'Akaryakıtta artış otomatik indirim keyfe keder'   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-29-2010 (12:21)   Son Mesaj: 12-29-2010 (12:21)    Cevap: 0    Gösterim: 565  

    12-29-2010

    'Akaryakıtta artış otomatik indirim keyfe keder'

    'Akaryakıtta artış otomatik indirim keyfe keder'


    Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkan Yardımcısı Ali Çetin, akaryakıtta fiyat artışlarının otomatik, düşüşlerin ise keyfe keder olduğunu ileri sürdü.

    Çetin, yaptığı yazılı açıklamada, yeni yıla zam sağanağı ile girildiğini ve benzin fiyatlarının son ayda 3'ncü kez zam gördüğünü belirtti.
    Akaryakıttaki artışlar için uluslararası piyasaları gerekçe gösteren hükümet yetkililerinin yalan söylediğini iddia eden Çetin, şöyle devam etti:

    ''Çünkü artışların ana nedeni akaryakıttaki yüksek vergilerdir. Hesap çok nettir. Bu gün 97 oktan benzinin litresi 3,92 liradır. 1,89 lirası Özel Tüketim Vergisi, 0,60 lirası Katma Değer Vergisidir. Hükümetin kararı gereği 1 litre benzinin vergi tutarı 2,49 liradır.

    Litrede 36 kuruş bayi ve dağıtıcı karı, 10 kuruş nakliye tutarı olup, 1 litre benzinin rafineri bedeli 97 kuruştur. Böyle bir tabloda akaryakıt fiyatlarının yüksekliğini petrol fiyatlarına bağlamak, halkı yani tüketicileri kandırmaktır.

    Diğer bir husus ise uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarının artışları aynı günde pompa fiyatlarına yansırken, düşüşler hem oranlar olarak yansımamakta, hem de son derece geç yansımaktadır. Bazen uluslararası petrol fiyatı düşüşleri, pompa fiyatlarına hiç yansımamaktadır.''

    AKARYAKITTA FİYAT ARTIŞLARI DEVAM EDECEK

    Vergi kaçakçıları, naylon faturacılar affedilirken, vazgeçilen tutarların tüketicilerden vergi, zam olarak alındığını kaydeden TÜDEF Başkan Yardımcısı, mevcut gidişatın devamı halinde benzinin 2011 yılında 4,5 liraya çıkacağını savundu.

    Tüketicilerin yeni yıla her zaman olduğu gibi yine zamlarla girdiğini belirten Ali Çetin, ''Her geçen yıl bir öncekini aratmakta, tüketiciler vergi ve zamlar altında inim inim inlemektedir.

    Diğer yanda ise her yıl milyoner sayısına yenileri eklenmekte. Bizler için taleplerimizi sokakta haykırmak ve seslerimizi sağır sultana farklı eylemlerle duyurmaktan başka yol kalmamıştır.

    Bu nedenle tüketicilerimizi TÜDEF önderliğinde sokağa, zamlara hayır demeye, hükümet canavarını durdurmaya çağırıyoruz'' açıklamasında bulundu.




    'Akaryakıtta artış otomatik indirim keyfe keder' Yorumları