Diyanet'ten 'kendi imamımızı yetiştirelim' önerisi   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-27-2010 (10:53)   Son Mesaj: 12-27-2010 (10:53)    Cevap: 0    Gösterim: 409  

    12-27-2010

    Diyanet'ten 'kendi imamımızı yetiştirelim' önerisi

    Diyanet'ten 'kendi imamımızı yetiştirelim' önerisi


    Türkiye'nin din görevlisi yetiştirme sorununu çözebilmek için Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan 'kendi personelini kendi eğitim kurumlarında yetiştirmesi' şeklinde öneri geldi.

    Başkanlık Uzmanı Dr. Mehmet Bulut, Türkiye'nin din görevlisi yetiştirme sorununu çözemediğini belirterek din eğitimi veren kurumların Diyanet'e bağlanması ve Diyanet'in kendi personelini kendi eğitim kurumlarında yetiştirmesi konularının tartışmaya açılmasını istedi.

    Diyanet'in aylık dergisinde "Din Hizmetlisi Yetiştiren Eğitim Kurumlarının İdaresinin Diyanet İşleri Başkanlığında Olması Teklifleri" başlıklı bir yazı kaleme alan Dr. Mehmet Bulut, Diyanet'in statüsü itibarıyla bir eğitim kurumu değil istihdam kurumu olduğunu ancak aynı zamanda toplumu aydınlatma görevini de üstlendiğini belirtti.
    Kurumun çalıştırdığı elemanların başka kurumlar tarafından yetiştirildiğine işaret eden Bulut, bu durumun sunulan dini hizmetlerde birçok zorluğu beraberinde getirdiği, Diyanet'in geçmişten bu yana bu durumdan şikâyetçi olduğunu yazdı.

    Bulut, sorunun çözümü noktasında iki önerinin öne çıktığını, bunlardan birincisinin başkanlığın istihdam edeceği elemanları bizzat kendisinin yetiştirmesi olduğunu, ikincisinin de başkanlıkla mesleki din eğitimi veren kurumlar arasında ciddi bir işbirliğinin sağlanması olduğunu belirtti.

    Türkiye'nin tarihi geleneğinde de, din eğitimi kurumlarının idaresinin dini teşkilatlanma içerisinde olduğunu dile getiren Bulut, konuyla ilgili tarihsel süreçte yaşanan gelişmeleri anımsattı. Bulut, şu önerileri getirdi:

    - Günümüzde ortaya konan bütün samimi çabalara rağmen din görevlisi yetiştirme problemimizi henüz çözebilmiş değiliz. Gelişen Türkiye'de her alanda görülen yeni arayışlara din hizmeti gibi fevkalade ciddi bir sorumluğu bulunan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bigâne kalması düşünülemez.

    - Özellikle günümüzde ülkemiz şartlarında, Başkanlığın istihdam ettiği elemanlann, kendi idaresindeki eğitim kurumlarında ye-tiştirilmesi ya da mevcut mesleki din eğitim kurumlarının Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlanması düşüncesi müzakereye açılmalı, bu doğrultudaki tekliflerin uygulanabilirliği tartışılmalıdır. Çünkü az önce belirttiğimiz mevcut durum itibarıyla din hizmetinde eleman istihdamında birtakım sıkıntılar yaşandığı açıktır.

    CUMHURİYET




    Diyanet'ten 'kendi imamımızı yetiştirelim' önerisi Yorumları