Avrupa'ya domates İpsala'dan gidecek   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-27-2010 (13:23)   Son Mesaj: 12-27-2010 (13:23)    Cevap: 0    Gösterim: 441  

    12-27-2010

    Avrupa'ya domates İpsala'dan gidecek

    Avrupa'ya domates İpsala'dan gidecek


    Edirne'nin İpsala ilçesinde kurulan serada topraksız ortamda yetişen domatesler Avrupa'da ve yurt içinde satışa sunulmaya hazırlanıyor.

    GLS Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Ören, yaptığı açıklamada, İpsala'da çeltiğe alternatif olarak yaklaşık 6 bin metrekarelik modern sera kurduklarını söyledi.
    Kurulan bu seranın kırsal alanların gelişmesine katkı sağlayacağını ifade eden Ören, şöyle devam etti:

    ''Kurduğumuz sera Edirne'de ilk modern sera durumundadır. Bu bölgenin kış şartlarında modern seracılığın yapılacağını domates, salatalık yetiştirilebileceğini gördük.

    Bu nedenle de yakın zamanda yapmak istediğimiz Sera Organize bölgesi, yörenin kalkınmasına katkı sağlayacaktır. Bunun yapılabilmesi için seracılığın desteklenmesi gerekir.

    Seracılık bu bölgede bugüne kadar yapılmadığı için devletimiz desteklemede bulunmamış. Seracılığın geliştirilmesi noktasında kırsal kalkınma projeleri içinde yatırım programlarına alınması gerekir.

    2013 yılında devreye girecek olan Kırsal kalkınma projesi çerçevesinde Edirne'de seracılığın desteklenmesi gerekir. Seracılık ilk yatırımda pahalı olan bir sektördür onun için devlet tarafından desteklenmelidir.

    Seracılığın bu bölgede de gelişmesi durumunda ülkemizin en büyük sorunu olan işsizlik ve istihdam konusunda ciddi gelişmeler sağlanacaktır.

    Şu an işletmesini yaptığımız 6 bin metrekare serada ortalama 10 kişi çalışmakta. Bölgede yapılacak yeni yatırımlarla yaklaşık 1000 kişilik istihdam sağlanacaktır.

    Böylece bu bölgede ticaret hacmi gelişecektir. Özellikle sınır bölgesinde olmamız sebebiyle Avrupa pazarına vede İstanbul pazarına hitap etmemizle birlikte bölgenin katma değeri oluşacaktır.

    Diğer taraftan kurduğumuz seradan 150-200 ton domates alacağız. Bunun üçte birini Avrupa'ya, diğer kalanını ise iç piyasaya sunacağız.''

    GLS Tarım Üretim Sorumlusu Ziraat Mühendisi Funda Ören ise 6 bin metrekare alana kurulu olan serada 12 bin domates kökünün olduğunu belirtti.

    İpsala'nın seracılık için çok uygun bir bölge olduğunu vurgulayan Funda Ören, ''Çünkü burada güneşli gün sayısı çok fazla. Ayrıca bölgede bulunan çeltik kavuzları yakılarak ısıtma sağlanabiliyor. Çok soğuk günlerde kömür takviyesi yapılıyor. Bitkilerin gelişmesi için uygun bir sıcaklık olmuş oluyor'' diye konuştu.

    Bu serada topraksız tarım modelini seçtiklerini anlatan Ören, şunları kaydetti:

    ''Perlit adı verilen madende ürünlerimizi yetiştiriyoruz. Perlit madeni ülkemizde bulunan ve bitkiye gerekli besin elementleri veriyor. Sulamayı da damlama suyla yapıyoruz.

    Ekim yapıldıktan bu yana yaklaşık 3.5 ay geçti. Şuan meyveler kendi olgunluğuna erişti. Hasadımız için kızarmalar başladı. 1 hafta 10 gün içerisinde hasadımızı yapacağız.''




    Avrupa'ya domates İpsala'dan gidecek Yorumları