Tuğluk: Demokratik Özerklik projesi çözüm   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-29-2010 (15:38)   Son Mesaj: 12-29-2010 (15:38)    Cevap: 0    Gösterim: 394  

    12-29-2010

    Tuğluk: Demokratik Özerklik projesi çözüm

    Tuğluk: Demokratik Özerklik projesi çözüm


    Demokratik Topluk Kongresi eş başkanı Aysel Tuğluk, Demokratik Özerklik projesini "Kürt sorununun çözüm projesi" olarak değerlendirdiklerini söyledi.

    DTK, sümerpark resepsiyon salonunda Demokratik Özerklik ile ilgili yürütülen tartışmalar ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yarın Diyarbakır'a yapacağı ziyarete ilişkin basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk, DTK Daimi üyesi Altan Tan, DTK Sözcüsü Cemal Coşkun ve DTK Üyesi Dr. Tülay Özdemir'in katıldı. Tuğluk, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Diyarbakır'a yapacağı ziyareti önemsediklerini söyledi. Demokratik Özerklik model taslağını "Kürt sorunun çözüm projesi" olarak değerlendiren Tuğluk, yürütülen tartışmaların "bölünme fobisi" üzerinden yürütüldüğünü, "bölünme fobisinin" bir kenara bırakılarak benzer çalıştayların düzenlenmesinin ülkeye yarar getireceğini kaydetti.
    Demokratik Özerklik Projesi'nin Türkiye'yi bölmek değil tam tersi Türkiye'nin demokratik birliği içerisinde kendi dili, kültürü ve iradesiyle yaşama projesi olarak ifade eden Tuğluk, Kürtler ve diğer farklı kültürlerin demokratik ve anayasal haklara özgürce ve eşitçe sahip olması anlamına geldiğini ifade etti. Tuğluk, "Biz içinde bulunduğumuz süreci oldukça önemsiyoruz. İlerlemesi adına rolümüzü oynamaya çalışıyoruz. Süreci bozan, durduran taraf kesinlikle biz olmayacağız. Bu bağlamda devletin hakikatten ciddi olması gerektiğini söylüyoruz. " diye konuştu. Tuğluk, konuşmasını şöyle sürdürdü:

    "Türkiye'nin Kürt sorunu başta olmak üzere diğer tüm sorunlarının çözümünde, kendi özgün modelini ortaya çıkarmasının yolu, sesli düşünmekten, tartışmaktan ve bu tür çalıştayları yoğun bir şekilde düzenlemekten geçeceği unutulmamalıdır. Bizim Türkiye'nin sınırlarıyla, bayrağıyla, diliyle sorunumuz yoktur. Bu söylemler özgürlük taleplerimizi töhmet altında bırakmak için üretilen kirli bir propagandadır. Bizim söylediğimiz devletin Kürt inkarından vazgeçmesidir. Kürtlerin varlığı ve haklarını tanıyarak, Cumhuriyet'i birlikte kuran bu halkla barışmasıdır"

    Başbakan Erdoğan'ın çalıştayı "kirli bir tezgah" olarak nitelendirmesine de değinen Tuğluk, şöyle konuştu:

    " Türkiye en önemli ve birinci gündemi olan Kürt sorununun çözümü için yaptığımız bir çalışmayı, kirli bir tezgah olarak nitelendirmek, tekçi sloganları peşpeşe sıralayarak tehditler yağdırmanın başka bir anlamı olamaz. Bu türden yaklaşımların, Türkiye'nin yararına olmadığının ve çözümden ziyade çözümsüzlük üreteceğinin düşünüyoruz. Bizler Kürt coğrafyasının en büyük sivil toplum platformu olarak örgütlenen Demokratik Toplum Kongresi olarak, meşrutiyetimizi ve yasallığımızı halkımızın teveccühünden ve ulus-evrensel hukuktan almaktayız. Çağdaş bir demokrasiye kavuşma yolunda, benzer sorunları çözen tüm ülkelerden bu tür platformlar ve kongreler, barış süreçlerinde çok hayati roller oynamışlardır. "

    Tuğluk, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Diyarbakır ziyaretiyle ilgili ise şöyle konuştu:

    "Sayın Cumhurbaşkanı'nın Diyarbakır ziyaretinin, başta anadilde eğitim ve kamusal alanda Kürtçenin kullanımı olmak üzere, halkımızın kendisini Türkiye gerçekliği içerisinde özgür bir şekilde yöneteceği koşulların hazırlanmasında bir önayak, bir başlangıç olmasını temenni ediyoruz"

    Tuğluk, gazetecilerin Cumhurbaşkanı Gül'e herhangi dosya sunup sunmayacaklarını ve Gül ile görüşüp görüşmeyeceklerine dair soruya ise Cumhurbaşkanı Gül' herhangi bir dosya sunma çalışmalarının olmadığını, Cumhurbaşkanı Gül ile görüşme taleplerinin olmadığını, Cumhurbaşkanı Gül'ün talebi olursa görüşebileceklerini ifade etti.




    Tuğluk: Demokratik Özerklik projesi çözüm Yorumları