Ankara'da Garnizon Koşusu tartışması   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-27-2010 (15:58)   Son Mesaj: 12-27-2010 (15:58)    Cevap: 0    Gösterim: 521  

    12-27-2010

    Ankara'da Garnizon Koşusu tartışması

    Ankara'da Garnizon Koşusu tartışması


    TSK ile Ankara Büyükşehir Belediyesi arasında Garnizon Koşusu nedeniyle anlaşmazlık yaşandı. TSK 'güzergah belirlenmediği için koşu yapılamadı' dedi. Belediye ise konuya ilişkin açıklama yaptı.

    Genelkurmay Başkanlığı, Atatürk'ün Ankara'ya gelişinin yıl dönümü kutlamaları kapsamında her sene yapılan ''Garnizon Koşusu''nun güzergah tahsis edilmediği için bu sene yapılamadığını belirtti.
    Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde yer alan bilgi notunda, ''Atatürk'ün Ankara'ya gelişinin 91'inci yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde, her yıl geleneksel olarak icra edilen 'Garnizon Koşusu', kullanılacak güzergahın tahsis edilmemesi nedeniyle yapılamamıştır'' ifadelerine yer verildi.

    ''GARNİZON KOŞUSUNUN GÜZERGAHININ BİZİMLE HİÇ BİR İLGİSİ YOK. GÜZERGAH TESPİT YETKİSİ TAMAMEN VALİLİĞE AİTTİR''

    Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Genelkurmay Başkanlığı'nın, Atatürk'ün Ankara'ya gelişinin yıl dönümü kutlamaları kapsamında her yıl yapılan ''Garnizon Koşusu''nun, güzergah tahsis edilmediği için bu yıl yapılamadığını belirttiği açıklamasını değerlendirirken, ''Güzergahın bizimle hiçbir ilgisi yok. Güzergah tespit yetkisi tamamen valiliğe aittir'' dedi.

    Melih Gökçek, Tunus Belediye Başkanı Muhammed Beji Ben Mami ve beraberindeki heyeti makamında kabul etti. Gökçek, konuk başkana Ankara'da yoğun bir gün yaşandığını hatırlattı.

    Bu günün, Atatürk'ün Ankara'ya gelişinin yıl dönümü olduğunu belirten Gökçek, yaşanan yoğunluk nedeniyle kendisiyle bugün ilgilenemeyeceğini, ancak yarın da Ankara'da olması halinde bizzat kendisinin şehri gezdirmek istediğini ifade etti.

    Muhammed Beji Ben Mami de Ankara için böyle önemli bir günde yapılan kutlamalar sırasında, Ankara'da olmaktan dolayı çok mutlu olduğunu belirterek, ''İnşallah siz de Tunus'a gelirsiniz. O zaman rahat rahat gezeriz. Ben size Tunus'u gezdiririm. Burada yaptığınız çalışmalara hayran kaldım. Sizin tecrübelerinizden faydalanmak isteriz'' diye konuştu.

    Konuşmaların ardından Gökçek, Muhammed Beji Ben Mami'ye vazo hediye ederken, Ben Mami de Gökçek'e üzerinde Tunus Belediyesi'nin amblemi bulunan şilt ve gümüşle yapılmış bir zeytin ağacı verdi.

    GÜZERGAHIN BELEDİYEYLE İLGİSİ YOK

    Melih Gökçek, ziyaretin ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da yanıtladı. Bir gazetecinin, ''Genelkurmay Başkanlığı, Atatürk'ün Ankara'ya gelişinin yıl dönümü kutlamaları kapsamında her yıl yapılan ''Garnizon Koşusu''nun, Ankara Büyükşehir Belediyesi kendilerine güzergah tahsis etmediği için bu yıl yapılamadığını belirtti. Bu konuda ne diyeceksiniz?'' şeklindeki sorusu üzerine Gökçek, Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklamasında Büyükşehir Belediyesi'nin adının geçmediğini söyledi.

    Güzergahın, kendileriyle ilgisi olmadığını dile getiren Gökçek, ''Güzergah tespit yetkisi tamamen valiliğe aittir. Biz dahil bir program yaparken, gider valilikten müsaade alırız. Yani bu yetkinin belediyeyle uzaktan yakından ilgisi yok. Bize de böyle bir müracaat olmamıştır'' dedi.

    Melih Gökçek, CHP Kayseri milletvekili Şevki Kulkuloğlu'nun, ''Kayseri Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'yi desteklemeleri için Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı şirketlerin Kayseri'deki yerel gazeteleri finanse ettiği'' yönündeki iddialarının sorulması üzerine de Kulkuloğlu'nun bu iddiasını ispatlamasını istedi.

    Bunların tamamen iftira olduğunu dile getiren Gökçek, ''Bu CHP'liler yolda yürürlerken kafalarına bir şey düşse, 'Bunu mutlaka Melih atmış' derler. Bu kadar olur mu? Bunlar iftira, bunlar yalan... Kulkuloğlu, bunu ispat etmezse iftiracıdır, yalancıdır. Bunun belgesini göstersin'' diye konuştu.

    ULAŞIM ÜCRETLERİNE YAPILACAK ZAM

    Ankara'da ulaşım ücretlerine yapılması planlanan zam konusundaki soru üzerine de Gökçek, bu kararın, UKOME tarafından verileceğini söyledi.

    Bir zammın geleceğini, ancak zam oranının ne olacağı konusunda kararı UKOME'nin vereceğini belirten Gökçek, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin ulaşımdan zarar ettiğini ifade etti. Şu an alınan ücretlerin, belediyenin masraflarının ancak yarısını karşıladığını aktaran Gökçek, ''Yani belediye şu an yüzde 50 zarar ediyor. Yapılacak olan hiç bir zam, bu zararı karşılamayacaktır. Her ay, aldığımız otobüs ücretleri hariç, 10 milyon lira sübvanse yapıyoruz. Bir de aldığımız otobüsleri bunun üzerine koyarsanız zarar iyice büyüyor. Bu zammı yapmaya mecburuz. Bunun başka çaresi yok'' ifadelerini kullandı.

    Ankara'daki resmi bayram kutlamalarında, ''her zaman trafik sorunlarının yaşandığı'' eleştirilerine de cevap veren Gökçek, şunları kaydetti:

    ''Ben 17 yıldan beri hep ısrar ediyorum. Bizde törenler ya Hipodrom'da yada Ankara 19 Mayıs Stadı'nda yapılır. Hep dedim ki bu törenleri Eskişehir Yolu üzerine alalım. Etimesgut'a dönülen yolla Ümitköy arasında bir viyadük vardı. O arada bir bölüm var. O bölüm şu an Zırhlı Birlikler'den koptu. Alttan sadece bir tünelle geçiyor. O bölgenin, Ankara'nın tören alanı olarak ilan edilmesini istedim. Orası tören alanı olarak ilan edilirse 15 bin kişilik bir tribün yapalım dedim. Bu şekilde şehir içi trafik etkilenmezdi. Bunları hep söylemiş olmama rağmen müspet bir cevap alamadım. 17 yıl boyunca Cumhurbaşkanlarına, Başbakanlara, Genelkurmay Başkanlarına sözlü olarak en az 10 kez teklif etmişimdir, ama olmadı. Bence şehirde trafik sorunu yaşamamak için Ankara'nın tören alanı Eskişehir Yolu'nda olmalıdır. En güzeli, en mantıklısı budur.''




    Ankara'da Garnizon Koşusu tartışması Yorumları