Sigarasız Türkiye için 2068 yılı hedefi   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-28-2010 (21:56)   Son Mesaj: 12-28-2010 (21:56)    Cevap: 0    Gösterim: 392  

    12-28-2010

    Sigarasız Türkiye için 2068 yılı hedefi

    Sigarasız Türkiye için 2068 yılı hedefi


    Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Muharrem Balcı, 2068 yılında sigara içen kimsenin kalmaması için yapılacak çalışmalarla ilgili gençler, üretici firmalar, kamu kuruluşlarına çağrıda bulundu.

    Balcı, yaptığı yazılı açıklamada, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur'un sigara kullanımı ve neticelerine ilişkin değerlendirmelerini hatırlattı. Sigara üreticilerinin, tüm pazarlama stratejilerini gençler üzerine kurduğuna dikkati çeken Akdur'un, yeni yetişen gençler sigaraya başlamazsa 2068 yılında dünyada sigara içen kimsenin kalmayacağını kaydettiğini anımsatan Balcı, bilim adamının bu konudaki araştırmasına göre, bugün itibariyle yaklaşık 1 milyar 250 milyon kişinin sigara kullandığını aktardı.
    Bunların 5,4 milyonunun her yıl sigaraya bağlı nedenlerle öldüğünü anlatan Balcı, bu sayının gittikçe arttığını, 2030 yılında sigaraya bağlı nedenlerle ölenlerin sayısının 8,3 milyona ulaşacağını hatta sigara içenlerin sayısı azalmadan böyle devam ederse 2030 yılına kadar toplam 175 milyon kişinin sigaranın yol açtığı sağlık sorunları nedeniyle erken yaşta hayatını kaybedeceğini ifade etti.

    Dünyada sigara içenlerin sayısının korunabilmesi için her yıl sigaradan ölen 5,4 milyon insandan her biri yerine yeni bir sigara içicisinin konulması, yani her sene 5,4 milyon kişinin sigaraya başlaması gerektiğine dikkati çeken Balcı, ergenlik dönemini atlatan insanların arasında sigaraya başlayanların sayısının çok az olduğunu, dolayısıyla yeni içicilerin ancak genç ve çocuklar arasından çıkabildiğini belirtti. Balcı, açıklamasında şu görüşleri dile getirdi:

    ''Bunu fark eden sigara üreticileri ise tüm stratejilerini gençler üzerine kuruyor. Şirketler, gençlerin ve hatta çocukların sigaraya başlaması için saldırgan bir propaganda ve pazarlama çalışmalarının yanında yasa dışı faaliyetlerde de bulunuyorlar. Sigara kullanımı bakımından bilinçlenen batı ülkelerinde pazarı gittikçe daralan üreticiler, yeni pazar arayışlarına giriyorlar. Gelişmekte olan ülkeler arasında yer alan Türkiyemiz ise genç nüfusun yoğun olması sebebiyle yeni pazar arayan bu şirketlere ümit veriyor. 2068'de sigara içen kimsenin kalmaması için yapılacak çalışmaların, gençler, üretici firmalar, kamu kuruluşları, aileler, sivil örgütler kapsamında geniş bir çerçevede değerlendirilmesi ve kabul görmesi zaruridir. Bu kapsamda ilgili kurumların tütün üretimi, fiyatının belirlenmesi, sigara kaçakçılığı, tütün pazarlama teknikleri, reklam ve tanıtım faaliyetleriyle ilgili kapsamlı çalışmaları zaman kaybetmeden yapması zaruridir. Ailelerin, hedef olan gençleri bu tehdide karşı korumaları, uyarmaları ve onlara örnek olmaları gerekmektedir.''

    Gençler üzerindeki etkileri dikkate alındığında, sanat ve spor dünyasından, hemen her gün ekranlarda görülen isimlerin de sigara karşıtı faaliyetlere katılımlarının önemli yararlarının olacağına dikkati çeken Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Muharrem Balcı, açıklamasını ''ilgili kurumlar, kişiler ve aileler birlikte hareket ettiğinde 2068'i sigarasız bir toplum bekleyebilir. Bunun bir hayal olmaması için herkesi Yeşilay'ın çalışmalarına destek olmaya çağırıyoruz. Gelin her yıl sigaradan ölen 5,4 milyon insanın yerine yeni insanların geçmemesi için birlikte çalışalım'' diye sonlandırdı.




    Sigarasız Türkiye için 2068 yılı hedefi Yorumları