Atasu 8 gecikmeli olsa da su tuttu   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-28-2010 (15:19)   Son Mesaj: 12-28-2010 (15:19)    Cevap: 0    Gösterim: 520  

    12-28-2010

    Atasu 8 gecikmeli olsa da su tuttu

    Atasu 8 gecikmeli olsa da su tuttu


    Trabzon'da 1998 yılında dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer'in katılımı ile temeli atılan ve 4 yıl içerisinde tamamlanacağı açıklanan Atasu Barajı ve Hidroeliktrik Santrali'nde 8 yıl gecikmeli olarak su tutulmaya başlandı.

    Trabzon merkez ile Yomra ve Akçaabat ilçelerinin içme, kullanma ve endüstri suyu ihtiyacını karşılaması planlanan barajdaki su tutmaya başlanması için yapılan törene Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ve DSİ Bölge Müdürü Mehmet Recep Çıtır ile diğer yetkililer ve vatandaşlar katıldı.

    Vali Recep Kızılcık, burada yaptığı konuşmada, Trabzon halkı için çok önemli olan projelerden birisini daha hayata geçirmenin heyecanını yaşadıklarını belirtti. 2050 yılına kadar Trabzon merkez ile Yomra ve Akçaabat ilçelerinin içme suyu ihtiyacının bu proje sayesinde karşılayacağını ifade eden Kızılcık, "Bizler daha sağlıklı, daha sürdürülebilir içme suyu kaynağına sahip olmuş olacağız." dedi.

    Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu da bugün itibariyle su tutmaya başlanan barajın 2011 yılı sonunda tam olarak hizmete gireceğini dile getirdi. Baraj sayesinde Trabzon'un su ihtiyacının karşılanacağını söyleyen Gümrükçüoğlu, projenin maliyetinin bir bölümünü de 32 yıl içerisinde taksit taksit ödeyeceklerini kaydetti.

    Barajda, ayrıca proje tamamlandıktan sonra yap-işlet yöntemiyle entegre edilecek tünel ve regülatör sistemlerinin katkısıyla yılda 150 milyon KWh enerji üretilmesi de hedefleniyor.

    Trabzon'un Maçka ilçesi sınırları içerisindeki Galyan deresi üzerindeki Atasu Barajı ve HES inşaatının temeli, 27 Nisan 1998 tarihinde dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer'in katılımı atılmış ve 4 yılda bitirileceğini açıklanmıştı. Aradan geçen uzun yıllara rağmen bitirilemeyen baraj inşaatıyla ilgili Yüce Divan'a sevk edilen eski bakanlardan Cumhur Ersümer ve Zeki Çakan "ihaleye fesat karıştırma" suçlamaları ile yargılanmıştı.

    Atasu 8 gecikmeli olsa da su tuttu

    Atasu 8 gecikmeli olsa da su tuttu

    Atasu 8 gecikmeli olsa da su tuttu

    Atasu 8 gecikmeli olsa da su tuttu

    Atasu 8 gecikmeli olsa da su tuttu

    Atasu 8 gecikmeli olsa da su tuttu





    Atasu 8 gecikmeli olsa da su tuttu Yorumları