Dizi oyuncuları Taksim'de eylem yaptı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-26-2010 (15:17)   Son Mesaj: 12-26-2010 (15:17)    Cevap: 0    Gösterim: 626  

    12-26-2010

    Dizi oyuncuları Taksim'de eylem yaptı

    Dizi oyuncuları Taksim'de eylem yaptı


    Aralarında birçok dizi oyuncusunun da bulunduğu dizi sektöründe çalışan oyuncu, yönetmen, senarist ve teknik elemanlardan oluşan bir grup Taksim'de eylem yaptı.

    Dizi çalışanlarının 90 dakika tepkisi büyük ses getirdi. Ünlü oyuncular, "Bu daha başlangıç. Dizi süreleri dünya standartlarına çekilinceye kadar eylemlerimiz sürücek" dediler
    Dizi sektöründe çalışan oyuncu, yönetmen, senarist ve teknik elemanların "Yerli Dizi Yersiz Uzun" sloganıyla önceki akşam Taksim"de düzenlediği eylem, umulanın çok ötesinde büyük bir katılımla gerçekleşti. AKM önünde, "8 saatlik iş günü istiyoruz", "Dizi süreleri 45 dakikayı geçmesin", "Emeklilik hakkımız gasp edilemez", "Taksim sözleşmesi istiyoruz" ve "Özel sinema yasası istiyoruz" yazılı pankartlar taşıdı. Eylem öncesinde bazı kanallarda programlara konuk olan dizi emekçileri ilk kez sorunlarını geniş bir katılımla ve basın ilgisiyle anlatabilme fırsatını buldular. Bazı dizi çalışanları, basın mensuplarına görüşlerini şu şekilde açıkladılar. - MAGAZİN SERVİSİ

    Oyuncuların yüzüne su çarpıp çekim sürdürülüyor

    "Karadağlar" dizisinden Erdal Özyağcılar, Gökhan Mete; Doktorlar"dan Melike Güner, Nergis Öztürk, Selen Seyven; Adını Feriha Koydum"dan Vahide Gördüm de eylemdeydi. Söz alarak kürsüye çıkan Erdal Özyağcılar, dizi setlerindeki acımasız bir gerçeğe dikkat çekti. Usta oyuncu, Karadağlar"ın çekimlerinin sürdüğü Çanakkale"den eyleme katılmak için İstanbul"a geldiğini söyleyerek, uzun senelerdir bu işin içinde olduğunu, setlerde oyuncuların yüzüne su çarparak sahne çektikleri zamanların da yaşandığını ifade etti.

    İçlerini döktüler

    - Sinema ve Televizyon Yazarları Derneği (SENDER) Başkanı Nilgün Öneş: Her kesimden katılım, eylemin haklılığını gösterdi. Sinema sektöründe acımasız ve insanlık dışı çalışmalar devam ediyor.

    - "Aşk ve Ceza" dizisinin oyuncusu Murat Yıldırım: Bu eylem daha bir başlangıç. Daha bunun telif hakkı var, sendikası var. Bir kere hakların kazanılması lazım. Bir sektör olmak, kaliteli işler yapmak istiyorsak bu hakların kazanılması lazım.

    - Sinema Emekçileri Sendikası (SİNE-SEN) Başkanı Zafer Ayden: Dizi sektöründe işçiler sigortasız çalıştırılıyor. Yetkili kurumlar bu konuda görevini yapsın.

    - "Küçük Sırlar" dizisinin oyuncusu Sinem Kobal ve dizi ekibi: Sette çok zor şartlar altında çalıştırılıyoruz. İki gün çekim için uyumamıştık ve setten buraya geldik. Diziler muhakkak 45 dakikaya indirilmeli.

    - Şevval Sam"dan şarkılı destek: Dizi müziklerinin de dinletildiği eylemde, Şevval Sam"ın seslendirdiği "Ben Seni Sevdiğimi Dünyalara Bildirdim" türküsü çalınırken, Sam sahneye çıkarak tüm katılımcılara sürpriz yaptı. Sanatçı, eylemcilere "Artık Sevmeyeceğim" şarkısından uyarlanan "Artık Yazmayacağım" ile "Arkası Gelmez Dertlerimin"den uyarlanan "Çaresi Yok mu?" şarkılarını söyletti.

    - Aydan Şener (Oyuncu): Setlerdeki ağır koşulların temeli 90 dakikayı bulan bölüm süreleri. Ancak bu durum son 3-4 yıldır yaşanıyor ve buna bir türlü engel olunamıyor. Bu sektörde dizi setlerinde insanlık dışı bir durum var. Çözüm için birlik olunmalı.

    - Engin Öztürk (Montajcı): Sette 2-3 gün uyumadan çalışıyor, bu yüzden hata yapıyoruz. Çoğu zaman bizi vitaminler ayakta tutuyor.

    - Janset (Oyuncu): Üç yıldır bu konu üzerinde çalışıyorum. Set işçileri kimi zaman 36 saat aralıksız ve bir çoğu sigortasız çalıştırılıyor. İnsanların bu şartlarda köle şeklinde çalıştırılmalarına itiraz ediyoruz.

    - Müjdan Kayserli (Senarist): Sürelerin bu kadar uzamasına alışılmış bir itaat duygusuyla boyun eğiliyor. Kötüleşen çalışma şartları yeni personelin yetişmesine de engel. Dünyanın hiçbir yerinde 90 dakikalık dizi yok. İzleyiciden kaliteli dizi talep etmelerini istiyoruz.

    - Bilal Babaoğlu (Senarist): Yasada 60 dakikalık dizi süresinin 48 dakikası bölüme, 12 dakikası reklama ayrılır şeklinde bir hüküm var ancak bu uygulanamıyor.

    - Zeynep Aydemir (Oyuncu): Bir set çalışanı hayatının dörtte üçünü çekimlerde geçirmek zorunda kalıyor. Sendikalaşma ve emekçi dayanışması kaçınılmaz oldu.

    - Özgür Özberk (Oyuncu): Üç gün boyunca sette çalışıp üç günün sonunda evine, üstünü değiştirmeye gidip hemen dönen arkadaşlarımız var. Bu durum düzeltilmezse çok canlar yanacak.

    STAR




    Dizi oyuncuları Taksim'de eylem yaptı Yorumları