Orta Asyalı öğrenciler sorunlarını anlattı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-30-2010 (06:54)   Son Mesaj: 12-30-2010 (06:54)    Cevap: 0    Gösterim: 494  

    12-30-2010

    Orta Asyalı öğrenciler sorunlarını anlattı

    Orta Asyalı öğrenciler sorunlarını anlattı


    Orta Asya başlıklı panelde Türkiye’de okuyan Orta Asyalı öğrenciler kendi ülkelerini ve sorunlarını anlattılar.

    Abdullah R. Aydın'ın haberi
    Sefire-i Âlem Uluslararası Öğrenci Derneği tarafından düzenlenen "Orta Asya" başlıklı panelde Türkiye"de okuyan Orta Asyalı misafir öğrenciler kendi ülkelerini anlattılar.

    Sefire-i Âlem Öğrenci Derneği Başkanı Şeyma Üstün, Türkiye"de okuyan 60 farklı ülkeden misafir öğrencilere sahip çıktıklarını; Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Tacikistan ve Kazakistanlı öğrenciler ise ülkelerine dair sıkıntıları ve güzellikleri katılımcılarla paylaştı.

    Üstün, Türkiye"de okuyan misafir öğrencilere sahip çıkan derneklerinin bu gün itibari ile tam 60 farklı ülkeden çeşitli ırk, renk, dil, din ve kültüre sahip, 800 kız öğrenci ile dünyanın geleceğinde söz sahip olma yolundaki yürüyüşünü devam ettirdiklerini belirtti ve "Farklılıkları bir arada barındıracak en mühim kavramın da evrensel değerler etrafında şekillenebileceği üzerinde önemle duruyoruz. Etnik farklılıkların "zenginlik" olarak kabul edilmesinde ve "yabancılık" kavramının giderilmesinde en iyi yöntemin tanışmak olduğuna inanıyoruz. Dünyanın geleceğini inşa etmeyi kendisine hedef olarak seçen Sefire-i Âlem, bunun için gerekli olan dostluk ve kardeşliğin tesisinin sağlanmasında da üzerine düşen sorumluluğu yerine getirecektir kuşkusuz" dedi.

    MİSAFİR ÖĞRENCİLER ÜLKELERİNİ ANLATTI

    Orta Asya ülkelerinden Kırgızistan"ı temsilen söz alan Evigeniia Shcerbakova ülkesinde Sovyet rejimi sonrası elde edilen hürriyetin bütün nimetlerinden faydalandıklarını ifade ederken "80 farklı ulus bir arada sorunsuz olarak yaşayabiliyor. Her ulus dilini, dinini örf ve âdetini rahatlıkla yaşayabiliyor. Hatta kızlar üniversitelerde başörtü ile okuyabiliyor, çalışabiliyor ve başörtülü fotoğraf kullanabiliyorlar" şeklinde konuştu.

    Türkmenistan"ı temsil eden Maysa Jumashova ise ülkesinde eğitim seviyesin yüksek olduğundan ve turizm açısından önemli özelliklere sahip olduğundan söz ederek, "Ülkemiz geleceğin en büyük turizm ülkesi olacak" dedi.

    Panele Özbekistan"dan katılan Mashhura Kılıcheva ise ülkesinin astronomi âlimleri yetiştirdiğini belirtirken ve ünlü muhaddislerden İmam Buhari ve Tirmizi"nin de kendi ülkelerinde yetişmiş önemli şahsiyetlerden olduğunu vurguladı. Kılıcheva ayrıca "Aile yaşamımız geniş aile olarak hala devam eder. Aile geleneği ve geleneksel yapımızı hala muhafaza etmekteyiz" dedi.

    Tacikistan"ı temsilen konuşan Umeda Babakonova ise ülkesinin 1994"te yaşadığı iç savaşta tam 250 bin kişiyi kaybettiğini ve bunların büyük çoğunluğunun erkek olduğunu ifade ederek; "Bu nedenle çok sayıda kadın dul kaldı ve geleneğimizde olmadığı halde çok sayıda kadın geçimini sağlamak için çalışmak zorunda kaldı" ifadelerini kullandı.

    Kazakistanlı Aiida Abdraimova ise ülkesindeki geleneksel ve kültürel yapının diğer Asya ülkeleriyle aynı olduğundan söz ederek; "Bizim sıkıntımız kuraklık ile ilgili. Ülkemizde öteden beri uzay çalışmalarının meydan getirdiği ekolojik denge bozukluğu ve başka etkenlerden dolayı susuzluk tehdidi altında bulunuyoruz. Ayrıca diğer ülkeler gibi enerji kaynaklarımızı kendi imkânlarımızla işletemediğimizden, yabancı ülkeler kaynaklarımızı işleterek kendilerine aktarmaktadırlar" şeklinde konuştu.




    Orta Asyalı öğrenciler sorunlarını anlattı Yorumları