Tavla oynayarak Guinnes'e girecek   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-29-2010 (10:57)   Son Mesaj: 12-29-2010 (10:57)    Cevap: 0    Gösterim: 687  

    12-29-2010

    Tavla oynayarak Guinnes'e girecek

    Tavla oynayarak Guinnes'e girecek


    Konak İzmirliler Derneği, Mayıs ayında Karataş semtinden Üçkuyular semtine kadar konulacak masalarda 5 bin kişinin tavla oynayacağı festivalle Guinnes Rekorlar Kitabı'na girmeyi hedefliyor.

    Dernek Başkanı Fikret Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Guinnes Rekorlar Kitabı yetkilileriyle görüştüklerini ve bugüne kadar tavla, satranç, dama gibi tahta oyunlarını en fazla bin 420 kişinin aynı anda oynadığını öğrendiklerini belirtti.
    Guinnes Rekorlar Kitabı yetkililerinin de hazır bulunacağı 15 Mayıs 2011 tarihindeki festivalde, yabancıların da aralarında bulunacağı 5 bin kişiye tavla oynatarak, rekoru tescil ettireceklerini dile getiren Kaya, şöyle konuştu:

    ''Tavlanın bir felsefesi var ve bu felsefeyi kahvehanedeki vatandaşa da öğretmek istiyoruz. Tavla, satranca karşı yapılmış bir oyun, iki zarının bulunması şansın da önemine dikkati çekiyor. Tüm dünyada oynanan ve birçok kulübü olan oyunun Türkiye'de de meraklısı çok. Zarların küp içine konularak atılması ve pulların son hareketine kadar zarların tavla içinde kalması gibi oyun kuralları 5 bin kişinin yer alacağı festivalde uygulanacak.''

    Bu organizasyon ile ilk etapta İzmir'i tanıtmayı istediklerini kaydeden Kaya, ''Elde edilecek gelirle de 14-17 yaş arası suça bulaşmış ve suça eğilimli çocukların rehabilitasyonuna yardımcı olmayı istiyoruz'' dedi.

    -''TAVLA DA BEYİN SPORU''-

    12 yaşından bu yana tavla oynadığını ve tavla turnuvalarında çeşitli derecelerinin bulunduğunu dile getiren Kaya, şöyle devam etti:

    ''Tavlanın felsefesi şudur; yüzde 40 oyunu bileceksiniz, yüzde 40 şanslı olacaksınız ve yüzde 20 de moraliniz iyi olacak. Bazen taktiklerle karşımızdakinin psikolojisini bozup ona yanlış hareketler yaptırarak oyunun kaderini belirleriz. Futbolda nasıl taktik varsa tavlada da taktikler var. Biz bu taktikleri tavlaya ilişkin bir kitap hazırlayarak da anlatacağız. Tavlanın kitabını yazmayı düşünüyoruz. Çünkü şu ana kadar Türkiye'de tavla ile ilgili yazan kimse yok.''

    Tavlanın okullarda satranç gibi okutulması gerektiğini savunan Fikret Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

    ''Tavla bizim kültürümüzde var. Ama 'zarın olduğu her yerde kumar vardır' mantığı hakim. Gençlerimizin bu alanda eğitim alması iyi olacaktır. Çünkü satranç ne kadar beyin sporuysa tavla biraz daha fazla beyin sporudur. Biz bu anlayış ile hareket ediyoruz. İzmir'de bu konuda faaliyet gösteren derneklerle bir araya gelip tavlanın ders olarak okutulmasına ilişkin bir proje hazırlayıp bunu da Milli Eğitim Bakanlığı'na sunacağız.''

    Kaya, Cumhuriyet'in ilanının 100. yılı olan 2023'te 100 bin kişinin katılacağı bir festival düzenlemeyi hedeflediklerini, İzmir'in adını uluslararası tavla festivalleri ile dünyaya duyuracaklarını sözlerine ekledi.




    Tavla oynayarak Guinnes'e girecek Yorumları