Banka müdürlerine gizli reklam takibi!   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-27-2010 (10:21)   Son Mesaj: 12-27-2010 (10:21)    Cevap: 0    Gösterim: 400  

    12-27-2010

    Banka müdürlerine gizli reklam takibi!

    Banka müdürlerine gizli reklam takibi!


    BDDK, banka genel müdürlerinin medyaya yaptığı açıklamaları takibe aldı. Açıklamalarda gizli reklam veya yanıltıcı bilgi gibi unsurlar olursa para cezası gündeme gelebilecek.

    Hüseyin Özay'ın haberi
    Türk bankalarının yöneticilerine "reklam amaçlı demeç vermeyin" uyarısı yapan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), gazetelerin ekonomi sayfalarını ve televizyonların ekonomi programlarını mercek altına aldı.

    Bir ekip oluşturan BDDK, banka genel müdürlerinin açıklamalarını izlemeye başladı. Uzman ekip, röportajları tek tek değerlendiriyor. Ve röportajlarda "gizli reklam" olup olmadığı, "yanıltıcı bilginin" bulunup bulunmadığını inceleniyor.

    Ayrıca genel müdürlerin banka hakkında doğru bilgi verip vermediği de, bankanın verileriyle karşılaştırılıyor. Bu incelemeler sonucunda, banka genel müdürlerinin ve üst yöneticilerinin yaptığı açıklamalarla ilgili kalın bir dosya oluşturuldu.

    ÖNCE UYARI ARDINDAN CEZA

    BDDK, toplanan bilgiler çerçevesinde, ilk olarak banka genel müdürleri ve yöneticilerine uyarıda bulunmaya hazırlanıyor. Uyarıya rağmen, aynı yönetici reklam amaçlı veya yanıltıcı açıklama yapmaya devam ederse ilgili bankaya yüklü miktarda para cezası kesilecek.

    BDDK, ayrıca gazetelerin reklamlarını da yakından izliyor. Banka reklamlarında, tüketiciyi yanıltıcı bilgi veren bankalara da ağır cezalar verilmesi BDDK"nın gündeminde bulunuyor.

    Beşinci KEY ödemesi riske girdi

    Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesaplarının ödenmesi "yetersiz bilgi" nedeniyle tıkandı. Aralık ayı sonunda yapılması planlanan beşinci KEY ödemesi, kamu kurumlarından yeterli bilgi gelmemesi nedeniyle ocak ayına ertelendi.

    Tasfiye Halindeki Emlak Bankası, yaklaşık 500 bin kişinin ismini çalıştıkları kamu kurumlarına göndererek, bilgilerinin düzeltilmesini istedi. Ancak listeler tam olarak bankaya bildirilmedi.

    Bu da beşinci ödemenin aksamasına yol açtı. Banka kaynakları, kamu kurumlarından gelen bilgilerin yeterli düzeye ulaşması halinde ödemelerin ocak ayında yapılacağını bildirdiler.

    KEY ödemelerine ilişkin yasaya göre, ödemeler Mart 2011"de tamamlanacak. Beşinci ödemenin gecikmesi, mart ayında yapılacak ödeme planını da etkiledi. Bu nedenle, yetkililer son ödemenin süresinin yeniden uzatılmasını tartışıyor.

    Yüz binlerce trafik cezası siliniyor

    Vergi ve prim alacaklarına ödeme kolaylığı getiren tasarıda yer alan, 120 liranın altındaki idari para cezalarının silinmesine ilişkin düzenlemenin trafik cezalarını da kapsayıp kapsamadığı tartışma konusu olmuştu.

    Tasarının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu"ndaki görüşmeleri sırasında bu konu netlik kazandı. Buna göre 120 liranın altında kalan silinecek alacaklar içinde trafik cezaları da bulunuyor.

    Maliye Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı konuyla ilgili ortak bir çalışma yaparak, bu tutarın altındaki tüm trafik cezalarını silecek. Bu operasyonun ardından iki bakanlık arasında ortak bir sistem kurulacak.

    Kesilen trafik cezaları anında Maliye"ye gönderilecek. Dolayısıyla, posta bedeli bulanamadığı için cezalarının tebliğ edilememesi gibi durumlar ortadan kaldırılacak. Cezaların tümü tahsil edilecek.

    Arınç Bursa"dan aday olacak mı?

    Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç"ın 12 Haziran"daki milletvekili seçimlerinde, kendisiyle özdeşleşen Manisa yerine Bursa"dan aday olacağı konuşuluyor.

    Arınç da bu iddiaları kendisinin de duyduğunu, bunu Manisa"dan milletvekili adayı olmak isteyen kişilerin çıkardığını ifade ederek "Bu konuda bir değerlendirme yapmadık, konuşmadık" dedi.

    Unakıtan siyaseti bırakıyor

    AK Parti döneminde uzun yıllar Maliye Bakanlığı görevini yürüten ve renkli kişiliği ile tanınan Kemal Unakıtan, siyaseti bırakıyor.

    Bakanlıktan ayrılmasının ardından Meclis"e çok az gelen Unakıtan, zamanın büyük kısmını oğlunun şirketi AB Gıda"da geçiyor, misafirlerini de burada kabul ediyor.

    Maliye kulislerinde, Unakıtan"ın kendisini ziyarete gelen kişilere, "Allah bana bu ülkede hem milletvekili hem de bakan olmayı nasip etti.

    Yeni yüzlere imkan vermek gerekiyor. 12 Haziran"da aday olmayı düşünmüyorum" dediği konuşuluyor.

    Doğan 4.8 milyar liralık davanın 3 milyarını kaybetti

    Doğan Grubu"na kesilen 4.8 milyar liralık vergi cezası ile ilgili açılan davaların büyük kısmı sonuçlandı. Maliye, 4.8 milyar liralık cezanın 3 milyar liralık kısmını kazandı.

    Her iki taraf da kaybedilen davalarla ilgili temyiz başvurusu yaptı. Şimdi cezalarla ilgili son kararı yüksek yargı verecek.

    BORSA AÇIKLAMALARI KAFALARI KARIŞTIRDI

    Öte yandan grup tarafından borsaya yapılan açıklamaların içinden Maliye bürokratları bile çıkamadı. Maliye ve SPK, yürütmeyi durdurma kararlarının nihai sonuç gibi gösterilmesinden rahatsız.

    Maliye, vergi mahremiyeti nedeniyle açıklama yapamıyor. Ancak SPK"nın, gruptan ayrıntılı bir açıklama isteme yetkisi bulunuyor.




    Banka müdürlerine gizli reklam takibi! Yorumları