'Kenan Evren'in ünvanı geri alınsın' eylemi   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-29-2010 (15:56)   Son Mesaj: 12-29-2010 (15:56)    Cevap: 0    Gösterim: 545  

    12-29-2010

    'Kenan Evren'in ünvanı geri alınsın' eylemi

    'Kenan Evren'in ünvanı geri alınsın' eylemi


    İstanbul Üniversitesi (İÜ) önünde toplanan bir grup öğrenci, Üniversite tarafından 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'e 1982 yılında verilen fahri doktora unvanının geri alınması için eylem yaptı.

    İÜ Beyazıt Yerleşkesi önünde toplanan öğrenciler, ''Kenan Evren'e verilen Fahri doktora unvanı geri alınsın'' yazılı pankart taşıyarak çeşitli sloganlar attı.
    Burada grup adına yapılan basın açıklamasında, üniversitenin hukuk fakültesi tarafından 2 aralık 1982 yılında Kenan Evren'e fahri doktora unvanının verildiği hatırlatılarak, ''Öğrencisi olduğumuz İstanbul Üniversitesinde bu bu utancı 28 yıldır taşıyoruz'' denildi.

    ''12 Eylül askeri cuntasının başı olan Kenan Evren'e fahri doktora unvanı vermek demek, yüz binlerce insanın işkencelerden geçirilmesini 'ilmi bir meziyet' saymak demektir'' ifadesine yer verilen açıklamada, İstanbul Üniversitesi öğrencileri olarak, verilen bu unvanın geri alınması için imzalı dilekçeler toplanarak Rektörlüğe verileceği kaydedildi.

    Açıklamada, söz konusu imza kampanyasının sembolik bir önem taşıdığına yer verilerek, bu tür girişimlerin güç kazanmasıyla birlikte, Üniversitenin olur olmaz kişilere fahri doktora unvanı vermesinin önüne geçilebileceği bildirildi.

    İstanbul Üniversitesi mezunu olduğunu söyleyen avukat Kamil Tekinsürek, Üniversitenin Kenan Evren'e verdiği fahri doktora unvanının geri alınması gerektiğini savunarak, cunta döneminde verilen bu unvanın demokrasiye geçildiği zaman alınması gerektiğini belirtti.

    12 Eylül koşullarını aratmayacak yeni uygulamaların da gündeme geldiğini ileri süren Tekinsürek, mahkemenin polislere bir sene boyunca sürecek bir yetki verdiğini ve bu yetkiye göre İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin her an üst ve çantalarının aranabileceğini söyledi.

    Bunun son derece hukuka aykırı bir karar olduğunu dile getiren avukat Tekinsürek, ''Bu zihniyet bu kafa, öğrencileri terörist ve potansiyel suçlu olarak ediyor. Yargı ve Hükümetteki bu zihniyet, gençliğimizi, geleceğimizi suçlu, terörist ve her an üzeri aranması gereken, takip edilmesi gereken kişiler olarak düşünüyor'' dedi.

    Tekinsürek, söz konusu mahkeme kararının geri alınması için gerekli itirazları yaptıklarını ve bu konuda öğrencilere her türlü yasal desteği sunacaklarını anlattı.




    'Kenan Evren'in ünvanı geri alınsın' eylemi Yorumları