B.Ç. ile ilgili velayet kararını Yargıtay bozdu   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-29-2010 (17:06)   Son Mesaj: 12-29-2010 (17:06)    Cevap: 0    Gösterim: 627  

    12-29-2010

    B.Ç. ile ilgili velayet kararını Yargıtay bozdu

    B.Ç. ile ilgili velayet kararını Yargıtay bozdu


    Bursa'da yazar Hüseyin Üzmez'in cinsel istismarına maruz kaldığı iddia edilen B.Ç.'nin mahkeme tarafından ailesine verilen velayet kararı, Yargıtay tarafından bozuldu.

    Yüksek mahkeme gerekçesinde, mağdure B.Ç.'ye babasının şiddet uyguladığını, annesinin ise cinsel ve ruhsal bütünlüğünü korumaya ilişkin yükümlülüklerini ağır biçimde savsaklamasını gerekçe gösterdi.
    Edinilen bilgiye giöre, 26 Nisan 2008'de yazar Hüseyin Üzmez'in cinsel istismarına maruz kaldığı iddiasıyla Saniye Rıza Kız Yetiştirme Yurdu'na yerleştirilen B.Ç.'nin velayeti, Bursa 1. Aile Mahkemesi tarafından anne ve babasına verildi. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHAÇEK) avukatları, bu kararın yerinde olmadığını ifade ederek, temyiz etti.

    Yerel mahkemenin karırını değerlendiren Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, baba B.Ç.'nin mağdureye şiddet uyguladığını, anne L.Ç.'nin ise çocuğun cinsel ve ruhsal bütünlüğünü korumaya ilişkin yükümlülüklerini ağır biçimde savsakladığını belirterek, bozdu. Yüksek mahkeme, gerekçeli kararında ayrıca çocuğa vasi atanması için dava açılmasının gerektiğini de kaydetti.

    Bu arada davaya B.Ç. adına katılan Baro Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Murat Toruk, Yargıtay'ın bozma gerekçesinin yerinde olduğunu söyledi. Öte yandan, Baro Çocuk Hakları Komisyonu tarafından aynı mahkemeye mağdure B.Ç. hakkındaki koruma tedbirlerinin artırılması için açılan diğer bir davanın yargılaması ise halen sürüyor. Bilindiği gibi mağdure B.Ç.'ye cinsel istismar suçundan 13 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılan yazar Hüseyin Üzmez'in kararı Yargıtay tarafından bozulmuş, aynı davada suça yardımcı olduğu iddiasıyla yargılanan anne L.Ç. ise beraat etmişti.




    B.Ç. ile ilgili velayet kararını Yargıtay bozdu Yorumları