Körfez'den altyapıya 3 trilyon $'lık yatırım   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-27-2010 (00:21)   Son Mesaj: 12-27-2010 (00:21)    Cevap: 0    Gösterim: 521  

    12-27-2010

    Körfez'den altyapıya 3 trilyon $'lık yatırım

    Körfez'den altyapıya 3 trilyon $'lık yatırım


    Altı üye ülkeden oluşan Körfez İşbirliği Konseyi'nin altyapı, turizm ve eğlence sektörlerine 2020 yılına kadar 3 trilyon dolarlık yatırım yapmayı planladığı bildirildi.

    Körfez ülkelerinin bu yatırımlarla ekonomilerini çeşitlendirmek ve Çin ve Hindistan ile artan ticaret ve yatırım bağlantılarından istifade etmek istediği kaydedildi.
    El Masa Sermaye Limited tarafından yayınlanan "Çin ve Hindistan'ın Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da Büyüyen Etkisi" adlı raporda, "Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin son birkaç yılda ekonomilerini çeşitlendirme arayışına girdiği ve hizmet sektörüne yapılacak yatırımlara odaklandığı" belirtildi.

    Raporda, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi zengin kaynaklara sahip ülkelerin hizmet ve ihracat sektörlerine ağırlık verdiği belirtildi.

    Bunun yanı sıra, "BAE'nin ticari merkezi Dubai'nin Media Şehri ve Internet Şehri ile bilgi ve iletişim teknolojileri ile medya hizmetlerinin ihracatını cesaretlendirdiği ve Fas'ın da yeni açılan kıyı ötesi (off-shore) park ile önemli bir kıyı ötesi merkezi haline geldiğine" dikkat çekildi.

    Toplam 100 milyar doları aşan ithalatı ile Çin, dünyanın en büyük hizmet ithalatçısı olarak biliniyor. Buna rağmen küresel manada hizmet platformunda henüz küçük oyuncular olması rağmen Mısır, Lübnan, Tunus ve Fas gibi ülkelerin tüm dünyadaki en büyük 30 net hizmet ihracatçısı arasında yer aldığı ifade ediliyor.

    ÇİN'İN ARTAN ETKİSİ

    Kaynaklara göre, Çin'in Ortadoğu ve Kuzey Afrika ile olan ticari ilişkileri yakın geçmişte daha da güçlendi.

    Çin, bölgede en büyük ihracatı Birleşik Arap Emirlikleri'ne gerçekleştirirken en çok ithalatı Suudi Arabistan, İran, Umman ve Sudan'dan yapıyor.

    Çin ve BAE arasındaki toplam ticaret 1999-2009 yılları arasında 119.4 milyar dolara ulaştı. Ticareti yapılan ürünler arasında petrolün yanı sıra plastik, kauçuk, metal, tekstil ve makine parçaları sayılıyor.




    Körfez'den altyapıya 3 trilyon $'lık yatırım Yorumları