Yılbaşına 3 gün kala ihracat hedefi tuttu   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-28-2010 (22:19)   Son Mesaj: 12-28-2010 (22:19)    Cevap: 0    Gösterim: 432  

    12-28-2010

    Yılbaşına 3 gün kala ihracat hedefi tuttu

    Yılbaşına 3 gün kala ihracat hedefi tuttu


    Çağlayan, İMMİB 2010 Endüstriyel Tasarım Yarışmaları Ödül Töreni'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin dünyanın 15'inci, Avrupa'nın 6'ncı büyük ekonomisi olduğunu söyledi.

    Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ülkenin büyümesi ve gelişmesinden endişe edenlerin bugün Türkiye'yi sağdan, soldan bazı konularla rahatsız etmeye çalıştığını belirterek, ''Cumhuriyetin değiştirilemez olduğu, Türkçe'nin resmi dilimiz olduğu, şanlı, şerefli, o şehit kanlarıyla sulanmış bayrağımızın Türkiye'nin tek bayrağı olduğu ve bunların asla tartışılamayacağı anayasada belirtilmiştir'' dedi.
    Çağlayan, İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) 2010 Endüstriyel Tasarım Yarışmaları Ödül Töreni'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin dünyanın 15'inci, Avrupa'nın 6'ncı büyük ekonomisi olduğunu söyledi.

    Bu yıl Türkiye'nin OECD ülkeleri içinde Çin ile beraber en fazla büyüyen ülke olduğuna işaret eden Çağlayan, 2023'te 500 milyar dolar ihracat hedeflediklerini belirtti.

    Çağlayan, ''Bu yıl itibariyle koymuş olduğumuz ilk ihracat hedefimiz orta vadeli programda 107.5 milyar dolardı. Bu hedefimizi revize ettik, 111,7 milyar dolara çıkardık ve övünerek, sevinerek ifade etmek istiyorum ki 111,7 milyar liralık ihracatı dün geçtik, dün akşam itibariyle ve bugün de hedefin üzerine yeni rakamlar koyduk. Biz bu yıl sonunu 113 milyar dolar civarında ihracatla kapatacağız'' dedi.

    Orta vadeli programda 2011 yılı için de 127,5 milyar dolarlık ihracat hedefleri olduğunu anımsatan Çağlayan, ''Ben ümit ediyorum ki bizim koymuş olduğumuz bu orta vadeli program hedeflerini çok rahat bir şekilde aşacağız, 2008 ve kriz öncesi döneme çok rahat bir şekilde döneceğiz'' diye konuştu.

    -''TÜRK SANAYİCİSİ MEVCUT SİSTEMDE ARTIK DUVARA DAYANDI''-

    Türk sanayicisinin mevcut sistemde artık duvara dayandığını belirten Çağlayan, 2011'den itibaren yeni bir sanayi, yeni bir üretim anlayışına, yüksek katma değere, tasarıma çok daha fazla önem vermeleri gereken bir döneme girdiklerini vurgulayarak, bu yarışmayı bir tasarım kültürü oluşturmak adına çok önemsediğini belirtti.

    Çağlayan, ''Ben iki elim kanda da olsa sizin yaptığınız çalışmaların her zaman sonuna kadar arkasında olacağım'' dedi.

    Türkiye'nin son birkaç yılda marka ve endüstriyel tasarım başvurularında Avrupa'da ilk 3 ülke arasında yer aldığına işaret eden Çağlayan, bunun, Türk sanayicisinin geldiği nokta açısında önemli olduğuna dikkati çekti.

    Çağlayan, 2010 yılında endüstriyel tasarım sayısında geçen yıl elde edilen rakamların çok daha üzerine çıkılacağını, son yıllarda endüstriyel tasarım konusunda yerli başvuru sayısının da arttığını, yapılan tasarım başvurularının yüzde 96.7'sini yerli başvuru sahiplerinin gerçekleştirdiğini vurguladı.

    -''TÜRK MALLARININ TAKLİT EDİLMESİNDEN BENİM ŞAHSEN BİR ÜZÜNTÜM YOK''-

    Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin ''Türk mallarının artık taklit edildiği'' yönündeki sözlerini anımsatan Çağlayan, şunları kaydetti:

    ''Bundan iftihar ediyorum. Benim çok hoşuma gidiyor bu iş. Türk mallarının taklit edilmesinden dolayı benim şahsen bir üzüntüm yok. Şükürler olsun bugün birçok Türk markası Ortadoğu'da, Arap pazarında, Afrika pazarında artık taklit edilen ürünler haline gelmiştir. Bu, Türk sanayicisinin nereden nereye geldiğinin göstergesi.''

    -''O BAYRAĞIMIZIN KIRMIZISINDA ŞEHİT KANI VAR''-

    Referandumla birlikte yeni anayasanın getirilmesinin, 2010 yılında Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki çok önemli gelişmeler arasında yer aldığına işaret eden Çağlayan, Türkiye ekonomisinin küresel kriz ortamında çok çabuk toparlandığını, ihracatta koyduğu hedefi geçtiğini ve yine büyüme yolunda önemli mesafeler kat ettiğini söyledi. Çağlayan, ''Belki WikiLeaks'i de 2010'un önemli olaylarından biri saymak lazım'' dedi.

    2011'de Türk halkının seçim sandıklarında yine sağduyulu olacağına sonuna kadar inandığını ifade eden Çağlayan, Türkiye'nin siyasi istikrarla büyüdüğünü ve siyasi istikrar sayesinde ekonomik istikrarı sağladığını belirtti.

    Zafer Çağlayan, şunları kaydetti:

    ''Türkiye'nin büyümesinden endişe edenler, Türkiye'nin gelişmesinden endişe edenler, bakın bugün Türkiye'yi sağdan, soldan bazı konularla rahatsız etmeye çalışıyorlar.

    Türkiye Cumhuriyeti devletinin yönetim yapısı, Türkiye Cumhuriyeti devletinin yönetim biçimi anayasamızın ilk 4 maddesi içinde çok net şekilde ortaya konmuştur. Ve bu konuda Cumhuriyetin değiştirilemez olduğu, Türkçe'nin resmi dilimiz olduğu, şanlı, şerefli, o şehit kanlarıyla sulanmış bayrağımızın Türkiye'nin tek bayrağı olduğu ve bunların asla tartışılamayacağı anayasada belirtilmiştir. Bu çerçevede ben yüce halkımızın Türkiye'nin birlik ve beraberliği içinde, Atatürk'ün koymuş olduğu hedefler konusunda bugüne kadar göstermiş olduğu kararlılığı göstereceğini ve 2011 yılında Türküyle, Kürdüyle, Lazıyla, Çerkeziyle, Arabıyla her kim olursa olsun, kendisini bu ülkenin ferdi sayan herkesin birlik ve beraberlik, kardeşlik içinde inşallah iyi bir yıl geçirmesini tekrar temenni ediyorum ve diyorum ki hiç kimse unutmasın ki o bayrağımızın kırmızısında şehit kanı var. Bu kanların üzerinde Türk şehidinin de kanı var, Kürt şehidinin de kanı var, Lazının da var, Çerkezinin de, Arabının da var. Türkiye, farklılıkların zenginlik haline geldiği bir ülkedir. 2011 yılından itibaren çok daha fazla dikkatli olmamız gereken, Türkiye'nin çok daha fazla birlik, beraberlik, dayanışma içinde olan bir ülke olmasını temenni ediyorum.''

    -''TÜRKİYE TAKLİT EDİLEN BİR ÜLKE''-

    TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de, Türkiye'nin geçmişte taklit eden bir ülkeyken, şu anda taklit edilen bir ülke olduğunu, Türkiye'nin tüm dünyada gerek kalitesi, gerek rekabetçiliğiyle çok önemli yol aldığını belirtti.

    TİM'in, ihracatçı birliklerinin düzenlediği tasarım yarışmalarını bir çatı altında, hep beraber daha da büyüterek yapacağını ifade eden Büyükekşi, on binlerce katılımcının olduğu farklı sektörlerdeki tasarım yarışmalarını 2011'de gerçekleştireceklerini kaydetti.

    Büyükekşi, ''Hedefimiz, bu tasarımların prototipe ve daha sonra da seri üretime dönüşmesi'' dedi.

    İhracatta Aralık ayında 12 ayın rekorunu kıracaklarını söyleyen Büyükekşi, ''2010 yılı, Türkiye ekonomisi olarak gerçekten mükemmel geçti'' dedi.

    -YARIŞMADA 421 PROJE İÇİNDEN 32 PROJE ÖDÜL ALDI-

    İMMİB'in bu yıl 6'ncı kez düzenlediği yarışmaya, 421 projeyle rekor katılım olurken, bu yıl 4 kategoride profesyoneller ve 4 kategoride de öğrenciler yarıştı.

    Profesyonel tasarımcıların 301, öğrencilerin ise 120 projeyle katıldığı yarışmada, toplam 32 projeye ödül verildi. Toplam 212 bin lira tutarında ödül dağıtıldı.

    Başarılı bulunan tasarımların firmalar tarafından seri üretimi gerçekleştirilecek ve tasarımcıların da ihracatçı firmalarca istihdam edilmesi mümkün olabilecek.

    Yarışmaya katılan tasarımlar, ayrıca hazırlanacak kitapçık ve kataloglarda da yer alarak üreticilerle temas kurmaları sağlanacak ve projelerin hayata geçebilme imkanları yaratılacak.




    Yılbaşına 3 gün kala ihracat hedefi tuttu Yorumları