddeti göz önüne alındığında ciddi sorunlara yol açacağı görülmelidir" dedi.

    Tuncel, İçişleri Bakanı Beşir Atalay"ın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı"na bir soru önergesi verdi. İstanbul Üniversitesi"nde bir yıllığına polisin öğrencileri istediği yerde durdurup kimlik sormasını ve arama yapabilmesini sağlayan "Önleme Araması Kararı" adlı bir belgenin düzenlendiğini kaydeden Tuncel, İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Ahmet Gökçen"in, kararın gerekçesini "Avrupa"da meydana gelen öğrenci olayları göz önüne alınarak hazırlanmış bir tedbir" olarak açıkladığını aktardı.
    İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu"nun da kararı uygularken dikkatli olunacağını ve ihtiyaç duyulduğunda bu yetkilerin kullanılacağını açıkladığını anımsatan Tuncel, "Ancak hak ve özgürlükleri kısıtlayıcı bir nitelikte olan bu karar, hem öğrenciler hem de öğretim üyeleri tarafından tepkiyle karşılanmıştır.

    Hazırlanan belge ile polise sınırsız yetki verilirken, bu yetkinin ne dozajda nasıl kullanılacağı, ne zaman kullanılacağı tamamen inisiyatife bırakılmıştır.

    Üniversiteleri polis denetimine açan bu uygulamanın özgürlükleri kısıtlayıcı ve hak ihlallerinin önünü açıcı olduğu, özellikle son günlerde muhalif öğrencilere uygulanan polis şiddeti göz önüne alındığında ciddi sorunlara yol açacağı görülmelidir" dedi.

    Tuncel, İçişleri Bakanı Beşir Atalay"a alınan bu kararın gerekçesini sorarken "Üniversitelerde öğrencilerin hiçbir şüphe ya da arama emri olmadan keyfi uygulamalara maruz kalarak üzerlerinin aranmasının bir insan hakkı ihlali olduğunu ve özgürlükleri kısıtlayıcı olduğunu düşünüyor musunuz?" sorusunu da yanıtlamasını istedi.




    Tuncel, İ.Ü.'deki polise verilen yetkiyi meclise taşıdı Yorumları